Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

7 genvägar till snabb framgång - experten tipsar!

05 jul, 2013 
Lägg dig i omkörningsfilen på karriärvägen. Här avslöjar Michael Södermalm, mental coach, sina sju smartaste knep!
Annons

Gör en nulägesanalys

 1 Var är du i dag och vart vill du? För att ta reda på det kan du ställa öppna frågor till dig själv. Börja frågorna med ord som vad, hur, när, vem, varför och om – det ger tydliga ingångar. Den vanligaste frågan jag brukar ställa är: Vad vill jag med mitt liv, egentligen? Ordet egentligen gör att man åker lite djupare in i sig själv.

 2 Fundera också kring din självbild. Vad tänker du om dig själv? Får du positiva bilder och ser dig själv som glad, stark och positiv – eller har du en negativ självbild där du upplever dig som ganska trist, färglös och misslyckad? Vilka känslor får du när du ser dig själv på ett foto?

 3 Kommer du fram till att du känner dig nöjd och tillfreds med ditt liv finns ingen anledning att ändra på något. Förvalta och underhåll det bara. Men fortsätt ställa frågorna till dig själv, med jämna mellanrum. Behov och drömmar förändras genom livet.

Annons

Ta det lugnt

Våra tankar om oss själva påverkar våra känslor och styr vårt beteende. När vi fastnar i negativa tankar är det enda som händer att vi förminskar oss själva. För att göra hjärnan mer mottaglig för nya och mer positiva tankebilder behöver kroppen slappna av. Du kan använda dig av klassiska avslappningsmetoder eller lära dig någon form av meditation.

Växla in på rätt tankespår

Drabbas du någon gång av katastroftankar? När de dyker upp, försök i stället tänka: ”Jag kan inte påverka allt som händer, men jag kan påverka och ändra mina tankar!” Fokusera mer på dina styrkor och det du är bra på: Brukar du till exempel tänka att du är för känslig? Tänk i stället: Jag är tacksam över att jag har kontakt med mina känslor.

Skapa en tändande målbild

En målbild är egentligen inget annat än en önskad bild av framtiden. Utgå ifrån att du har uppnått det du önskar vid en specifik tidpunkt, det ska vara så konkret som möjligt. Vilka tändande målbilder vill du sätta upp inför 2013? Vad vill du uppnå och varför? Hur ser din plan ut, dina delmål? Och vad är du beredd att satsa för att nå det? Kom ihåg att din målbild bara ska skapa mening, lust och energi i nuet. Om den inte gör det, byt målbild.

Annons

Låt inte rädslan stoppa dig

En vanlig orsak till att vi stannar kvar i något vi inte mår bra av är rädsla för att misslyckas. Bestäm dig för att ordet misslyckande inte längre existerar i ditt ordförråd och att det enda som finns är nya lärdomar och erfarenheter. Det är ju inte heller meningen att du dumdristigt ska kasta dig ut och riskera allt du har. Satsa aldrig mer än du kan förlora.

Påverka det du kan – acceptera resten

Ponera att du känner dig glad och uppåt och så fastnar du i en bilkö – plötsligt skiftar humöret och du är både irriterad och arg. Du har låtit yttre omständigheter styra ditt humör. Men tänk på att det faktiskt är du själv som bestämmer över ditt tillstånd och hur du kan reagera i stället. Lägg fokus på det du kan påverka och ödsla inte energi på småsaker du ändå inte har kontroll över, som försenade tåg och vädret. Kort sagt: Låt ditt välbefinnande styra ditt liv i stället för att låta livet styra ditt välbefinnande.

Släpp stoltheten

Försök att se på livet som en skola, ett slags träningsläger, där du kan lära dig saker om både dig själv och andra. Stå på dig när något är viktigt för dig, men var även lyhörd för vad andra har att säga. Och fråga dig oftare: Vad kan jag lära mig av det här som händer just nu? Våga släppa din prestige och stolthet. Fråga dig själv: Vill jag ha rätt eller vill jag vara lycklig?

Källa: Michael Södermalm, mental tränare

AV: Anna Carsall

BILD: Thinkstock

Annons