Meny
recept
artiklar
Annons

Diskussion: Är 30 bananer om dagen sunt?

Annons

80% kolhydrater, 10% fett och 10% protein. Det är vad den här nya dieten anser att det dagliga energiintaget bör bestå av. Sveriges största 80/10/10-bloggare, Jessica Isegran, möter nu nutritionisten Anki Sundin i en spännande djupdykning! 

Knäppt eller rätt? Var med och säg din åsikt!

80/10/10-dieten upprör och frälser människor världen över. ”Proteinfattig och fettsnål, svårt att hålla sig mätt” anser vissa, ”Fantastiskt! Den förändrar ens liv! Tar bort migrän!”, menar andra. Kosten är vegansk och består enbart av rå frukt och grönsaker. Att äta 30 bananer om dagen är inget ovanligt.

Under en dag kan en fantast äta en ask vindruvor –  eller två -, 10 nektariner, en stor skål romansallad, en halv avokado och 4 mango. Men inget kött, fisk eller skaldjur.

Att äta upp till 30 bananer om dagen kan det verkligen vara sunt? MåBra har ordnat en diskussion och ställt en förespråkare mot en skeptiker – kommentera gärna vad du tycker!  


Jessica Isegran är kvinnan bakom bloggen 40 and fit on fruit och en stark förespråkare till 80/10/10-dieten. I bagaget: projektledare, systemarkitekt och yogalärare. Jessica har sedan i september 2011 ätit raw food, är en äkta fruktarian och aktiv på sajten 30 bananas a day.  

 

 

 

 

Anki Sundin är utbildad nutritionist och expert på MåBra. Hon har  SM-guld i bänkpress och SM-silver i bänkpress och styrkelyft 2007. Anki föreläser om kost, näringslära och prestationer. Hon hjälper människor att optimera sina träningsresultat för att må bättre på fritiden och i arbetet.

 

 

 

 

Vem kan äta enligt 80/10/10-dieten?

Jessica Isegran: Alla, under förutsättning att man är engagerad och påläst. Dieten är dock inte av typen som försöker rättfärdiga ens dåliga vanor vilket gör att det blir en stor omställning som kräver ordentlig disciplin, något som kanske inte passar alla. Jag rekommenderar i så fall istället en näringsrik vegansk diet, med fokus på mycket grönt och självklart frukt och där man även utesluter gluten och vitt socker. Utifrån detta kan man sedan närma sig 80/10/10.
Anki Sundin: Den som har en mycket stor kunskap om näringslära. För att kunna tillgodose behovet av näringsämnen som vi inte själva kan tillverka, bland annat så kallade essentiella aminosyror och essentiella fettsyror, krävs att vi väljer extremt noggrant om proportionen ska vara 80 E% kolhydrater, 10 E% fett och 10E% protein. (Så vida inte det totala energiintaget är mycket stort, förstås, men pratar vi om ett ”vanligt” energiintag på någonstans runt 2000 kcal per dag ställer en sådan här kost mycket stora krav.)

 

Hur reagerar kroppen av att få i sig mycket frukt och mindre protein och fett?

Jessica Isegran: Man får ett ökat intag av mikronutrienter såsom antioxidanter, vitaminer, mineraler, fytokemikalier och enzymer. Idag tenderar vi att förenkla genom att endast fokusera på makronutrienter (fett, protein, kolhydrater) till nackdel för mikronutrienter. Att tänka att den kost man äter skall vara så näringstät som möjligt är en hörnsten i vägen till hälsa.
Anki Sundin: Det beror på varifrån proteinet och fettet man fått i sig tidigare kommer från. Om det varit framför allt ”skräpmat” som i övrigt är ganska näringsfattig, skulle ett ökat intag av frukt innebära en mycket stor ökning av vitamin- antioxidant- och kostfiberintaget. Det kan i sig vara positivt. Men näringsrika protein- och fettkällor såsom fet fisk, linser, bönor, nötter, kallpressad olja och så vidare är i allmänhet inte dåligt för kroppen. Risken med att gå över till en extrem diet, oavsett vilken diet det är, är att man missar att få i sig tillräckliga mängder av vissa näringsämnen. Vi ska också vara medvetna om att ”frukt” i en vidare, botanisk bemärkelse innefattar bland annat nötter, som är rika på många näringsämnen som inte finns i det vi vardagligen kallar frukt, inte minst fett. Det är positivt. Dock spelar ju inte det någon roll om det prompt är en 80-10-10-fördelning man är ute efter.

 

Vilka effekter på hälsan kan man få av att äta rå vegansk mat?

Jessica Isegran: Starkt immunförsvar, idealvikt, färre sjukdagar, ökad energi, bättre humör, friskare hud och hår. 80/10/10 fokuserar på lättsmält föda såsom frukt (diverse frukt) och grönsaker (bladgrönt, gurka, tomater) som inte är svårsmälta till skillnad från exempelvis råa morötter och vitkål.
Anki Sundin: Det beror återigen på vad man jämför med. Om man tidigare ätit bara skräpmat och druckit litervis med läsk till skulle rå vegansk mat vara en förbättring rent näringsmässigt på många sätt. Om man tidigare haft ett näringsrikt kostupplägg med bra fördelning mellan kött, fisk och/eller bönor, linser, ärter och andra proteinrika livsmedel, fet fisk, olja, nötter och andra fettrika livsmedel och ett rimligt intag av frukt och grönsaker skulle jag säga att rå vegansk mat blir en stor utmaning om syftet är att äta näringsriktigt. Det gäller inte minst den som har ett högt energibehov för att man har ett fysiskt krävande arbete eller tränar hårt.

 

Är dieten farlig?

Jessica Isegran: Om man gör som det är tänkt, äter både frukt, grönsaker, nötter och frön är det inte farligt. Om man däremot bara äter en typ av frukt eller endast frukt kommer man på sikt att få näringsbrist. Precis som vid all kosthållning skall man vara uppmärksam på B12 och D-vitamin. Viktigt också att lära sig att äta större volymer då frukt och grönsaker är mindre kalorität mat. Proteinbrist kan man inte få genom 80/10/10 – dieten.
Anki Sundin: Med tillräckligt bra kunskaper inom näringslära behöver den inte vara det. Men man ska vara medveten om utmaningen att täcka behovet av många näringsämnen.

 

Vilka hälsofördelar har 80/10/10-dieten?

Jessica Isegran: Många! Starkt immunförsvar, ökad energi, mindre trötthet, ökad positiv syn på livet, minskning av depressioner, bättre tarmhälsa, minskad/frånvaro av PMS, finare hy och hår. Genom att utesluta raffinerade kolhydrater, animaliskt protein och animaliskt fett minskar risken för många välfärdssjukdomar, som hjärt-kärlsjukdomar, fibromyalgi, psoriasis, flera former av cancer.
Anki Sundin: Återigen beror det på vad man jämför med. Förutom det jag nämner i de övriga svaren kan jag tänka mig att det kan bredda kunskapen om vilken sorts mat vi kan äta och ge lite receptinspiration. Jag tror inte på att 80/10/10 är en kost som gemene man ska sträva efter, men för att få inspiration till ”ny” mat är det säkert positivt att ta intryck av olika kostupplägg eller dieter för att komplettera sin egen.

 

Vilka hälsonackdelar har 80/10/10-dieten?

Jessica Isegran: Är man motiverad och uppmärksam på signalerna ifrån sin kropp så finns det inga hälsonackdelar med 80/10/10 kända idag. Alla människor är unika i sig och det är därför viktigt att man lär känna sig själv och vad man mår bra av.
Anki Sundin: Det kan vara svårt att få i sig tillräckligt med energi och näringsämnen. Förutom essentiella aminosyror och fettsyror (essentiella näringsämnen är sådana vi inte kan tillverka själva utan måste äta med kosten) skulle vitamin D, järn och möjligen kalcium vara tre exempel på näringsämnen man behöver vara extra uppmärksam på. Vitamin B12 är också alltid en utmaning vid vegetarisk mat som inte innefattar mejeriprodukter eller ägg. Vegetarisk kostföring är ofta kopplad till vitamin B12-brist.

 

Är det hälsosamt att äta exempelvis 30 bananer om dagen?

Jessica Isegran: Bananer är inte farligt att äta. Inte ens i stora volymer. Bananer innehåller flera väsentliga vitaminer och mineraler. De har i studier visat sig ha skyddande effekt mot njursjukdomar och minskar risken för njurcancer. De har skyddande effekt även för hjärtat. Att leva på enbart bananer är förstås inte att rekommendera eftersom man då inte får i sig alla mineraler, vitaminer, essentiella fett- och aminosyror. Glöm inte salladen!
Anki Sundin: Allt måste sättas i relation till något annat. Om alternativet är att inte äta något alls, att äta 30 wienerbröd per dag eller något annat radikalt skulle 30 bananer sannolikt vara bättre. Men eftersom det nog inte är den jämförelsen som avses med frågeställningen skulle jag svara så här: fyller man en så stor del av sitt energibehov med banan betyder det att det blir svårt – om inte omöjligt – att täcka sitt behov av alla näringsämnen. Det finns också en god anledning till att vi rekommenderas att äta varierat. Vi behöver ett spektrum av näringsämnen, inte bara de som finns i banan. Alla livsmedel innehåller också ämnen som i stora mängder under längre perioder skulle kunna påverka oss negativt. Man pratar om så kallade antinutrienter, men även bekämpningsmedelsrester skulle ibland kunna vara ett problem vid mycket ensidig kost. Det finns många andra aspekter än den näringsmässiga som skulle behöva diskuteras här, inte minst den aptitrelaterade och den miljömässiga, men jag håller mig för sakens skull till näringen.

 

 

De bloggar om 80/10/10-metoden:

 http://goluckyj.blogspot.se/

http://purerawbeauty.blogspot.se/

http://attlevapafrukt.blogg.se/

 

Tidigare debatter i MåBra:

Het debatt: Experterna synar LCHF-dieten
Debatt: Är LCHF farligt eller fantastiskt?

 

TEXT: Sanne Waldner/Ulrika Hoffer
BILD: Thinkstock

LÄS OCKSÅ
Annons

Annons
 • Annica

  Hur kommer det sig att tomten Jessicas svar, som inte har någon som helst vetenskaplig grund, behandlas som om de vore lika välgrundade som Ankis som faktiskt har solid vetenskaplig grund? Har ni inget omdöme?

 • Jenny

  Att kalla detta för en djupgående diskussion eller debatt är löjligt. Två personer har svarat på samma frågor, men de bemöter inte varandras svar överhuvudtaget, alltså varken debatt eller diskussion. Ingen följdfråga ställs på något påstående de kommer med, så de kan påstå vad som helst. Allt som påstås kam vara påhittat i samma sekund de fick frågan, löjligt!

 • ricky

  Precis som anki hela tiden hänvisarhanflar dey om vilkey perspektiv man sätter det i. Men 80/10/10 dieten måste vara den mest korkade jag hört om, strax efter lchf. Inte farligt att äta banan i stora mängder? Överdosera något är aldrig bra, variation är viktigt samtidigt som man verkligen behöver få i sig de essentiella fetterna och protein. Blir så trött. n

 • Andreas

  Herregud! Hur kan en person som yttrar sig högst subjektivt utifrån en personlig upplevelse ställas mot en person som kommer med sakliga fakta och en medvetenhet om att påståenden inte skall hasplas ur sig hur som helst.

  Jag gillar hur Jessica helt baserat på fakta (notera ironin) påstår att man ser färre sjukdagar, minskad depression, ökad positiv livssyn etc.

  Heja lösnummersförsäljning!

 • Lotta

  Dieter är ett hett ämne idag och det märks även här. Vi skullle alla behöva reflektera över hur matkonsumtionen ser ut i väst och vad vi verkligen stoppar i oss. Vi är alla unika och har olika förutsättningar. Det finns ingen som känner sin egen kropp som man själv gör. Jag ser både Jessica och Anki som en inspiration till mer reflektion över våra matvanor och våga tro på oss själva!

 • A

  Varför är det så upprörande att läsa om hur folk hittar sin väg till hälsa? Varför det så viktigt att leva efter vetenskap, när folk trots att de följer dessa råd blir sjukare och sjukare? Om ni går in på Jessicas blogg så ser ni vilken resa hon har gjort och hur hon hamnade på 80/10/10, hon gick från att vara sjuk till att bli kärnfrisk. För alla är inte denna kost det optimala, vi är alla olika. Jag tycker det är fantastiskt med personer som hittar sin väg till att ta ansvar för sin hälsa. Vi lever inte för att lida, ändå besväras de flesta människor idag av sjukdomar eller krämpor, trots att de följer vetenskapen. Jag har inte celiaki enligt läkarna, jag är testad många ggr om, men ändå försvinner inflammationer och reumatisk värk puts väck så fort jag inte äter gluten och kommer tillbaka så fort jag äter det. Skulle jag följa vetenskapen, som säger att jag visst tål gluten, så skulle jag vara svårt sjuk.

 • http://pirjo_oinonen@live.se Pirjo Oinonen

  Att äta 30 bananer om dagen orkar nog ingen med den mängden att äta och sen går man bara upp i vikt på 30 bananer om dagen för den som vill bli tjock!

 • Viktor

  Hej! Att äta 30 bananer om dagen tycker jag låter lite lustigt. Vad jag har lärt mig är det våra gener som bestämmer vad vi bör ha i oss och våra gener har formats av vår omgivning. Om alla kan äta denna diet även nordbor, så har jag lite svårt att hålla med. Främst därför att temperaturen här i norden är under 10 grader celcius halva året och det då inte växer särskilt mycket? Rätta mig om jag har fel, men dem som bodde här i norden när vi gick över till Skandinavien, levde inte dem på större del eller enbart på djur under denna period?

  Å andra sidan är rawfood med ekologisk mat något som jag ser positivt på, men att minska på proteinet för en proteintyp är något tveksamt ;-)

 • http://moodindigo.blogg.se mood

  Det enklaste är ju förstås att äta normalt och använda hjärnan. Jag tror att många lchf:are får bättre mage för att dom utesluter gluten, inte kolhydraterna i sig. Det behöver man inte vara en doktor för att förstå. Potatis och ris och sånt är ju rätt så lättsmält vad jag vet. Och man måste ju varva kött och mjölkprodukterna med annat än bara ett salladsblad för att få i sig enzymer som ökar näringsupptaget. Och hur fräscht är det egentligen med kött etc varje dag? Vi lever i en tid då det finns substitut, så varför fjanta ner sig i ”man åt så här på grönland för några tusen år sedan”. Och vad är grejen med grädde/gräddsåser/gräddiga kötträtter (usch)? Hur nyttigt kan de vara för fettvärderna i kroppen?

 • Pingback: Måbra()

 • http://www.essentiellaaminosyror.se Niklas från essentiella aminosyror

  Hej! Tack för mycket bra information! Jag har gjort en sida speciellt för essentiella aminosyror, kolla gärna in den och säg vad du tycker är bra resp dåligt :) skulle uppskattas!

  Kör hårt!

  Med vänlig hälsning
  Niklas

 • Ellen

  Raw food är nagot man ska se upp med. Det finns inga som helst vetenskapliga belägg för den dieten. Att vissa som ätit Raw food säger sig ha blivit av med t ex sin depression, migrän eller annat symptom kan mycket väl bero pa att de var glutenintoleranta eller allergiska mot mjölk. Raw food utesluter ju allt bröd och mjölk t ex. Denna diet är rentav farlig och ofta dras personer med ätstörningar till den. Jag är förvanad över att inte detta understryks mer i ”diskussionen” (Dieten bestar endast av frukt, grönsaker och nötter i begränsad mängd)

 • Pingback: E’ bananerna fina? | InforMATet()

 • Lololoj

  Känner ingen med ätstörningar som har ätit denna ”diet”. Det är en livsstil, precis som vilken annan livsstil. I dag lever tusentals, om inte miljontals med fetma. Och är det från frukt? Nej utan skräpmat. Det är farligt.

 • Lololoj

  Känner faktiskt ingen som går upp i vikt av frukt. Men ät din skräpmat du ;)

 • Iris

  Jag förstår principen med att äta raw, och jag förstår att man mår bra av att få i sig mer frukt och grönt, men det känns som att många som äter helt raw bara får i sig socker? Även om det är från frukt, hur bra är det? Jag såg en tjej på YouTube som visade en raw juice hon brukar göra till frukost som blev ca 2 liter

  juice från bland annat 2 ananasfrukter och typ 8-10 apelsiner, och hur kan det bli nyttigt? I dem mängderna, liksom?

 • Jessica

  Det man glömmer också är att
  1. De flesta som äter 80/10/10 äter 2500+ kcal. Alltså mer än vad som anses ”normalt” (allting verkar ju baseras på 2000 kcal per dag i dagens samhälle).
  2. Enligt WHO behöver endast 5 % av dagsintaget vara protein per dag. Alltså äter man mer protein än vad kroppen egentligen behöver (10%). I samma studie visar också tendenser på större risk för cancer vid intag av mer än 10% animalistiskt protein. Den går att hitta på WHO’s hemsida.

  3. Det är enkelt att dissa raw food som något farligt när man själv inte heller är påläst. Läs punkt 2. Se dokumentären forks over knives. Det man inte förstår fördömer man. Det är okej, men jag uppmanar att tänka till en extra gång innan man kommenterar att ”för mycket frukt är dåligt” eller ”såhär kan man inte överleva”.. De personerna som följer liknande eller samma diet verkar vara mycket mer hälsosamma och sjukdomsfria. Låter som något bra tycker jag!

 • Karin

  Det där stämmer ju inte riktigt att det inte finns vetenskapliga belägg; det finns bland annat kinastudien. Även andra studier som jag vet att jag läst men ej kommer ihåg såhär. Läs gärna på mer!

 • Karin

  Jag tror inte att man ska befästa sig särskilt vid teorier om vad människan har ätit utan snarare gå efter att försöka få i sig så mycket mineralier och vitaminer som möjligt och äta för obegränsat med energi! Som 80/10/10 vegan och till 90 % råkost de senaste halvåret så har jag förbättrat min hälsa något oerhört.

 • Karin

  Haha kul! Säg gärna till när du ser någon som ätit rå vegan 80/10/10 mer än 2 år om denna skulle vara överviktig! Jag har inte sett en enda! Dock har jag sett en rad skeptiker med en stor bula på magen! Det finns inga ohälsosamma raw ätare.

 • Karin

  Precis! Tvärt om! Smal & muskler!! jag har ätit såhär i snart 8 månader och slår alla på min cykel och ser hälosammare ut!Fit for fight som man säger, det är bara att utmana mig skräpmatsjunkies och köttälskare!
  Go Vegan!!

 • Karin

  Jag tänkte precis som du någon gång tills jag letade reda på information om detta och det verkar som att just 80/10/10 med växtbaserad råkost kan hjälpa de som lider av typ 2 diabetes. Läs gärna en artikel om detta i exempelvis googles artikel databas.
  Jag kan själv säga som utövare av denna typ av kost att det ändrade min syn på sötsaker & snacks totalt. I början åt jag frukt & grönsaker och sedan det jag brukade äta i mindre mängd och efter ett tag valde kroppen helt enkelt frukt & grönsaker över det vanliga. Jag fick dessutom bättre hy, klara ögon och jämnare wc besök. Då hade jag ätit mestadels vegetariskt innan men ibland chips, godis osv.
  Efter ca 1 månad var alla sötsug och alla behov av snabb energi som bortblåst, jag fick ett lugnare temperament/humör kunde gå hungrig utan att bli grinig.. Häftigaste var det att se alla kollegor som fortsatt äta som vanligt hur de sträckte sig efter bullar och annat slask mot 15.00 snåret och deras sötsug som hos mig inte ville infinna sig.
  Det blev lixom naturligt att äta ännu mer frukt & grönsaker. Ju mer jag åt desto mindre ville jag ha det andra. Det har inte funnits en enda chipspåse hemma hos oss de senaste 7 månaderna, ingen glass.. inget godis.. inget grädde.. Kläderna sitter löst men vi har mot min förmodan & skepticism utvecklat muskler och vi är fulla av energi! Jag menar FULLA AV ENERGI.
  Det är viktigt att man vågar äta när man går raw 80/10/10 så jag rekomenderar alla att skaffa sig en cronometer på cronometer.com och anteckna vad ni ätit under den första månaden. Magsäcken är en muskel som vi sällan använder idag! När man börjar kan det kännas som att man äter sig för mätt men det ordnar kroppen med lite tid. Ett sätt att få i sig sina kalorier är att göra en smothie på endast frukt och att äta russin, dadlar osv.
  ha alltid frukt & grönsaker hemma i obegränsat antal och stor variation. När man lär sig äta frukt & grönsaker och skilja mellan dem kan man börja se upp med hur man blandar dem då det kan påverka matsmältningen men i början handlar det om att få i sig tillräckligt med kalorier dvs. mer än du brukade äta när du åt vanlig kost, äta varierat och att gå bananas med mängder. Med den här dieten blir man smal utan att träna och man har sina muskler kvar dessutom riktigt bra om man vill förbättra sina resultat inom en sport som exempelvis löpning och cykling.

 • Karin

  1.Precis ! Man äter betydligt mer och man använder matsäcken som den muskel det faktiskt är. Glöm kalorierna och ät tills du mår bra!
  2. Exakt, det gäller att se detta för vad det är och sluta med olika bortförklaringar som ”människan har alltid ätit kött ovs”. man vet vetenskapligt idag att kött ökar risken för cancer och att kött inte alltid är en säker källa för exempelvis B12. För att det ska fungera måste djuren vara gräsätande och det finns andra komplement för oss som inte innebär cancerframkallande mat för att vi ska få i oss B12. Aminosyror finns i hampfrön & i chia frön, det duger utmärkt!
  3. Jag hör nog ”frukt är bara socker och vatten” för varje person som hör att man äter frukt och grönsaker. Frukt innehåller förutom socker och vatten också blött fiber och vitaminer & mineraler som är bra för hälsan hos alla människor. Frukt och grönsaker duger. Det finns fler veganer & vegetarianer i världen än köttätare och de flesta av dessa äter just frukt & grönsaker och inte halvfabrikat. Ingen kan påstå att en kost bestående av kött, mejeriprodukter och halvfabrikat, oljor och annat kan vara nyttigare än en kost bestående av obegränsade mängder frukt & grönsaker, groddar, bönor, sallader..potatis.. ris.. Det finns inga vetenskapliga belägg för detta utan tvärt emot! Äter man så ökar man risken för stroke och hjärt och kärlsjukdommar, depression och allmän ohälsa. Det behövs också stora mängder motion för att hålla sig i form alternativt kosthållning i form av galna dieter som LCHF eller viktväktarna mm. Raw 80/10/10 är ingen diet utan det är en livsstil!

 • RealLololoj

  Va bra!! Cykla är så sunt!! Perfekt träning, speciellt om man har dåliga fotleder eller knän! Sen, vissa av dessa artiklar ger upphov till något helt annat än vad kosten egenligen innebär. Man äter såklart inte 30 bananer VARJE dag. Jag har som mest ätit ca 20 tror jag haha. Läst flera artiklar om Freelee på engelska och många tycker det är galet att hon 1 gång i sitt liv åt 51 mogna bananer.. Hon gör ju inte det varje dag haha, det var bara den gången då hon råkade ha liiite för många mogna frukter hemma. Vad ska hon göra istället? Slänga bort dom? Nooo way!! Carb up! :)

 • Pingback: 80/10/10-dieten och 30 bananer om dagen - Anki Sundin()

Visa alla kommentarer
Annons
Nytt om Debatt

Annons

Annons