Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Så enkelt kan du hantera din vardagsstress...

06 nov, 2010 
Annons

Ibland är livet som en hinderbana. Med stress-agility kan du angripa hindren på rätt sätt.

Utan stress, inget liv. Vi behöver nämligen en viss stress i livet för att må bra:

– Stressen är ett naturligt drivmedel som aktiverar oss. Ett lätt tryck på stressgasen höjer kreativiteten, ger oss energi och hjälper immunförsvaret. Negativ stress uppstår först när vi konstant har en blyfot på stressgasen, säger beteendevetaren Tomas Danielsson, mer känd som stressdoktorn.

Han menar att vi ofta har en alltför negativ syn på stress: Vi gör stresstester och får veta att vi lever och så blir vi stressade över det. Vi ser stressen som någonting som bör utrotas, men det är en kamp vi inte kan vinna. Tomas Danielsson tycker att vi i stället ska bejaka stressen.

– Det är bara en mindre del av all stress som är skadlig. Den största delen kan vi ha nytta av.

Han gör en tydlig skillnad på stress orsakad av till exempel skilsmässa och dödsfall i familjen och den vanliga vardagsstressen med strejkande tåg och datorer som hänger sig. Den sistnämnda, som är den allra största delen av all vardagsstress, kan vi påverka själva. Genom att tillämpa stress-agility, en metod som hundägaren Tomas Danielsson har utvecklat från hundsporten agility.

Annons

Tanken är inte att vi ska krypa i tygtunnlar och kryssa mellan slalompinnar, däremot kan vi ha hjälp av att tänka på tillvaron som en agilitybana där det finns ofrånkomliga hinder. Knepet är att hitta de smidigaste vägarna genom dem.

– I livet, precis som på agilitybanan, finns slalompinnar. Att bli förkyld vid värsta tänkbara tillfälle kan vara en slalompinne, att vara sent ute på grund av ett sent tåg en annan. Det gemensamma är att ingen slipper slalompinnarna.

Men är de verkligen katastrofer värda att stressa livet ur sig för?
– Nej, säger Tomas Danielsson. Vi överlever en sen ankomst och folk kan för det mesta vänta. Att stressa över ett sent tåg är vad jag kallar tokstress. Det är bara dumt.

En annan parallell till agility är tunnlar. Ibland leder livet oss in i en tunnel och vi har ingen aning om vad som väntar på andra sidan. Eller så hamnar vi på en tippbräda och vet inte om den kommer att tippa uppåt eller neråt. Ovissheten stressar, men det gäller att våga kravla sig ut på andra sidan ändå.

Annons

– Att inte göra det är som att titta på längden på kryckorna innan man har kört omkull på skidorna, säger Tomas Danielsson.

För det kan ju vara så att det väntar en belöning i form av en köttbulle på andra sidan tunneln.

Den största stressfällan är att vi alltför ofta jämför oss med personer som Tomas Danielsson kallar för topp-presterare:

– Till exempel kan en ensamstående undersköterska jämföra sig med mediebilden av en högpresterande kändis. Det undersköterskan inte ser är att jämförelsen är helt orimlig eftersom en kändis ofta har privilegier och support. De kan bo på hotell, slipper laga mat och blir hämtade av chaufför.

Den ensamstående mamman har sällan de återhämtningsöar som topp-presterarna har, ändå kan hon tycka att hon ska orka lika mycket som de.

 

Så blir du en vinnare i stress-agility

Tänk inte på vardagsstress som någonting farligt och negativt. Det gör dig bara ännu mer stressad. Se den som en utmaning istället.

Annons

Stress på jobbet är okej så länge du känner lust och har kul.

Jämför dig inte med andra. Alla har ont om tid och de hinner inte med mer än du. Ofta jämför man sig med summan av alla andra tävlandes goda kvaliteter, vilket är helt orimligt.

Lär dig att skilja ut onödig tokstress från stress du inte kan påverka. Undvik tokstressen i möjligaste mån.

När du gör bra ifrån dig ska du belöna dig med en godbit.

Unna dig en paus utan dåligt samvete då och då. Återhämtning är en förutsättning för att vi ska orka med stress.

Klarar du inte att ta dig över det högsta hindret på egen hand, be om hjälp.

Gläds över de hinder du tar dig över.

Tänk på att det är omöjligt att bara prioritera. Du måste välja bort också!

Försumma aldrig din egentid. Den är viktig för balansen.

Av: Vivvi Alström

Bild: Thinkstock

 

Annons