Meny
recept
artiklar
Annons

Frågor & svar om 5:2-dieten!

Marie Tegnér, viktcoach på MåBra, provar just nu 5:2-metoden med spännande resultat! 5:2-dieten, succémetoden med periodisk fasta, väcker stor nyfikenhet bland våra läsare. MåBra:s viktcoach följer själv 5:2-metoden och svarar här på läsarnas frågor.

5:2-dieten går ut på att äta normal kost under fem dagar, för att sedan låta kroppen fasta under två.

Annons

Dieten bygger på tanken att människan inte är skapad för konstant tillgång till mat. Initiativtagarna menar att vi är konstruerade för att jaga och äta – och fasta där emellan. Under tiden vi fastar minskar samtidigt insulinmängden och kroppen kan inte lagra fett. 5:2-metoden anses kunna motverka diabetes, hjärt-kärlsjukdom och även cancer.

Läs mer här: Fasta dig frisk: ALLT om nya 5:2-dieten

Läsarnas vanligaste frågor

Här svarar MåBra:s viktcoach Marie Tegnér på läsarnas vanligaste funderingar om 5:2-dieten.

Hur fungerar 5:2 och måltidsersättningar?

Fråga: Kan man dricka nutrilette dom 2 dagarna & annars förslag på bra dryck

Fråga: Måste man äta en måltid på 500 kcal eller kan man äta t ex måltidsersättning två gånger om dagen? Och kan man verkligen äta vad som helst under de övriga fem dagarna?

Fråga: Jag undrar om man kan dricka t.ex. naturdiet,el,allevos shaker de dagarna när det är så kallad fasta?

Marie svarar:
Nutrilett, Allevo, Modifast, Naturdiet eller andra näringsdrycker går utmärkt att använda. De är näringstäta och du har exakt uppgift om energiinnehåll. Enda nackdelen är att det kan bli ensidigt och trist. Men ibland kanske när man vill spara tid!

De andra dagarna kan du äta vad som helst, men självklart är det bäst att äta nyttigt och varierat. Om du ska gå ner i vikt är det också viktigt att inte kompensationsäta för mycket och ”unna sig” en massa extra.

Vilka dagar ska man fasta?

Fråga: Min fråga är om de två dagarna som man fastar ska vara sammanhängande, eller om man kan ta varannan dag?

Fråga: Jag behöver gå ner c:à 15-20kg är det här en bra metod då? Ska fastan vara två dagar i rad eller går det bra typ måndag och torsdag?

Fråga: Ser lite olika varianter på dieten. En del säger ät fem dagar i rad, fasta de övriga två dagarna, andra säger fasta två dagar i veckan men inte dagarna efter varandra. Vad är det som gäller?

Fråga: Har själv provat ett par månader och mår bra av denna enkla form av fasta. Har du någon erfarenhet om det är skillnad på att fasta två dagar efter varann eller utspritt under veckan? Jag gör det för att jag har högt kolesterol trots sund kost och livsstil för övrigt. Är spänd på mina värden nästa gång prover tas.

Marie svarar:
Denna fråga har jag besvarat i ett tidigare blogg innlägg som du  hittar här:
Frågor & svar om 5:2 i bloggen

Hur många måltider bör man äta under fastan?

Fråga:  Jag äter enl 2-5 metoden men är osäker på om man ska dela upp de 500 kalorierna på 3 måltider eller välja att äta en måltid med 500 kalorier. Jag äter en måltid med 500 kalorier och dricker sedan vatten tills det är dags för nästa 500 kalorier./Karin

Fråga:  Jag undrar om man bara ska äta ett mål mat under de dagar man fastar eller kan man dela upp kalorierna på flera små mål?

Marie svarar:
Det Karin, bestämmer du själv. Gör det som känns bäst för dig! Jag har berört detta i ett tidigare inlägg som du hittar här:
Frågor & svar om 5:2 i bloggen 

Vad äter jag under fastan? 

Fråga: Har svårt att variera maten. Kan inte ni komma med lite recept eller ideer hur man ska göra.

Fråga: Jag skulle vilja veta vad man äter under fastedagarna

Fråga: Kan ni gå några olika förslag på mat/recept som motsvarar ca 500 kalorier fördelat under en dag

Marie svarar:
I nummer 8 av MåBra kommer ett reportage med både matsedlar och recept, men du hittar mina matförslag om du läser mina blogginlägg. Där finns en hel del att välja på. Men du kan också leta bland våra recept på MåBra:s hemsida. Alla är energiberäknade, så du kan plocka ut såna som passar i din dag. Jag kommer också fortsätta skriva mina matsedlar med 5:2

Hur fungerar 5:2 vid gastric bypass?

Fråga: Jag gjorde en Gastric By Pass för två år sedan, har gått ner 54 kg men vill gå ner ytterligare 6 kg för att komma ner mellan 25 o 30 i BMI. Kan jag använda mig av 5:2 metoden?

Marie svarar:
Jag tror inte att det ska vara några problem om du är frisk, men kolla för säkerhets skull med din doktor.

Kan diabetiker äta enligt 5:2-metoden?

Fråga: Jag har typ 1 diabetes. Kan jag köra 5:2 och i så fall hur/vad äter jag på fastedagarna?

Fråga: Kan man som diabetiker också använda den här metoden, när man använder insulin, någon bot för detta,Hälsningar Inger

Marie svarar:
Jag tycker absolut att du ska prata med din doktor och få råd hur du i så fall gör med din medicinering.

Vilken mat är bäst under fastedagarna? 

Fråga: Kan du ge exempel på bra mat/näring de dagar jag ska fasta, så att blodsockret håller sig på en bra nivå, tack! Har precis börjat med 5:2, hälsningar från Gunnel.

Marie svarar:
Det märkliga är att jag inte har känt av några blodsockersvängningar alls. Jag är hungrig och de första dagarna kunde jag känna lite huvudvärk, men kroppen verkar ställa in sig. Sen tror jag att det handlar om den egna mentala inställningen också. Om man förväntar sig att det ska gå bra, så gör det också det!

Hur fungerar 5:2 under klimakteriet? 

Fråga: Hej, jag uppfattar att det är mycket svårare att minska i vikt, trots sund kost och rikligt motionerande, när man kommit i klimakteriet. Jag undrar om 5:2-dieten är något viktcoachen rekommenderar när man önskar gå ner i vikt när man kommit i klimakteriet? Jag passar även på att fråga om viktcoachen har några andra effektiva viktminskningstips när man befinner sig i detta stadium i livet?

Marie svarar:
Det är egentligen inte så mycket svårare att gå ner i vikt när man kommit i klimakteriet. Det handlar mer om att vi blir mer stillasittande när vi blir äldre och att vi skaffar oss andra levnadsvanor. Jag tycker att 5:2-metoden kan passa utmärkt även under den här perioden. Jag har ju själv passerat det stadiet för länge sen och jag mår utmärkt av detta!

Kan jag motionera de dagar jag fastar?

Fråga: Ska man ta någon som helst hänsyn till de kalorier man gör av med på motion. Eller är det 500 cal oavsett kaloriuttag.

Marie svarar:
Du kan motionera utan att behöva ta hänsyn till kalorierna, men om du gör mycket mer än ”vanlig” vardagsmotion, kan du lägga till litegrand. Om jag går 1 timme under en fastedag äter jag inget utöver mina 500 kcal, men om jag skulle gå en golfrunda på 4 timmar, kanske jag skulle behöva äta en banan eller nåt för att orka hålla fokus. Att köra hårda träningspass kanske inte är lämpligt under fastedagarna, så det föreslår jag att du gör under ”ät-dagarna”.

Hur mycket mat är 500 kcal?

Fråga: Verkar väldigt bra för mig men det svåra är att veta vad man får äta för 500 kal. Vore toppen om det fanns någon lättöverskådlig tabell eller liknande med förslag på livsmedel och hur mycket av varje för att utnyttja de 500 på ett vettigt sätt.

Marie svarar:
I nummer 8 av MåBra kommer som sagt ett reportage med en lista på vanliga och bra livsmedel att välja bland, men du har också en väldigt stor och omfattande kaloritabell på vår hemsida med mängder av livsmedel.

Bör jag fasta fler än två dagar i veckan?

Fråga: Är det inte bättre 4-3 man äter måndag onsdag fredag och lördag eller söndag man kan välja vilken dag man vill äta på och fasta tis o tors o söndag det skulle vara lättre att komma igång jag vet ej men jag skall prova så efter midsomman eller tänker jag fel

Marie svarar:
Jag tror att det räcker att fasta två dagar i veckan. Om du utökar till 3 dagar kan det hända att du får ett alltför stort energi- och näringsunderskott. Den föreslagna dieten och det som man forskar på bygger på 5:2, så jag fortsätter att rekommendera detta!

Ställer kroppen in sig på svält under fastan?

Fråga: När jag gick på viktväktarna så hävdades vikten av att äta regelbundet för att hålla igång förbränningen. Att kroppen sätts på svält signalerar att det är brist på mat och kroppen därför tar till vara och lagrar varje kalori är en annan tanke som florerat. Hur går dessa teorier ihop med tanken bakom 5:2-dieten? Är det möjligen så att vi är olika och därför kan finna stöd för alla teorier och det bara gäller att hitta den som passar just mig. Undrar Iréne

Marie svarar:
Det jag har hört och läst är att kroppen inte hinner gå in i svältläge eftersom vi bara fastar två dagar. Det är just det som är det fina med 5:2 jämfört med att ständigt ligga på ett kaloriunderskott. Jag tror också att vi är olika, och att det särskilt för motivationens skull är viktigt, att du hittar en metod som passar just dig.

Ska jag äta fisk under fastan?

Fråga: Jag undrar om man kan följa 5:2 dieten även om man inte äter fisk? För vad jag förstår så ska man äta fisk de två dagarna som man fastar.

Marie svarar:
Rekommendationen med fisk gäller inte specifikt för fastedagarna. Det är nog bara för att vit fisk är mättande, nyttig och kalorisnål. Men om man inte tål fisk, så ersätter man ju den näringen med andra livsmedel, så du får göra precis som annars. Ät på samma sätt som vanligt, men ta bort ca ¾ av kalorierna under fastedagarna.

 

 

 

LÄS OCKSÅ
Annons

Annons
 • Pingback: Måbra()

 • Pingback: Måbra()

 • Pingback: Fasta dig frisk: ALLT om nya 5:2-dieten | MåBra()

 • Gerd Kastman

  Jag har en fråga? Ska man verkligen äta de dagar man ska fasta? Jag har tidigare fastat i sju dagar med enbart intagande av dryck. Fasta är väl egentligen enbart att dricka. Hur går detta ihop?
  Vänliga hälsningar
  Gerd Kastman

 • AlexH

  Moseley’s 5:2-diet har inte konsekutiva fastedagar, därav uttalandet att man inte hinner svälta. Var kommer varianten med konsekutiva fastedagar från? Den låter ganska olämplig.

 • Pingback: Slopa semesterkilona – STOR vikt-special! | MåBra()

 • Hans Nordberg

  En fråga. Varför anges kaloriintaget för kvinnor och män under fastedagarna till 500 resp. 600 cal när det borde vara kcal eller????

 • Pingback: Senaste nytt – Allt du vill veta om 5:2! | MåBra()

 • Lillemor

  Hej!
  Jag provar det här med 5:2-diet för att se om det passar mig.

  Något jag undrar är:
  Vid hur många (få!) kalorier inträder ketos? Jag har hört allt emellan 500 och 700…
  Nutrilett innehåller ca 112-117/portion och vid rekommenderade 5 påsar/dag blir det närmare 600. Bör man hålla sig till 4 påsar då?

 • Charlotte Skogh

  Straxt efter vetenskapens värld i våras började jag och min man med 5:2 dieten och den har fungerat mycket bra. Jag har för mig att om man ska dra nytta av alla positiva effekter med dieten – mindre risk för hjärt/kärl sjukdomar, diabetes, högt kolesterol, cancer och cellernas förmåga att reparera sig själva, i stället för att bilda nya – så skulle fastedagarna ligga efter varandra. Om målet är att gå ner i vikt kan ju dagarna separeras. Men om man vill få alla hälsoeffekter kanske inte det går? Vet du något om det?

 • Sara

  Har en liten fundering kring dieten. Har en önskan att gå ner 12 -15kg på 5 veckor går de?
  Till frukost åt jag vitt bröd med ägg och majonäs som innehöll ca 250 kcal. Är det okej eller är det för onyttigt?

 • lena

  vad är skillnaden mot för att äta lågkaloridiet alla dagar i veckan, mot denna 5:2? Om jag som kvinna äter 500*2 kcal samt 2000*5 så ger det ju en total om 11000 kcal på en vecka, medan om jag enl ett kostprogram jag fått fram via Matdagboken om ca 1400 kcal/dag*7=9800 kcal. Jag borde väl rimligtvis gå ner mer på den senare varianten eller har jag helt fel?

 • Nancy

  Är det någon mer än jag som har svårt för att sova på natten efter fastedagen? Jag vaknar mitt i natten och har väldigt svårt att sova om.

  Mvh

  Nancy

 • Linda Holm

  Hej

  Jag har en fråga gällande 5:2 dieten. Behöver svar från någon kunnig.

  Jag har börjat att köra men är inte säker på att jag gör rätt.

  Min dag ser ut så här:

  Söndag kväll 16.45 middag ( Normal)

  Börjar fastan 17:00

  (16 timmar ingen mat endast dryck)

  9-10 Frukost (250 kcal)

  13-14 Lunch (250 kcal)

  18:00 Middag (normal)

  Känns rätt men väldigt lätt tänker jag rätt eller har jag fått det hela om bakfoten?

  Med vänlig hälsning

  Linda

 • jeanette

  ”Initiativtagarna menar att vi är konstruerade för att jaga och äta”…..???
  När man säger ”konstruerad” tänker jag mig en varg, en tiger, ett lodjur….. med andra ord ett ROVDJUR. Människan har varken huggtänder till att börja med, heller inga klor att hålla fast sitt byte med efter att ha SPRUNGIT i 50-90km/tim för att över huvudtaget kunna fälla det…. Alltså, människan är INTE konstruerad att jaga. Människan är inte ens designad att äta animaliska produkter över huvudtaget! Kroppen tar inte upp näringsämnena i animalisk föda, tvärtom! Den skapar enbart försurade omständigheter, och när kroppen är försurad är det fritt fram för ALLA sjukdomar och tillstånd.
  Människan är designad att enbart äta vegetabilisk föda, vilket är vetenskapligt bevisat hundratals gånger i oberoende studier och forskning över hela världen. Forsknig som förresten pågått de senaste 50 åren. Men inget glädjder oss mer än att få höra glada nyheter om våra dåliga vanor…
  Informationen finns därute att läsa, tyvärr dock, så finns inte mycket info på svenska, men jag rekommenderar alla att se en dokumentär som heter ”forks over Knives”…. finns med svensk text. Där lär man sig även att man kan bli smal och vacker, men framförallt frisk med en väldigt mångsidig vegetabilisk kost. Och man kan äta så mycket man vill och orkar under hela dagen, UTAN att räkna och väga allt man stoppar i mun. Vilket är dödslöjligt!
  De borde vara förbjudet att presentera alla dessa olika dieter. Och alla läkare och dietister som backar upp modern matföring borde bli av med sina licenser.

 • Hanna Hylén Knutson

  Hej jag är 17 år och vill gärna börja med 5:2, väger ca 70 kg och är 169 lång. vill gå ned ca 5-6 kg. tror du detta är bra?

 • Pingback: Fasta dig frisk: ALLT om nya 5:2-dieten! | MåBra()

 • Nina

  hej
  jag undrar om 5:2 dieten gäller bara i 24 timmar, jag menar att om jag kan själv bestämma tiden tex: mellan kl: 20 på kvällen till 20:00 på dagen efter, så kan jag äta mat kl. 21:00

 • Hansen

  Hej
  Du säger att ämnesomsättningen möjligen kan störas om man fastar 2 dagar i sträck. i 5-2 dieten .
  Intressant eftersom det finns andra som hävdar motsatsen
  Kan du utveckla detta närmare? Hur menar du rent vetenskapligt – fysiologiskt?

 • Malin Karlberg

  Hej! Ställ gärna dina frågor till Marie direkt i hennes blogg: http://viktcoachen.mabra.com/
  Mvh, Webbredaktören

 • Pingback: Hur bra funkar 16:8-dieten? | MåBra()

Visa alla kommentarer
Annons
Nytt om Vikt

Annons

Annons