Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Ryggont? Två metoder som funkar!

12 dec, 2013 
Ryggproblem kan ha många orsaker. Här tipsar vi om två metoder som kan lindra värk och smärta.
Annons

Problem med rygg och nacke blir allt vanligare – i takt med att vi blir allt mer stillasittande. Men genom att bli medveten om din kropp och dina rörelser kan du slippa värken.

Feldenkraismetoden – får dig att hitta grundrörelserna

Syftet med Feldenkraismetoden är att bli medveten om egna rörelsemönster som kan vara skadliga. Metoden bygger på den grundkunskap om rörelser vi hade som barn. Vi lärde oss ju gå utan att någon förklarade hur vi skulle göra. På samma sätt ska Feldenkraisrörelserna göra patienten både kroppsligt och mentalt medveten om sina egna naturliga, medfödda rörelser.

När man har ryggvärk skyddar man sig omedvetet mot smärtan genom att begränsa sitt rörelsemönster. Det kan leda till nya problem som slitage och värk på andra ställen i kroppen. Om man blir mer kroppsmedveten så kan spända muskler få hjälp att slappna av.

– Idén är att problemen vid ryggvärk inte sitter lokalt i muskler och leder, utan i nervsystemet i hjärnan. Därför måste vi lära hjärnan att förstå hur kroppen kan fungera enklare, säger Christina Schön-Ohlsson, sjukgymnast och Feldenkraispedagog.

Annons

Hon har skrivit en doktorsavhandling vid Sahlgrenska akademin i Göteborg som visar att personer som tränar Feldenkrais ökar sin kroppsmedvetenhet och normaliserar sitt rörelsemönster. Det leder till minskad värk. Patienterna känner sig också trygga eftersom de vet att de själva kan hantera sina ryggproblem om de återkommer.

När man börjar träna Feldenkrais tar man ett antal lektioner, individuellt eller i grupp. Man får verktyg som man kan använda hemma. Tanken är att man ska kunna träna och hålla ryggen i form på egen hand.

– Detta gäller även Bones for Life. Själva kärnan i båda arbetssätten är att lära sig förstå sin kropp och sina rörelser. Och att man ska känna att man kan påverka sin situation, säger Christina Schön-Ohlsson.

 

Alexanderteknik – gör dig medveten om dina rörelser

Det här är en metod som liksom Feldenkrais går ut på att förändra invanda rörelsemönster som kan skapa smärta. När balans, hållning och koordination förbättras kan man få bukt med smärta i rygg, nacke och leder.

Annons

– Metoden är ett förhållningssätt, ett ”kroppstänkande” som man kan föra med sig i allt man gör: när man diskar, kör bil eller sitter framför datorn. Med lärarens hjälp blir eleven guidad genom enkla rörelser som att sätta sig, böja sig och gå, säger Barbro Hallmark, legitimerad sjukgymnast och en av Sveriges första lärare i Alexanderteknik.

– Det kan vara bra att träna Alexanderteknik intensivt i början. Då har kroppen kvar ett minne av rörelserna från gång till gång. Ofta börjar man med tre lektioner i veckan för att sedan trappa ner. Syftet är att eleven efter ett tag ska klara av att träna själv i vardagliga situationer och bara friska upp minnet med en lektion då och då. Till slut blir det förbättrade rörelsemönstret lika invant och naturligt som det gamla.

En brittisk forskargrupp har visat att Alexanderteknik har mycket bra effekt vid långvariga och återkommande besvär i ländryggen. Forskarna upptäckte även att tekniken hjälper på längre sikt, vilket antagligen beror på att man får effektiva verktyg att använda även när man slutat ta lektioner.

Studier vid Umeå universitet har också visat att Alexandertekniken är effektiv vid muskelsmärtor i nacke och skuldror.

AV KRISTINA ROSENBERG

BILD THINKSTOCK

Annons