SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Berusning med lustgas ökar explosionsartat – stora risker

08 maj, 2024 
man som inhalerar lustgas och patroner på gatan
Lustgas som berusningsmedel har ökat enormt de senaste åren – och med det antalet allvarliga skador orsakade av gasen, bland dem psykoser, demensliknande symtom eller svårigheter att gå.
– Skadorna kommer smygande och många gånger är det svårt att se sambandet, varnar Jenny Bång Arhammar, överläkare på Giftinformationscentralen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Antalet samtal till Giftinformationscentralen gällande lustgas har mer än tjugodubblats om man jämför med bara för fem år sedan. Hittills i år ser det värre ut än någonsin. Unga människor som tidigare varit fullt friska drabbas plötsligt av allvarliga biverkningar av användandet – Aftonbladet berättade till exempel häromdagen om Elin och Alexandra som plötsligt inte kunde gå.

De flesta blir återställa, men det kan ta lång tid, och eftersom lustgas i berusningssyfte är så pass nytt och fenomenet ökat så drastiskt är det svårt att veta hur många som fått bestående skador eller hur stort bruk som krävs innan man riskerar dessa allvarliga skador.

Skillnad på lustgas i vården och i berusningssyfte

Många luras att tro att lustgas är en ofarlig drog eftersom den används inom vården. Men sättet man använder den på är helt olika, och det är det som kan bli farligt.

Annons

När man använder lustgas som smärtlindring och avslappning i vården, exempelvis under förlossningar, blandas lustgasen med syrgas och koncentrationen övervakas av utbildad personal.

Det som nu blivit en populär berusningsform bland ungdomar och unga vuxna, är lustgas som inhaleras direkt från patronen eller tuben, alternativt genom att man fyller en ballong och sedan andas in från den. Gasen ger ett kort rus, under 1–2 minuter känner man sig avslappnad och fnittrig. Ibland kan lustgasen även orsaka tillfälliga hallucinationer.

Riskerna med lustgas

När man andas in lustgas förstörs vitamin B12 i kroppen. B12 är viktigt vid cellernas nybildning och reparation. Upprepad användning av lustgas kan därför ge skador på nervsystemet och fysiska besvär som domningar och en känsla av svaghet i armar och ben. I svåra fall kan man till och med få svårt att stå och gå och eller kissar på sig för att man tappar kontrollen över musklerna i underlivet.

Annons

Det kan också ge psykiska följder såsom ångest, psykos och kognitiv nedsättning liknande demens. Man minns inte längre vissa saker och kan inte utföra enkla vardagssysslor. Det finns dessutom risk att drabbas av blodproppar i både lungorna och hjärnan, vilket i värsta fall kan leda till döden.

Jenny Bång Arhammar är överläkare på Giftinformationscentralen och säger att en del av problematiken är att de här skadorna kommer smygande, vilket gör att det kan vara svårt för den drabbade eller dess närstående att själv se sambandet.

– Många gånger går det under radarn. Det är inte alls säkert att man förstår att den här håglösheten, minnesstörningarna eller den konstiga känslan i händerna eller fötterna har med lustgasen att göra, framför allt innan symtomen hunnit bli allvarliga.

Jenny Bång Arhammar
Jenny Bång Arhammar är överläkare på Giftinformationscentralen.

Även för vården kan det vara svårt att lägga pusslet, även om Jenny Bång Arhammar menar att de allra flesta läkare och vårdpersonal idag känner igen skadorna från lustgas. Men i början var det förmodligen många fall som missades.

Annons

– Man förstod inte att det var kopplat till lustgas.

Det finns dock risker med lustgasbruk redan vid första tillfället. Eftersom lustgas direkt från tub eller ballong inte är utspädd med syrgas är den mer koncentrerad och den tillfälliga syrebristen kan göra att man svimmar. Det finns också risk för köldskador i luftvägarna vid inhalation direkt via tuben eftersom gasen är så kall.

Är lustgas beroendeframkallande?

Man vet ännu inte om finns någon substans i lustgas som är beroendeframkallande. Men många brukare utvecklar ett beteende som har klara likheter med ett beroende, där de på ett tvångsmässigt vis prioriterar kicken från lustgas framför vänner och aktiviteter, eller till och med skola.

– Om man plötsligt hittar ett större antal ballonger och stora lustgastuber eller metallpatroner hos sin ungdom så ska man ha rejält samtal med dem. Det man ska tänka på är att lustgasbruk i den här formen också kan göra att man blir så pass kognitivt påverkad att man har svårt att bedöma sin egen situation. Så det är inte alls ovanligt när det gått långt att patienter kommer in med närstående som tydligt ser att det är jättestora problem för den här ungdomen. Men ungdomen själv uppfattar inte att det är något bekymmer förrän man har varit utan lustgasen i några dagar och fått rätt behandling och börjar fungera i hjärnan igen, säger Jenny Bång Arhammar.

Vad görs för att förhindra missbruk av lustgas?

Giftinformationscentralen fick under föregående året ett uppdrag av regeringen att tillsammans med Folkhälsomyndigheten och Länsstyrelserna informera om hälsoriskerna med lustgas i berusningssyfte, vilket man arbetat hårt med under det senaste året.

I nuläget är det inte olagligt att sälja lustgas, men i dagarna kom ett lagförslag om reglering av försäljning av lustgas.

Källa: 1177, Giftinformationscentralen, Folkhälsomyndigheten

Annons