Meny
recept
artiklar
Annons

Känslig och lättsårad? Du kan vara en HSP…

Highly sensitive person Får du ofta höra av andra att du är känslig? Blir du lätt sårad och ledsen av andras kommentarer och handlingar? Då är du kanske en HSP, Highly sensitive person. 20 procent av befolkningen har detta karaktärsdrag.

Får du en klump i magen som sitter kvar i dagar när du har sagt ifrån till en kollega? Märker du bums när någon blir sårad av en kommentar medan andra bara pratar vidare? Då kanske du tillhör de 20 procenten som är ”högkänsliga”, ”highly sensitive persons” eller HSP på engelska.

Annons

– Det är ingen diagnos utan ett karaktärsdrag. Vissa föds med ett känsligare nervsystem, tar in fler intryck och tänker mer över dem än andra, säger Ilse Sand, dansk psykoterapeut och teolog som nyligen kom ut med boken Elsk dig selv (Älska dig själv), en guide för högkänsliga och andra känsliga själar. Hon har privat mottagning i Randers på Jylland och håller kurser och föredrag om högkänslighet.

Här kan du göra Ilses test och få en siffra på hur pass högkänslig du är!

– Högkänsliga har inget skyddande filter. Allt de upplever går rakt in. De har ofta låg självkänsla och höga krav på sig själva. I dag då stresstålighet och flexibilitet är nyckelord på arbetsmarknaden är det svårt att vara HSP, säger Ilse Sand.

En högkänslig person har ett djup och en närvaro som andra kan sakna. Hon kan njuta till fullo av ensamhet, men kan även vara social. Studier visar att drygt en tredjedel av de högkänsliga är utåtriktade, men upplever kallprat som frustrerande. En HSP-person får ofta god kontakt med andra, men orkar inte umgås lika länge som andra.

– En högkänslig skapar djupare kontakt på två timmar än andra kan göra på en hel kväll, säger Ilse Sand.

Den amerikanska psykologen och forskaren Elaine Aron introducerade begreppet HSP och har forskat i ämnet sedan 1991. Hon har även skrivit bästsäljaren The Highly Sensitive Person. Hennes studier visar att högkänslighet är medfödd.

– Tidigare kallades dessa människor blyga och hämmade. Begreppet ”högkänslig” är mer rättvisande.

Har man inga andra psykiska diagnoser utan bara är högkänslig kan det räcka med att gå på en kurs eller läsa en bok i ämnet för att hitta harmonin i livet, menar Ilse Sand, som själv tillhör skaran högkänsliga. Hon vet hur det är att känna sig utanför och onormal, och vara ledsen för att man inte orkar vara lika aktiv som många andra.

– Ett av de viktigaste stegen för att få balans är att våga säga ifrån. Förklara för omgivningen att så här fungerar jag och jag orkar inte vara ”på” så lång tid i taget.  

En högkänslig person blir lätt utmattad efter ett möte som varar länge eller när det är stressigt. Det blir för många intryck i nervsystemet.

– En HSP är inte empatisk i alla lägen. Vid överstimulering kan hon få utbrott eller bli svår att vara tillsammans med. Det beror på att högkänsliga registrerar fler nyanser och tar in saker på ett djupare plan. Ett sätt att hantera det är att tänka på att kvalitet är viktigare än kvantitet. En högkänslig kanske inte hinner med lika mycket som andra, men får ut mer av det hon gör.

HSP-personer känner ofta oro och har en tendens att tänka för mycket. Det tar på krafterna att ha sinnena vidöppna hela tiden och alltid analysera allt.

– Högkänslighet är på många sätt en gåva, men om man inte skapar plats i sitt liv att njuta av fördelarna med att vara högkänslig blir det tungt. Många utvecklar sin kreativitet, något som är viktigt för en HSP-person. Därför är det viktigt att få utlopp för sin kreativitet, skriva, måla, dansa, spela ett instrument, sjunga. Då får man ut känslorna ur kroppen och blir mer harmonisk, säger Ilse Sand.
 
LÄS MER:

Testa dig själv: Är du en högkänslig HSP-person?

Starka känslor och mycket tankar utmärker den högkänsliga personen.

Misstänker du att du är en ”highly sensitive person”? Gör det här testet och räkna ut hur högkänslig du är!
Testa dig själv: Är du en högkänslig HSP-person?

Lär dig sätta gränser – och bli lyckligare!

Du hjälper inte andra genom att köra slut på dig själv. Lär dig att säga nej!

Försöker du ständigt vara andra till lags, men känner ändå att du aldrig räcker till? Gör du allt för dina närstående, men får inget tillbaka? Ta dig ur den klassiska kvinnofällan och lär dig säga stopp!
Läs mer: Lär dig sätta gränser – och bli lyckligare!

Alltid trött? Här är de vanligaste orsakerna!

trött

Är du trött och seg utan att förstå varför? Det kan bero på stress, vitaminbrist, depression, sömnbesvär och mycket annat. Eller så är det sköldkörteln som krånglar.
Läs mer: Alltid trött? Här är de vanligaste orsakerna!

Metoden som gör dig nöjd med dig själv

starkdittsjalvfortroende

Beröm dig själv och stärk din självkänsla! Genom att klappa dig själv på axeln kan du bryta dig fri från bekräftelsebehovet.
Läs mer: Metoden som gör dig nöjd med dig själv

 

Av: Charlotta Lindell
Bild: Thinkstock

LÄS OCKSÅ
Annons

Annons
 • Ingela

  Blir frustrerad av att det leks så mycket med bokstavsdiagnoser. Beskrivningen av ”HSP” ovan faller in under diagnosen IPS (emotionell instabil personlighetsstörning)/Borderline personlighetsstörning. Vi(IPS)behöver inte fler bokstäver.

 • Maria Liljegren

  Hej! HSP är det jag är fullt ut. Och som skrivet är det ingen diagnos utan ett karaktärsdrag. Att få läsa om detta är fantastiskt skönt, för det är ju inget fel på mig. Vilket jag alltid trott, då jag inte orkat lika mycket som andra och alltid känt för mycket, sett för mycket, tänkt för mycket, förstått för mycket.
  Maria

 • http://hannadonsberg.wordpress.com Hanna Dönsberg

  Här kan man läsa mer (på engelska), om Borderline och HSP: http://www.hsperson.com/pages/2May04.htm

 • ankie nordström

  Jag gillar detta! jag ogillar IPS och att det kallas personlighets STÖRNING bara för att man är känslig, det är ingen störning,det är ett naturligt tillstånd och vi är olika som människor, endast robbotar har samma diagnos Är grymt trött på ordet störningar när man pratar fullt friska pstörda människor, en störning är extremt allvarsamt ord och man ska verkligen veta vad man gör när man arbetar med att diagnostisera andra. Jag säger som indianerna, inte förrän man gått 7år i nån annans fotspår kan man uttala sej om denne person… lite sanning finns i det. Bra att känsliga människor inte behöver känna sej störda utan helt enkelt lite känsliga varelser, Tycker man ska minska ner detta med störningar hos folk…

 • Lena Åkerblom

  Jag ogillar att placera människor i olika sorts diagnoser som att det är det enda de är. Människor är inte sina olika bokstavsetiketter självklart, utan så mycket mer. Samtidigt är det oerhört skönt att höra att det finns fler som har liknande personlighetsdrag som jag. I och med en tydlig beskrivning av vad detta ”tillstånd” innebär, behöver jag inte längre känna mig som ett ufo eller att det är något fel på mig för att jag är så känslig – vilket jag fått höra ett otal gånger under hela mitt liv. TACK för erkännandet!

 • Maria

  Mår dåligt av din kommentar ”Ingela”

  ”Blir frustrerad av att det leks så mycket med bokstavsdiagnoser. Beskrivningen av ”HSP” ovan faller in under diagnosen IPS (emotionell instabil personlighetsstörning)/Borderline personlighetsstörning. Vi(IPS)behöver inte fler bokstäver”

  Det är tyvärr sånna som du som gör det svårt att leva för människor i denna värld…!!!

  Som sagt… HSP är INTE en störning, det är ett karaktärsdrag.

 • Pingback: MariasHem.se()

 • http://AA-gefle.se Lars-olof Gabrielsson

  sicket bullshit HSP…..De e m.ä.n.n.i.s.k.a.n !

 • http://www.caisasfarm.se Caisa

  Vi är bara människor som är olika helt enkelt. Det måste man kunna respektera och förstå. Alla människor har inte heller samma humor men det har ingen diagnos.

 • http://www.helenesturefelt.blogspot.com Helene Sturefelt

  Ni som saknar denna högkänslighet kan inte yttra er över hur det är. Jag är fullt frisk med har förstått att jag är HSP. Äntligen kan forskningen beskriva min/vår personlighet! Ofta har jag upplevt omvärlden som avtrubbad, medan jag upplever allt utan skyddsnät. Kan inte gå på bio, klarar inte av att gå på fester, är helt slut efter sammanträden, behöver lång tid för återhämtning, sover gärna 10-11 timmar…
  Men jag har mycket stor nytta av min högkänslighet i mitt yrke som själavårdare och präst.
  H Sturefelt

 • Pingback: HSP()

 • http://drfanny.blogg.se Fanny Edlén

  Det finns inget som att ”vara människa”, eftersom vi alla är olika. Att vara extra känslig ibland eller ha olika svårt att vara social vs osocial är något de flesta känner igen sig i självklart, men detta (HSB) beskriver ett tillstånd som är konstant.

  Sen går det dock inte att jämföra med Boderline personlighetsstörning då just personlighetsstörningar inte alltid är något man föds med eller behöver vara kroniskt, då många med borderline kommer ifrån dysfunktionella familjer samt det är något som går att få terapi för. Jag själv är ett lysande exempel på familjeproblematik=borderline=terapi=lagom frisk, men jag känner fortfarande igen mig i HSB som är en del av min person och alltid kommer vara. Inom personlighetsstörningar är det också vanligt med självskadebeteende, självmordstankar och dyl, vilket inte HSB behöver betyda, eftersom man är frisk bara har en benägenhet till extra känslighet.

  Jag tycker det är synd att folk ska ”hacka” på andras diagnoser, eller skoja bort att det faktiskt finns folk som är SJUKA och verkligen lider av sin personlighetstörning. Jag har alltid varit väldigt känslig, drömmande och djup (HSB?), men jag har inte alltid velat skada mig själv med alkohol och knivar. Lyckligtsvis så är jag nästan frisk nu, men kommer alltid gråta när Bambis mamma dör i filmen, DET är skillnaden mellan HSB och personlighetsstörning.

  mvh DrF

 • Sara

  Wow.. Trodde aldrig att jag skulle klura ut varför jag har alla problemen som jag har, varför jag känner som jag gör, och reagerar så olika jämfört med alla omkring mig. När jag läste detta bara strömmande tårarna fram (som iof är väldigt vanligt) och jag fylldes av en så otroligt stark euforisk känsla av att äntligen förstått mig själv! Tack för att ni tagit upp detta ämne och gett oss som känner igenom oss en möjlighet att läsa på och lära oss att hantera våra känslor bättre! Elaine Arons bok är nu beställd och jag ser fram emot att få läsa och förhoppningsvis få ut mer av livet framöver! TACK!

 • http://Windovs7 ULLA kREUTZ Cederlöf

  Tack för all information.Äntligen förstår jag mig själv- Har ätit psykofarmaka, så jag har förlorat möjligheten att gråta.Det känns verkligen tomt. Vet inte hur jag ska få tillbaka mina känslor, så jag kan gråta. I övrigt stämmer alla symtom på mig. Vänliga hälsningar Ulla kreutz Cederlöf

 • Pingback: Jag är nog rätt normal ändå… « nattsyrransphoto()

 • Gittelitt

  Bra att ni tar upp detta viktiga ämne. Det finns så många som känner sig ensamma och missförstådda av omgivningen. Jag har en vuxen dotter som kände igen allt som beskrivs i artikeln. Det är inte bara de som har detta karaktärsdrag som behöver läsa denna artikel eller ännu hellre läsa boken som tar upp detta, utan även anhöriga. Hade jag som mamma känt till detta tidigare, hade många ledsamma år besparats vår familj.

  Sedan vill jag säga till de personer som lämnar nedlåtande kommentarer om detta; Det är sköra och ofta helt underbara personer som har dessa karaktärsdrag. De behöver förståelse och kärlek. Inte dumma kommentarer.

 • http://www.oppna-horisonter.se Bozze

  Tack för artikeln!
  Här är några rader om mina egna erfarenheter:

  http://www.oppna-horisonter.se/livet/hogkansliga_manniskor.pdf

 • Lisbeth bergstedt

  Kan detta även bli en effekt stroke? Efter mina stroker upplever jag precis detta,överkänslighet,överdriven medkänsla mm Lisbeth

 • Peter

  Hur hanterar man det när ens närmaste ständigt avfärdar en med ”det är väl inte så farligt, jag menade ju ingenting med det, Du är så känslig!, tror Du verkligen att andra reagerar som Du?,skärp dig nu och komplicera inte till det!” osv osv.
  Peter

 • Lisa

  Jag blev väldigt lättad över att hitta detta, så många gånger som jag får höra att jag är överkänslig, att jag inte borde bry mig så mycket, att ”andra klarar det, varför inte du” Jag vet inte hur jag skall hantera min vardag men det har hjälpt att vara med likasinnade, nu är jag i en situation där jag inte har någon som förstår, och jag har börjat få sammanbrott på grund av detta. Jag tror att det är viktigt att ha likasinnade vänner, om inte detta är möjligt, så är terapi för avlastning nästan ett måste. Jag fungerar inte i dagsläget, men jag gjorde det innan jag flyttade.

 • Sassa

  Det känns så skönt å läsa detta för jag har alltid känt mig annorlunda och undrat varför jag är så orolig av mig och tänker för mkt. Men nu vet jag ju varför:-) Detta stämmer sååå väl in på mig. Skulle gärna vilja komma i kontakt med andra som känner likadant:-)

 • Sofia

  Det här stämmer verklige in på mig till max!!känns skönt o läsa o riktigt skönt att veta att jag inte är ensam. Jag skulle också vilja komma i kontakt mwd er som känner likadant men huuuur? Ska lätt beställa boken också!!

 • Caroline

  Har tills idag aldrig hört talas om HSP. Så är jag det till fullo. Så mycket som kan förklaras av detta. Vilken insikt! Nu ska jag leta mer info. Tack för artikeln.

 • http://mc217.blogspot.se Kristin

  Tack! Att man efter ett halvår hos psykolog får ”ta inte åt dig” som avslutande råd/kommentar, tyder VÄL på att kunskapen om HSP bör spridas!

 • kiki

  Håller definitivt med Kristin och många fler förstås.
  Pusselbitar har fallit på plats. Jag kanske inte är så ”tokig” ändå… märklig känsla efter dessa år.
  Tack.

 • Emma

  tänkte höra om det är ngn som har bra tips på böcker inom detta ämne? :)

 • Emelie

  Emma: Det finns en del bra boktips om du söker på HSP på Wikipedia.

  I mitt fall var det min terapeut som bad mig läsa på om ämnet då hon såg liknande drag hos mig. Jag är väldigt tacksam över att hon gjorde det, för nu förstår jag mig på erfarenheter som skedde för många år sedan, att jag reagerade med känslor på saker jag bara kände av men inte ens visste om. Samt övertolkning, överanalys och mitt behov av att vila upp mig efter sociala interaktioner.

 • Andreas

  Hej!

  Intressant det här. Jag är osäker på om jag har ”diagnosen” eller om jag bara är i en känslig period i mitt liv. Fick ett nervöst sammanbrott i våras, och min kropp har lämnats i ett svaghets-tillstånd. Typ.

  Är HSP något som utvecklas med uppväxten eller är det något som alltid har funnits hos en, enda sedan barnsben?

 • http://www.hsparena.com Tina P Jönsson

  Hej, nu släpps det en svensk arbetsbok för högkänsliga. Den heter Hitta din plats, andas in. i länken finns en recension och ett bildspel som ger en känsla av inbehållet. Vill ni ha den innan julhelgen så mailar ni mig på mailen här eller på fb. Ha en fin helg.

 • http://www.hsparena.com Tina P Jönsson

  Ni hittar länken här: http://www.hsparena.com
  Där är både bildspel och recensionen.

 • Emelie

  IPS och HSP är INTE samma sak, inte ens nära. IPS, eller emotionellt instabil personlighetsstörning, är inte att vara ”highly sensitive”, det är som sagt en personlighetsstörning där man misstolkar sin omgivning, man är impulsiv, ofta aggressiv, lider av tomhetskänslor. HPS är ingen störning utan ett temperament, alltså inte någonting man behöver behandla. En HSP är snarare eftertänksam, ser ofta mening och värde även i de små sakerna i livet. IPS och HSP är på många områden motsatser.

 • Iris

  Emelie, jag blir skeptisk när jag hör din tvärsäkerhet. Är det alltid så viktigt att dela in i normal och onormal? Du tar alltså ta bort all glädje över de små tingen, kreativiteten,  de som fått diagnosen IPS agerar aggressivt och impulsivt i varje situation? 

   IPS sägs vara resultat av en uppväxt där individen får sina känslor ignorerade och traumatiska händelser. Individen lämnas utan redskap att hantera eller kunna distansiera sig från upplevda känslor och det som egentligen är rädsla och sorg blir ilska och aggression.

  Det är inte förrens du sätter begreppen i sitt sammanhang som du kan se likheterna mellan IPS och HSP. 
  Vad är det som får dig att tro att oförmåga att hantera starka känslor inte leder till impulsivitet eller att utmattning och oro leder till tomhetskänslor i båda fallen? Hur kommer det sig då att så många som är HSP behöver medicinera depressiva drag och mår så dåligt?

 • Pingback: Hälsoåret 2012 – bokslut från A till Ö! | Måbra()

 • http://psykolognina.wordpress.com Nina Elfström

  För första gången startar det diskussionsgrupper i Sverige för HSP-personer. Samtala med andra under ledning av legitimerad psykolog om hur just du fungerar och hur du kan underlätta i din vardag.

 • http://psykolognina.wordpress.com Nina Elfström

  Kurser och öppna diskussionskvällar för högkänsliga hittar ni på:
  psykolognina.wordpress.com

 • Pepsi

  Men varför är det HSP som är känslig och lättsårad? Varför är begreppsapparaten för HSP negativ: känslig och lättsårad. Jaha, jag som HSP, tycker att det är andra som inte är HSP är dumma i huvudet och okänsliga. Bara för att den rådande normen är att vara ett stort okänsligt ego i en egokultur betyder ju inte det att HSP är känsliga och lättsårade. Det betyder ju att de som inte är HSP är okänsliga egotölpar!! Jag blir så jävla trött.

 • Pepsi

  med andra ord: det är HSP som borde vara normen. De är mänskliga, insiktsfulla och förstående. Till skillnad från okänsliga egon! Det sjuka är ju den rådande normen: att vara en okänslig egoist. Det är ju bara att titta på vad som händer i samhället, är det friskt? Det är i alla fall vad den här artikeln verkar betrakat som normalt!!!

 • Fred N-E. Eriksson

  Ilse Sand i ”Älska dig själv” nämner att högkänslighet kan likna Border-line men att det INTE är samma sak. Lite lite som en del säger att de har Alzheimers-light.

 • Hsp300%

  Håler med pepsi lite, jag har alltid förstått mig på mig själv, det är dom som inte förstår lika mycket som jag ja inte förstått mig på. Men nu förstår ja att ja inte kan begära mer av min omgivning.

  Sitter jag tex på en fest och ämnet mobbing kommer upp så kan jag peka ut alla som känt sig mobbad innan nån hunnit sagt nått, det räcker att ha dom i ögonvrån

  Ja vet precis vad ja ska säga till viss personen för att den ska tycka att det är intressant att vara med mig. Jag bara märker sånt utan att tänka på det.

  Om ja tittar nån i ögonen så vet ja direkt vad den tycker om mig och ja vet vad ja ska säga om jag vill ändra på det.

  Hela mitt liv har ja fått höra ”det är nån som sagt de till dig, annars skulle du inte kunna veta” Jo de kan ja faktiskt.

  Ingen på mitt jobb har en aning om vad ja vet om dom fast ingen har sagt nått.

  Jag känner mig snarare överlägsen än onormal.

 • Kriss

  Väldigt intressant artikel! Känner så väl igen mig själv i texten, fantastiskt att det forskas kring just detta och att det öppnats upp för diskussion. Jag kan säga, och tror att många håller med, att det är en enorm lättnad att läsa om detta personlighetsdrag HSP då man besitter just en sådan typ av personlighet. Tycker inte alls det är något fel med att sätta en ”bokstavskombination”. Att få en diagnos eller att bli identifierad inom ett personlighetsdrag handlar för mig inte om att sätta ett stämpel i pannan på personer utan att underlätta för dessa att hantera den problematik man stöter på, hitta sätt att utvecklas och förbättras på, leva ett så bra liv man kan med rätt förutsättningar. Att identifieras som t.e.x. sin diagnos är något som beror mycket på sin egna inställning. Att jämföra HSP och borderline är för mig helt orimligt, har erfarenhet av personer som har blivit diagnostiserade med just borderline.

 • Lisa Niemi

  Har aldrig hört talas om detta förrän idag o jag blev väldigt glad av att läsa om detta:)Har hela livet varit extremt känslig för allt runtomkring mig men inte vetat varför jag reagerat så kraftigt på både människor o situationer!Kan nästan ”förutsäga” hur människor kommer att reagera el göra i vissa situationer t ex,jag lägger märke till saker som andra inte ser el bryr sig om.Har alltid försökt hjälpa andra o bry mig o ibland har det bara blivit ”kaos” i hela mig,kortslutning i hjärnan:)Vill kunna säga ifrån men finner det jobbigt för jag vill hjälpa till i den mån jag orkar o kan.Det är därför vi finns här för att finnas till för varandra o göra livet bättre o jorden till en bättre planet,eller?Skulle också vilja komma i kontakt med likasinnade för att utbyta tankar o känslor:) Kram till er alla!!

 • Pingback: Tänk om och förläng livet – 7 tanketips! | MåBra()

 • Pingback: En pusselbit | Mintekopp()

 • Bella

  Detta var som att läsa om mig själv :) Skönt att se det i skrift. Många säger att jag är medial av mig men detta var ju en lättare förståelse :)

 • Pingback: Mer om Highly Sensitive Persons | Hippiemamman()

 • Pingback: Lär dig sätta gränser – och bli lyckligare! | MåBra()

 • Andreas S

  Känner igen mig i detta personlighetsdrag, är ganska säker på att jag är en HSP-typ. Kan dessutom störa mig extra mycket på människor som inte är lika känsliga och tycka att de inte förstår. I rätt miljö är jag väldigt social, glad, positiv och kreativ. Jag kan dock plötsligt svänga och bli mycket nedstämd och ibland väldigt ilsken och destruktiv. Stress är min värsta fiende och har orsakat mig mycket problem, något jag jobbar på hela tiden för att klara av. Höga krav och överdriven ansvarskänsla har jag också, det skapar ofta oro.

 • Smajl

  fan vad jag älskar dig hahahaha ÖVERLÄGSEN <3

 • Pingback: Testa dig själv: Är du en högkänslig HSP-person? | MåBra()

 • Pingback: Studie: Killar snackar mer skit än tjejer | MåBra()

 • Pingback: ”Jag följde min dröm – men nu har jag skuldkänslor” | MåBra()

 • Pingback: Kramas oftare så blir du friskare! | MåBra()

 • Pingback: HSP? | Zandra, livet, Bali och yoga()

 • Hakeem Curagteh

  Wow.. Vet faktiskt inte vad jag ska säga. Fick 26 utav 27 på frågorna. Vilket lättnad. Har alltid trott att jag var tokig sen trodde jag att alla andra var tokiga. Skönt att veta att till slut om detta. Har läst allt om hsp senaste två dagarna och kan inte sluta.. Skulle gärna vilja få kontakt med folk som är lika. Tack

 • Hakeem Curagteh

  Hej.. Lisa.. Hoppas att det funkar bättre nu. Jag finns här för dej om du skulle behöva prata om det..

 • gunilla

  Hej
  Jag har förstått först nu 65 år gammal o kan bli både nedstämd o samtidigt befriad av att veta att jag är hsp.Vill så gärna få kontakt med andra som är hsp.

Visa alla kommentarer
Annons
Nytt om Psykologi

Annons

Annons