Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

10 anledningar att ta en paus från mobilen

28 feb, 2017
author Anna Carsall
Anna Carsall
Lägg undan mobilen!
Handen på hjärtat, hur mycket håller du på med din smartphone? Testa att inte vara uppkopplad fullt så mycket! Det kan göra stor skillnad – både för din hälsa och dina relationer.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

I genomsnitt kollar vi i mobilen 150 gånger per dag. För unga rör det sig om närmare 400 gånger, enligt studier.

Det finns förstås en massa fördelar med smartphones, men minst lika många baksidor.

– Vad jag vet finns det ännu inga långtidsstudier på hur vi påverkas av flitigt mobilanvändande. Men det är klart att vi påverkas på en mängd sätt. Framför allt kan man se att den inre stressen ökar, säger Pontus Wasling, hjärnforskare vid Göteborgs universitet.

Varför är det så svårt att slita sig från mobilen?

– Våra hjärnor har inte förändrats särskilt mycket sedan stenåldern, och är programmerade att upptäcka faror i tid. Därför dras uppmärksamheten automatiskt till kontraster, som skärmar och ringsignaler.

Läs också: Mobilen gör dig mer stressad än du anar…

Tänk till exempel på när du är på bio, och hur svårt det är att vara fullt fokuserad på filmen – när personen framför dig fipplar med sin mobil. Eller när din egen mobil plingar till i väskan när du är och fikar med en kompis, och hur svårt det är att låta bli att kolla vem som messat.

Annons

– Dessutom är våra hjärnor inställda på att ”jaga” snabba dopaminkickar, som gör oss glada och på gång, kombinerat med att spara energi.

Båda de här ingredienserna får vi av mobilen. Sociala medier, nyheter och mejl ger snabba lättåtkomliga små kickar, för minsta möjliga insats. Därför är det också så lätt att bli beroende.

9 anledningar till att ta mobilpaus

1. Du behöver ställtid. Förut hade vi naturlig ställtid: i kön i mataffären, under bussturen till jobbet eller hundpromenaden. Pauser när tankarna fick komma och gå som de ville.

I dag håller vi ofta på med våra smartphones i stället. Vi hanterar ständigt flöden av information, vilket håller kvar hjärnan i ett problemlösande, presterande läge. I ställäget aktiveras andra delar i hjärnan – som gör att tankarna blir friare, vi reflekterar och sorterar intryck. Och kommer in i ett kreativt läge där vi kan få nya, briljanta idéer.

Annons

2. Du får mer återhämtning. Våra hjärnor är programmerade att söka efter snabba kickar och det gör att vi lätt blir beroende av att kolla sociala medier, nyheter eller mejl. Vilket i sin tur gör att vi får mindre återhämtning. Vi kan vara uppkopplade dygnet runt, om vi vill. I dag måste vi därför aktivt prioritera återhämtning, för att den ska bli av.

Forskarna är överens om att just bristen på återhämtning är en stor orsak till att allt fler blir sjuka av stress. Många upplever också att kraven på ständig tillgänglighet ökar från alla håll. Gränserna mellan jobb och fritid har suddats ut.

Läs också: Mobilen bredvid dig när du sover? Sluta genast med det!

3. Du vinner mer tid. Hur ofta går man inte ut på nätet för att kolla något speciellt, men klickar in på något helt annat som leder vidare till ytterligare en sajt. Plötsligt har det gått en timme och man minns inte vad man skulle kolla upp från första början.

Annons

Ofta är vi inte medvetna om hur mycket tid vi lägger på nätet. Men likväl tar det tid från annat – vilket kan skapa en kronisk känsla av tidsbrist.

4. Du blir effektiv – på riktigt. Vi blir avbrutna ett antal gånger under en dag, dels av andra, dels av oss själva, när vi kollar sociala medier, svarar på sms, googlar en uppgift… Det är dessutom extra frestande att smita in på till exempel Facebook när man ska göra uppgifter som kräver fokus och långa tankar. För varje gång man blir avbruten tar det mellan 3 och 20 minuter att bli lika koncentrerad som innan avbrottet, visar studier.

Hjärnan är gjord för att göra en sak i taget. Den klarar inte av multitasking, om det inte handlar om rena vanesaker. Vi kan till exempel knyta skosnörena samtidigt som vi pratar. Men för mer krävande insatser än så funkar det inte! När vi gör en sak i taget blir vi effektiva på riktigt – och mindre stressade.

5. Du blir mindre stressad. När psykologer mäter stress hos sina klienter är en metod att gå igenom vanliga beteenden. Ett typiskt stressbeteende är att kolla i mobilen orimligt ofta. När vi är uppe i varv blir mobilen lite som en snuttefilt. Det här beteendet, som känns tröstande på kort sikt, gör oss ännu mer stressade på längre sikt. Att ständigt vara uppvarvad och uppmärksam på allt som händer i mobilen skapar nämligen en mängd stressande reaktioner i kroppen: Vi spänner musklerna, andas ytligare, får högre bodtryck och så vidare.

6. Du får bättre sömn. Unga behöver sova runt 9 timmar per natt, men många i dag sover inte ens 7 timmar, enligt en studie. Sedan 1993 har sömnproblemen i Sverige fördubblats. För unga kvinnor har de fyrdubblats! En betydande orsak är smartphones, är forskarna överens om.

Annons

Stressen för att missa något kul eller viktigt finns ständigt där. Ljuset från skärmen höjer dessutom vakenheten. Att använda mobilen strax före sängdags kan därför göra att man får svårt att somna.

7. Du får närmare relationer. Mänskliga relationer är bland det viktigaste för lyckan, visar ett antal studier. Att prata med sina barn, sin partner eller sin gamla mamma ger kanske inte de där snabba kickarna – och kräver mer energi än att lägga ut en bild på Instagram. Belöningen i mänskliga relationer är mer långsiktig och långvarig.

Psykologer vittnar om att allt fler par får relationsproblem på grund av att den ena, eller båda, har för mycket skärmtid. Och vart tionde barn tycker att deras föräldrar ägnar för mycket tid åt mobilen, enligt en studie.

Vi ringer också mer sällan i dag. Ett sms med frågan ”hoppas allt är bra” kan aldrig ersätta ett direkt samtal. Och nätverken vi har i sociala medier kan aldrig jämföras med att ses på riktigt.

Annons

Läs också: Smutsen på din mobil avslöjar vem du är

8. Du blir nöjdare med dig själv. Vi människor jämför oss med varandra eftersom vi i grunden är flockdjur. Det är så vi relaterar till vår omvärld och bygger vår självbild. När vi ser den perfekta bilden som andra förmedlar av sig själva på sociala medier kan vi känna att vårt eget liv inte är lika mycket värt. Vilket drar ner vårt mående rejält.

Att titta mycket på selfies är en vanlig orsak till att unga blir kliniskt deprimerade, enligt en studie. Dessutom upplever många, framför allt unga kvinnor, alltmer orimliga krav på att vara smarta, snygga, duktiga i skolan och lyckade socialt. En delorsak är tveklöst alla intryck från bloggar, Youtube, sociala medier och så vidare.

9. Du kommer att leva mer i nuet. Att uppmärksamma och kunna känna tacksamhet för händelser i vardagen är viktigt för vårt inre lugn och lycka, visar studier. Frågan är vad som händer med vår närvaro när vi blir avbrutna, eller avbryter oss själva, hela tiden?

Så fort vi går ifrån själva upplevelsen, för att göra något annat av den (ta en selfie, googla), så är närvaron bruten. Det kanske inte är en slump att efterfrågan på mindfulness-, yoga- och meditationskurser ökar?

Källor: Pontus Wasling, Svt Nyheter, Socialamedier.net, The Guardian, Sjukt stressad av Anna Bennich Karlstedt, Elevhälsan, ScienceDaily m fl

Foto: Thinkstock

Därför är mobilen sämsta tänkbara väckarklockan

Läs också: Därför är mobilen sämsta tänkbara väckarklockan

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons