Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Hypokondri: Kan jag lindra min oro för sjukdom?

07 maj, 2024 
En orolig kvinna som sitter och tänker.
Foto: TT
”Cecilia” har svåra besvär med ångest, hon oroar sig hela tiden över sjukdomar som hennes familj kan drabbas av. Bör hon söka hjälp för sin oro? Läkaren Hanna Brännlund ger råd.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Se sex tecken på hälsoångestBrand logo
Se sex tecken på hälsoångest

Fråga: Jag har så länge jag kan minnas varit en orolig själ. Som barn underlättade min trygga uppväxt tankarna. Men framför allt efter att jag själv blev mamma har min oro blivit ett stort problem. Jag oroar mig ständigt för hälsan och alla sjukdomar jag och min familj kan drabbas av. Dagligen känner jag något konstigt pirr eller smärta från kroppen som direkt drar igång tankar om att jag har någon allvarlig dödlig sjukdom.

Jag lägger jättemycket tid och energi på det här och undrar ibland om jag någonsin kan må helt bra. Bör jag söka hjälp? Hur ska jag tänka?

/Cecilia

Läkare Hanna Brännlund svarar: ”Det finns hjälp att få”

Vad fint att du reflekterar över detta och kan formulera så bra vad som är källan till din oro. Att känna oro och ångest är en del av att vara människa. Det är en naturlig automatisk reaktion som uppstår när vi känner oss hotade och det är svårt att styra denna reaktion viljemässigt. Ångest är kroppens sätt att förbereda sig och samla energi för att hantera en situation där den upplever att vi behöver fly eller försvara oss. Det som händer då är att pulsen ökar, vi andas snabbare och musklerna spänns. Det kan vara mycket obehagligt och skrämmande, men ångest är helt ofarligt och går alltid över efter en stund, även om den kan komma tillbaka.

Annons

Hanna Brännlund

  • Hanna Brännlund är legitimerad läkare och en av de experter som regelbundet svarar på medicinska frågor från MåBra:s läsare.
  • Hanna är specialist i allmänmedicin och arbetar på en vårdcentral i Sundsvall.

Alla kan känna oro och ångest ibland, en del mer än andra. I Sverige har cirka var tionde person så mycket besvär att det påverkar livet negativt. Eftersom ångest upplevs obehagligt så vill vi gärna undvika upplevelsen och risken att den kommer tillbaka. Men det kan tvärtom leda till att den blir mer uttalad. Det är därför viktigt att lära sig att förstå processen kring ångest och hur vi kan hantera den. Det kan ta tid och ibland kan man behöva hjälp att hitta strategier.

Du beskriver mycket oro kring din och din familjs hälsa och för sjukdomar. Det är inte alls ovanligt och i vården benämner vi det som hypokondri, det vill säga hälsoångest, som är en överdriven oro för att drabbas av sjukdom. Det finns hjälp att få och då du upplever oron dagligen så tycker jag att det låter som att det skulle vara hjälpsamt för dig att få en bedömning och eventuell behandling.

Annons

Jag tycker att du ska vända dig till din vårdcentral och berätta om ditt mående. Det kan ofta vara hjälpsamt att få träffa en samtalsterapeut för stödsamtal och i vissa fall så är KBT-behandling mer lämpligt, för att få verktyg att hantera sina tankar och känslor på ett annat sätt. Ibland behövs även en läkarbedömning för att se om det finns ett generaliserat ångestsyndrom som kan behandlas med stämningsstabiliserande medicin.

Det man kan göra själv i stunden är övningar i medveten närvaro och andningsteknik. Ofta kan det hjälpa att fokusera på annat, till exempel att ringa en vän eller ta en promenad. Ångestreaktioner blir ofta värre om vi är hungriga, trötta eller stressade. Det är viktigt att ha sunda levnadsvanor så att vi ger kroppen bra förutsättningar att hantera känslorna. Till exempel god sömnhygien, fysisk aktivitet, att äta hälsosamt samt att försöka undvika alkohol och tobak då det kan göra ångesten sämre.

Annons

Hoppas att du kan känna lite stöd av detta svar och av att det finns hjälp att få. Lycka till!

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: Shutterstock/TT

Annons