TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

Maxa träningen - med mindfulness!

09 mar, 2012 
Lev i nuet - och få ut mer av din träning!
Maxa motionslusten och effekten av din träning med medveten rörelse, mindfulness. Då kommer du att orka mer och komma i form snabbare.
Annons

Älskar du att träna eller känns det som ett nödvändigt ont? Om träningen upplevs mer som en nära-döden-upplevelse än en glad endorfinkick kan du behöva skifta tankespår och bli mer mindful.

Många av oss avskyr att springa. Man får panik när hjärtat bultar och luften inte räcker till. Benen värker, fötterna känns stumma. Man stirrar på klockan och undrar hur länge till man måste stå ut.

– Fysisk träning innebär alltid en viss ansträngning, Men själva upplevelsen av en ansträngning skiftar mellan olika personer. Vissa ryggar tillbaka när det känns jobbigt och upplevelsen blir obehaglig. Andra blir sporrade och får en tävlingskick. Ansträngningen känns knappt eftersom de har fokus på annat än känslan av blod, svett och tårar, säger Katarina Woxnerud, personlig tränare på MåBra.

Det gäller att inse att eventuellt obehag sitter i huvudet, inte i kroppen. Det handlar inte om dålig kondition, ovilliga muskler eller om att man är ett fysiskt fiasko. Det handlar bara om fel fokus.

Annons

– Många har fokus utåt när de tränar – på klockan, instruktören, antal kilon på stången eller repetitioner. Man är kanske stressad av jobb eller privatliv och inte alls mentalt närvarande i den fysiska aktiviteten. Då brukar träningen kännas jobbig och tung, förklarar Katarina Woxnerud.

– Om man däremot fokuserar inåt, på känslan av rörelse och muskelarbete, blir träningen både behagligare och effektivare. Det är jag och min kropp, just här, just nu. Elitidrottare stänger av omvärlden och fokuserar inåt medan de laddar inför en avgörande fysisk prestation. Det är grunden i medveten rörelse, det vill säga mindfulness.

– Mindfulness handlar också om hur vi tolkar och bedömer kroppens reaktioner på träningen. Antingen kan vi tolka känslan av muskler som arbetar hårt som trötthet och värk eller så kan vi bara acceptera känslan: Okej, nu jobbar jag hårt och snart är jag stark! säger Katarina.

5 effekter av mindfulness

1. Det blir roligare och härligare att motionera. Lättare att uppleva ett flow.

Annons

2. Stressnivåerna sjunker och då blir muskeluppbyggnaden mer effektiv.

3. Du får bättre hållning när spänningar i rygg, nacke och axlar hävs.

4. Du presterar bättre eftersom kroppen slappnar av.

5. Återhämtningen sker snabbare.

Psst! Läs mer om mindfulnessträning och de motionsformer där du kan använda dig av tanketricket i MåBra nummer 3.

AV: Eva Boholm

Läs mer:

Fungerar meditation och mindfulness? Så säger vetenskapen

Olika sorters meditation tränar hjärnan på olika sätt

Stressa ner med yinyoga- bästa övningarna för nybörjare

Annons