Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Forskare: Du kan stressa dig friskare!

11 okt, 2012 
Stressad kvinna.
Visste du att lagom mycket stress under kort tid stärker ditt immunförsvar. Så här hittar du nivån som håller dig frisk!
Annons

Blir du ofta förkyld, särskilt inför en längre ledighet? Får du värre besvär än andra? Då kanske du utsätter dig för ovanligt mycket stress.

– En ny amerikansk studie visar tydligt att det finns ett klart samband mellan stress och förkylning, säger Mats Lekander, professor i hälsopsykologi på Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet och Osher centrum vid Karolinska institutet.

– Det handlar om stresshormonet kortisol. Vi behöver hormonet när vi blir sjuka.

När vi har lagom mycket kortisol i kroppen kanske vi inte märker av förkylningen alls, eller så får vi bara en lindrig snuva.

– Men för mycket kortisol gör att immunsystemet överreagerar, vi mår sämre och får värre symtom. Vi snorar och hostar mer, får mer feber och blir tröttare, säger Mats Lekander.

Han berättar att bara en månads stress har negativ effekt på immunförsvaret.

– Det är egentligen inte farligt, men det ger stöd åt mångas upplevelse av att stress och förkylning hänger ihop, säger Mats Lekander.

Annons

För vem känner inte igen fenomen som ”semestersnuvan” och idrottsflunsan? Semestersnuvan brukar slå till inför en längre ledighet och de första lediga dagarna får tillbringas i sängen i stället för på stranden, medan elitidrottare, skådespelare och sångare med bravur klarar av sina föreställningar, men sedan går i däck med rosslande hals och hög feber så fort ridån gått ner. En teori är att immunförsvaret kan skjuta upp ett sjukdomsutbrott till ett lämpligare tillfälle. När man äntligen slipper den tunga arbetsbördan är det fritt fram för förkylningen att bryta ut.

– Teorin stämmer kanske, men det är inte visat i någon studie, säger Mats Lekander.

Så hänger stress och immunsystem ihop

– Kortvarig förhöjning av stresshormonet kortisol ger ett mer aktivt immunförsvar.

– Långvarig stress försämrar immunförsvaret, vilket innebär att virus- och bakterieangrepp kan bli värre. Allergi och astma kan påverkas negativt av stress, sår tycks läka sämre och man kan även få sämre skydd vid vaccinering.

Om stresshormonerna adrenalin, noradrenalin och kortisol är förhöjda en längre tid, utan att gå ner ens vid vila, ger det negativa stressymtom. Några av de vanligaste negativa symtomen är huvudvärk, magproblem, sömnproblem, glömska och irritation, depression, förhöjt blodtryck.

AV: Susanna Hauffman BILD: Thinkstock

Annons