Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Expert-tips: Sov bättre - med rätt kudde!

03 mar, 2014 
En bra kudde kan vara rena medicinen mot dålig sömn, ryggont och huvudvärk. Så väljer du rätt!
Annons

Skulle du sitta en hel dag på jobbet med huvudet på sned? Nej, det är inte särskilt troligt. Men vi sover ofta med huvudet i fel vinkel  på grund av fel kudde.

– Fel kudde kan ge spänningar i musklerna kring nacke och axlar. Det kan leda till spänningshuvudvärk och i värsta fall nackspärr, eftersom nacken hamnar i fel läge. En bra kudde gör att nacke och rygg hamnar i en så rak och neutral position som möjligt, säger naprapaten Doris Hansson Kalmár, verksam i Södertälje.

Går du runt med nackbesvär utan att veta varför kan det vara läge att se över dina kuddar.

– Behoven ändras med åren. Är du lite äldre kan du behöva mer stöd än tidigare eftersom nacklederna och musklerna kan ha blivit stelare. Så det är absolut värt att testa en ny kudde om man har ont.
Vilket är det vanligaste felet vi gör i valet av kudde?

– Det är vanligt att man har en kudde som är för hög. En hög kudde är inte detsamma som ett bra stöd. Det viktiga är att luftrummet mellan axlar och nacke fylls ut, säger Doris Hansson Kalmár.

Annons

I dag finns det kuddar i alla prisklasser och former – men det handlar framförallt om att hitta en som passar just dig.

– Låna hem kudden och testa ett tag. Växla gärna mellan den nya kudden och den gamla, så att kroppen får vänja sig vid omställningen, säger hon.

Men det är inte bara kudden som är viktig.

– En lagom mjuk madrass gör att axeln och höfter sjunker ner något när du ligger på sidan, så att ryggraden blir rak, berättar Doris Hansson Kalmár.

 

Kiropraktorns kuddknep

Michael Matton Jernberg är kiropraktor – och jobbar även med rådgivning om sömn och sängar på egna företaget Kiropraktorkedjan Matton Jernberg.

Det här tycker han att du ska tänka på när du köper kudde:

 

  • Kuddens grundform är det allra viktigaste. Välj en kudde som behåller stödet utan att sjunka ihop medan du sover. Om formen inte känns bra rör man på sig mer i sömnen för att hitta ett bekvämt läge, vilket gör att sömnen störs.

 

  • Välj gärna en tryckavlastande kudde av Tempurliknande material. Den formar sig efter huvudet och nacken, bibehåller blodcirkulationen och ger ett jämnt fördelat tryck på kroppen. Tänk på att många kuddar finns i olika storlekar –  prova noggrant ut vilken som passar dig.

 

  • Satsa på en kudde. Många sover med två kuddar och experimenterar med dem så att det ska kännas bra. En riktigt bra kudde är bättre.

 

  • Välj höjd på kudde utifrån hur du sover. Sover du på sidan kan du välja en högre kudde än om du sover på rygg. Den som sover på mage ska helst undvika kudde över huvud taget – eller välja en platt variant – för att slippa fel vinkel för nacken.

 

  • Tänk på kombinationen kudde/säng. En hård säng gör att axlarna hamnar högt. Då behöver man en högre kudde jämfört med om man har en mjukare säng.

 

  • Spänd? Testa att ligga på en spikkudde/akupressurkudde 20-40 minuter några gånger i veckan. Det kan hjälpa musklerna i nacke, huvud och skuldror att slappna av.

 

Av Anna Sundesten

Bild Thinkstock

Annons