Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Helgläsning: Hela familjen blir sjuka av lukter

05 aug, 2012 
Lisa Billö och hennes familj tvingades flytta, slänga alla sina saker, ta barnen ur skolan och sluta jobba – allt på grund av en överkänslighet mot dofter.
Annons

I sex års tid bodde familjen Billö i ett mögelhus utan att veta om det. Barnen sjuknade först in med födoämnesallergier och sedan en rad oförklarliga symtom: illamående, humörsvängningar, värk i kroppen, andningssvårigheter, blåsor i munnen och infektioner. Hela familjen blev sjuk men ingen kunde säga vad det berodde på.

– När vi insåg att det berodde på huset flyttade vi på en gång, det var för ett och ett halvt år sedan, säger Lisa Billö.

Men då var det redan för sent. Möglet hade utlöst en överkänslighet mot så gott som alla lukter. Så fort familjen utsätts för mycket låga doser av parfym, tillsatser i maten, nya kläder, mögel, matos, färger – de behöver inte nödvändigtvis ha en lukt – får de symtom. Först akut och sedan som ett slags influensa i dagar efteråt. Familjen Billö hade dock tur och kom till en läkare på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg som ställde diagnosen.

”Tappar all kraft”

Annons

Eftersom åkomman är så pass okänd är det få som förstår hur det är att leva med den.

– Hjärndimman är svårast att acceptera, jag kan inte tänka snabbt. Ibland blir jag stående i affären utan att kunna ta mig ut, jag får andnöd och tappar all kraft, säger Lisa.

Barnen fick länge hemundervisning eftersom de blev sjuka så fort de gick till skolan. Men nu har skolan förstått att barnen behöver en kemikalie- och mögelfri omgivning och de klarar sig hyggligt.

– Även om det fortfarande är jobbigt så har vi kontroll nu när vi vet vad det beror på. Jag tror att vi ska bli friska, det måste jag göra – om inte annat så för barnens skull, säger Lisa.

Ännu finns ingen medicinsk behandling mot kemisk intolerans. Därför har familjen parallellt med sjukdomen fört en kamp med myndigheterna för att få sjukdomen erkänd och för att barnen ska kunna gå i en anpassad miljö i skolan.

”Fokuserat på att barnen ska må bra”

Annons

Nu har Lisa och hennes man sakta men säkert börjat få vardagslivet att fungera igen. De tillbringar mycket tid på landet med ren natur omkring sig, lagar all mat själva av ekologiska råvaror utan tillsatser och tvättar med bikarbonat och vinäger i stället för vanligt tvättmedel. Det enda sättet att må bra är att undvika allt som kan få dem att må dåligt.

– Jag är fullt arbetsför men kan inte jobba eftersom det är så mycket kemikalier överallt. Men jag hoppas hitta ett sätt att arbeta framöver. Hittills har vi koncentrerat oss på att barnen ska må bra och kunna gå i skolan, säger Lisa.

 

Lisas tips till luktkänsliga

Undvik det du inte tål! Du lär dig gradvis vad du mår dåligt av.

Välj bort livsmedel och kosmetiska produkter som har många kemiska tillsatser.

Förklara för skolan eller arbetet hur det ligger till så du kan få en arbetsmiljö utan många kemikalier.

Be vänner och familj att inte röka eller använda parfym, tvätt- och sköljmedel, hårspray och annat som kan ge dig reaktioner.

Annons

Handla kläder och mat på internet, om du kan. Då slipper du utsättas för dofter och kemikalier i affärer.

Om du ändå måste gå i affärer – gör det så sällan som möjligt.

Välj bort allmänna kommunikationer om möjligt.

Var på landet så mycket du kan, där det är en renare miljö.

 

1 av 10 är överkänsliga

Doftöverkänslighet, eller kemisk intolerans som det också heter, är ingen allergi. Men symtomen är liknande. Nu är forskarna sjukdomen på spåren och hoppas hitta en behandling.

Om du steker fisk tänker du inte på oset efter en stund. Men är du kemiskt intolerant avtar inte lukten – eller egentligen påverkan av det ämne du inte tål – med tiden. Den drabbade blir helt enkelt översvämmad av lukten och drabbas av allt från illamående och huvudvärk till nästäppa.

Uppskattningsvis har en av tio åkomman, och en dryg procent av befolkningen besväras så mycket att de inte kan jobba eller gå i skolan.

Redan på 1950- och 1960-talen började man studera sjukdomen vetenskapligt. Men nu har Linus Andersson och hans kolleger på Umeå universitet fått ett genombrott i sin forskning. De har sett en skillnad i blodflödet i hjärnan när de jämfört känsliga och okänsliga personer.

Annons

– Vi ser skillnaden men vi kan ännu inte säga vad den beror på, säger han.

En teori är att åkomman orsakas av förgiftning, vilket skulle kunna vara fallet för Lisa Billö och hennes familj som bodde i ett mögelhus. En annan är att det trots allt är en allergiliknande reaktion. Om reaktionen är allergisk skulle den kunna behandlas med medicin eller genom stegvis tillvänjning, som man gör med vanliga allergier, i framtiden.

Än så länge finns alltså varken bot eller lindrande medicin, och inte heller någon väl fungerande diagnosmetod. Linus Andersson hoppas att forskningen ska ge fler svar.

– Vi söker vidare. Om vi till exempel kan hitta spår av inflammation i kroppen så kan vi förmodligen hitta sätt att stoppa eller lindra symtomen också, säger han.

 

Blir du dålig av dofter?

Reagerar du med koncentrationssvårigheter, illamående, nästäppa, hosta, svullna ögon, svårt att få luft, huvudvärk, trötthet, yrsel eller nedstämdhet på vissa dofter? Då kan det vara kemisk intolerans. Åkomman drabbar främst kvinnor, men även män, ofta i åldern 30 till 40 år. Många slussas runt i vården utan att få någon diagnos.

 

Här är de vanligaste dofterna som överkänsliga reagerar på:

  • Parfym
  • Kemikalier
  • Blomdoft
  • Cigarettrök
  • Rök från eldning
  • Mögel
  • Avgaser

Läs mer: www.doftoverkanslig.se, www.astmaoallergiforbundet.se

Av: Anna Björe

Bild: Magnus Gothander

Annons