Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Fett eller inte? Experten svarar på 10 frågor

07 jun, 2011 
Fett kan bränna fett och light ska man akta sig för. Det finns många tvärsäkra råd om fett när man vill gå ner i vikt. Stämmer de? Nutritionisten Anki Sundin reder ut begreppen!
Annons

Ät mer fett! Ät mindre fett! Ena dagen är allt fett farligt, nästa dag ska vi äta mycket fett för att bränna mer fett. Lägg därtill alla uppfattningar om nyttan – eller onyttan – med enkelomättade, fleromättade och mättade fetter så är förvirringen total. Vi har låtit Anki Sundin, som är nutritionist och vd i NGruppen, som jobbar med näringsfysiologi och träning, se över var forskningen står i dag.

1. Jag vill gå ner i vikt, är det effektivare att dra ner på fett än på kolhydrater?

Min uppfattning är att det inte spelar så stor roll vad du ändrar på, bara du drar ner det totala antalet kalorier. Det handlar om att anpassa energiintaget efter energibehovet och vill man gå ner i vikt är det den totala mängden mat som räknas.

2. Men vissa hävdar att det är effektivare för viktminskningen att dra ner på kolhydrater. Vad grundar de detta på? Och varför menar andra att det tvärtom är bättre att dra ner på fett, men inte kolhydrater?

Uppfattningen att det skulle vara mer effektivt att dra ner på kolhydraterna delas inte av alla, men många upplever att de lättare håller sig mätta på mindre energi om de väljer en ganska fettrik mat. På så vis kan det kännas som att man kan äta ”hur mycket som helst utan att gå upp i vikt”. Men om man skulle jämföra energiintaget hos människor som gått ner med en kolhydratsnål kost blir resultatet detsamma som hos dem som går ner i vikt genom att dra ner på fettet – det totala energiintaget är mindre. All forskning pekar på att mekanismen är så pass enkel. Det finns alltså inget magiskt med fett.

Annons

Oavsett vad vi väljer att dra ner på måste vi tänka på att äta nyttig mat så att man täcker behovet av de näringsämnen vi behöver.

3. Vilka fetter ska jag prioritera om jag vill behålla vikten och hälsan?

En tumregel är att vi bör få i oss tillräckligt med fleromättat fett, som finns i lax, makrill och sill. Från den vegetabiliska sidan är nötter och frön bra fettval.

4. Enligt Livsmedelsverket bör 30 procent av vår dagliga energi komma från fett. Gäller det även om man försöker gå ner i vikt?

Det är en missuppfattning att rekommendationerna har tagits fram för enskilda individer. De har tagits fram för planering av måltider för grupper av individer. Vissa av oss kan behöva mer, andra mindre än rekommendationerna.

5. Är mättat fett farligt?

Synen på mättat fett håller på att nyanseras. Många forskare har fått en mer tillåtande syn på mättade fettsyror, som tidigare har ansetts ohälsosamma eftersom de höjer kolesterolvärdet. Vissa menar att det inte är säkert att högt kolesterol ökar risken för hjärt-kärlsjukdom.

Annons

6. Hur vet man om man äter för mycket eller lite fett?

På Livsmedelsverkets hemsida finns en tjänst, Matvanekollen, där du kan skriva matdagbok. Där får du en allmän överblick av hur din kosthållning och fördelning mellan kolhydrater, protein och fett ser ut. Min uppfattning är att man inte behöver oroa sig för hur mycket av de olika fetterna som man får i sig. Äter man sunt, lagom stora portioner och väljer främst näringstäta, oraffinerade livsmedel utan tillsatser så får man lagom mycket energi.

7. Finns det något fett som man bör se upp med?

Man ska undvika transfettsyror. Å andra sidan får vi i oss allt mindre transfetter nu eftersom användningen inom livsmedelsindustrin har minskat radikalt. Men det tillsätts fortfarande ibland i glass, kakor och matbröd. Snart införs det ett förbud mot transfettsyror i Sverige.

8. Vad skiljer de olika fetterna åt? Tar kroppen upp dem olika?

Det som skiljer dem åt är snarare hur de omsätts av kroppen. Transfettsyror är speciella i det här fallet, inte minst för att det bildas mycket fria radikaler när de omsätts. Sannolikt kan det bidra till ökad risk för hjärt-kärlsjukdom och diabetes typ 2. Fettet i nötter, mjölk, fet fisk och naturella mejeriprodukter, är hälsosamma.

Annons

9. Det pratas mycket om kokosfett nu. Är det ett bra fett trots att det är mättat?

Kokosfett innehåller en speciell blandning av fettsyror, bland annat en som heter MCT. Det är ett fett som kroppen lättare använder direkt som energi. Men det betyder inte automatiskt att man lättare går ner i vikt om man väljer kokosfett framför olivolja, till exempel.

10. Är lättkesella nyttigare än vanlig kesella?

Inte nödvändigtvis. Det beror på hur stort ditt energibehov är. Om du behöver mycket energi är den fullfeta varianten ett smartare val, och tvärtom. Näringsinnehållet kan dock variera med fettmängden. Eftersom man minskat på fettet i lättkesella blir den näring som är kvar mer koncentrerad. Lättkesella innehåller lite mer protein än vanlig kesella.

Av: Vivvi Alström

Bild: Thinkstock

 

Annons