10 missar som förstör ditt hår – enligt experterna
Rickard Pååg är yrkesverksam frisör sedan 15 år och är general manager på Mood-gallerians Hairbar, känd för att serva en rad kända ansikten (med tillhörande frisyrer) bland Stockholms nöjeselit. Parallellt med frisöryrket utbildar han branschkollegor inom hårvård och produktkunskap.
I sitt arbete ser Rickard en rad återkommande missar som svenskarna gör när det gäller hårvård och hårhälsa. Här berättar han mer om de åtta största hårbovarna – och hur enkelt du undviker dem.
1. Du har håret uppsatt i tofs som sliter
– Ett friskt hårstrå ska kunna stretchas fyra gånger sin egen längd, så elastiskt är det! När du har håret i tofs påfrestar du elasticiteten och håret blir skörare – med risken att gå av där snodden sitter. Värst är att ha gummisnoddar ämnade för kontoret i håret, de påverkar hela strået negativt ända ner till hårsäcken. Bästa alternativet är silikonsnoddar, de är mer skonsamma – eller ännu hellre att fläta håret, som då blir naturligt lockigt när du väljer att släppa ut det sedan, säger Rickard Pååg.
2. Du tvättar håret med dåliga produkter
– Använd schampo och balsam rekommenderat från din frisör! Det ska vara anpassat efter din hårbotten och din hårtyp, hårhälsan börjar alltid med rätt vård och omsorg av hårbottnen. Undvik butiksschampon som i regel innehåller stora och starka mängder tensider. De tvättar för rent och gör att hårets naturliga oljor sköljs bort. Resultatet blir ett torrare och skörare hår, som har lättare att gå av.
Enligt Rickard bör vi inte heller schamponera håret mer än en gång när vi tvättar det.
– Mest effektivt är att applicera schampot försiktigt i längderna och i hårbotten. Undvik att gnugga och löddra, det sliter bara på håret. Låt det istället verka i 2 minuter innan du sköljer, då har schampots aktiva ingredienser fyllt sitt syfte – både de rengörande men också de återfuktande, säger han.
3. Du använder inte balsam
Efter en schamponering står hårets fjällskikt rakt ut. Hårstrået är därmed extra känsligt, bland annat förlorar det snabbt fukt, och behöver ett balsam för att fjällen ska lägga sig dikt an mot strået igen. När du använder ett balsam försluter du hårstrået, som då återfår sin glans och elasticitet igen.
– Den här vården är avgörande för håret, att tvätta utan balsam är som att borsta tänderna utan tandkräm, tipsar Pååg.
4. Du använder inpackningen efter balsam
Visste du att inpackningen ska göras efter schamponeringen men innan du lägger i ditt balsam? Enligt Rickard är detta ett av de vanligare misstagen vi gör, eftersom ett hår som genomgått en inpackning redan upplevs som vårdat och glansigt.
– Inpackningen måste jobba när hårets fjällskikt är öppet, för att kunna tränga in i fiberskiktet, först då repareras håret. Inpackningen kan inte jobba om du har lagt i balsam, då är ju hårstråna slutna igen. Men du måste applicera balsam efter din inpackning, annars lämnar du håret med fjällen öppna och det blir oerhört sårbart vid styling, säger Rickard.
Nya vanor på 21 dagar!
Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.
Läs mer och anmäl dig här!5. Du har för varm hårtork eller plattång – och inget värmeskydd
I dagens samhälle har vi bråttom – även när vi stylar håret. En fön på full effekt eller en plattång på varmaste läget blir i längden en riktigt påfrestning för håret.
– Här är en värmeskyddande produkt a och o, säger Rickard Pååg och tillägger: Prova också att sänka värmen, det kanske tar någon minut längre, men ditt hår kommer tacka dig på sikt!
6. Du borstar håret när det är blött
– I en frisörs värld har vi en gyllene regel: Blött hår kammas och torrt hår borstas, säger Rickard. Det blöta håret har bättre elasticitet och en bredtandad kam reder ut det från rot till topp, vilket en borste har svårare att göra.
Han passar också på att tipsa om borstens masserande effekt, som stimulerar hårbottens talgkörtelproduktion. Ett torrt hår och en fnasig hårbotten får en riktig boost när du borstar. För den som har problem med fett hår är det alltså bättre att vara varsam med borsttagen.
7. Du går till frisören för sällan
Ett oklippt hår riskerar snabbt att drabbas av sköra och kluvna hårtoppar. När dessa inte klipps bort fortsätter hårstrået att splittas, en process som faktiskt går snabbare än hårets tillväxt. Sällan-besök hos frisören kan på relativt kort sikt göra att håret tunnas ut eftersom du riskerar att tappa hela eller delar av de kluvna stråna.
– Vill du få längre hår är en klippning var sjätte till åttonde vecka en bra regel, tipsar Rickard.
8. Du stressar för mycket
– Om ögonen är själens spegel så är håret och huden ett tydligt kvitto på hur resten av kroppen mår, säger Rickard. Han menar att det finns ett tydligt samband mellan hur hans kunder mår och deras hårhälsa.
– Slarv med kost och sömn påverkar självklart hårets struktur. Stress kan vara en bidragande orsak till håravfall bland både män och kvinnor, understryker han.
9. Du färgar håret hemma
Enligt Rickard är det lätt att bli vilseledd när vi köper hårfärg för hemmabruk i butik. De produkter som har två komponenter, en tub med färg och en ytterligare produkt för att blanda den med, innehåller i regel väteperoxid – vilket gör slutprodukten till en färg och inte en toning.
– Här finns det risk för överkänslighet, något vi alltid testar på kunden innan vi färgar på salongen. Jag vet många som fått en allergisk chock när de påbörjat en hårfärgning hemma i badrummet, och då gäller det att tillkalla ambulans snabbt, berättar han.
Rickard menar också att det är svårt att förutspå slutresultatet enbart genom att titta på en förpackning.
– En analys av din nuvarande hårfärg och pigment måste göras för att blanda till en perfekt färg. Som frisörer får vi ofta korrigera misslyckade hemmafärgningar, vilket blir betydligt mer kostsamt för plånboken och mer påfrestande för håret än vad kunden från början hade önskat.
10. Du överanvänder dina hårvårdsprodukter
Brist på tid och kunskap är två orsaker till att vi använder för mycket av våra hårvårds- och stylingprodukter menar Rickard. Ett hår mår inte bättre av dubbla schamponeringar, för mycket vax eller för generösa sprayduscher. Och slutresultatet vinner inte heller på överkonsumtionen.
– Fråga din frisör hur, varför och när du bör använda dina produkter, tipsar han avslutningsvis.
Källa: Priorin Foto: TT
Läs också:
Hur får jag tjockare hår? Experten svarar!
Så påverkas ditt hår av att du blir äldre
4 vanliga misstag som gör håret glanslöst
10 tips som håller håret hälsosamt i vinter
Allt du vill veta om håravfall
Hur får jag tjockare hår? Experten svarar!