Fråga relationsexperten Relationstips Sexliv Sexleksaker Vänskap Singellivet

5 viktiga saker – det här måste ni tänka på innan ni gifter er

01 feb, 2017
author Thowe Wagner Larsson
Thowe Wagner Larsson
Man sätter på kvinna förlovningsring
Att gifta sig med sin älskade är för många en stor dröm. Ett bröllop innebär mycket planering och ofta en hel del att ta ställning till; klädsel, mat och dryck, bordsplacering, lokal och så vidare. Men har ni koll på det juridiska?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

När ni är inne i er lyckliga bröllopsbubbla vill ni troligtvis inte diskutera vad som sker om den andre omkommer eller vid en eventuell skilsmässa. Ekonomi, testamente och äganderätt kan kännas jobbigt att diskutera. Men att ha allt klart inför eventuella händelser i framtiden är enbart av godo och ni kan därefter istället fokusera helt och hållet på ert bröllop och er framtid tillsammans.

Läs också: 9 frågor att diskutera med varandra innan ni gifter er.

5 saker att ha koll på innan ni gifter er:

1. Hindersprövning: En hindersprövning krävs för att ni ska få gifta er. Den ansöker ni om hos skattemyndigheten som kontrollerar att ni är ogifta, att ni är gamla nog och inte är nära släkt med varandra. När detta är klart skickas ett vigselintyg samt ett intyg på hindersprövningen hem till er och dessa är giltiga i fyra månader. Dessa lämnar ni sedan in till vigselförrättaren som signerar vigselintyget och skickar in det till Skatteverket efter vigseln.

Annons

2. Giftorättsgods: ”Giftorättsgods är i motsats till enskild egendom något som ska ingå i en bodelning i samband med äktenskapsskillnad eller om någon av makarna dör.”, skriver Skatteverket på sin hemsida. Det innebär att allt ni äger ska delas lika vid en skilsmässa, oavsett vem det tillhörde innan äktenskapet. Vill ni avtala bort giftorätten behöver ni skriva ett äktenskapsförord.

Nya vanor på 21 dagar!

Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.

Läs mer och anmäl dig här!

Läs också: 10 tecken på att ert äktenskap är på väg att krascha

3. Äktenskapsförord: ”Ett äktenskapsförord är ett avtal om vad som ska vara enskild egendom i ett äktenskap. Det kan skrivas när som helst under ett äktenskap eller inför det.”, skriver Skatteverket på sin hemsida. Även om ni såklart inte gifter er med tanken att ni ska skilja er senare vet man aldrig vad som händer i framtiden. Om ett gift par skiljer sig ska en bodelning ske vilket innebär att man delar lika på allt, oavsett hur äganderätten såg ut innan äktenskapet. Ett äktenskapsförord reglerar detta utifrån era egna önskemål. Det kan röra sig om att du, oavsett vad som händer, får behålla sommarstugan och att din partner får behålla båten. Det innebär att ni bestämmer att den andre inte ska ha giftorätt i en viss sak (till exempel sommarstugan och båten) vilket gör att den då blir enskild egendom och inte räknas med i en bodelning. Vill ni inte dela på något alls utan behålla det som var ert eget innan ni gick in äktenskap kan ni i äktenskapsförordet skriva in att giftorätt inte alls ska gälla i äktenskapet.

Annons

OBS! För att ert äktenskapsförord ska vara giltigt måste ni registrera det hos tingsrätten. Annars är det helt ogiltigt. Har ni skickat in äktenskapsförordet till tingsrätten men ångrat er i någon punkt måste ni ändra äktenskapsförordet och registrera det på samma sätt. Det räcker alltså inte att ha ett äktenskapsförord hemma.

Läs också: 10 saker du inte visste om äktenskap och skilsmässor

4. Din partner har skulder – vad gäller för dig? Om din partner har skulder hos Kronofogden är de hens även efter att ni har gift er. Om däremot en utmätning sker har Kronofogden rätt att ta det som finns i ert gemensamma hem. För att du inte ska bli av med någon av dina saker måste du kunna styrka att det är din enskilda egendom, exempelvis genom ett äktenskapsförord.

5. Arv och testamente: Om någon av er avlider ärver den andre maken den avlidne. Om en make har barn sedan tidigare går däremot arvet istället till barnet/barnen. Det här är viktigt att tänka på eftersom det kan göra att den make som är kvar sätts i en svår ekonomisk situation. Detta går dock att ändra genom att i ett testamente bestämma att efterlevande make också ärver.

Källa: Skatteverket, Kronofogden, SBF

Så hanterar du skilsmässan på bästa sätt

Det är viktigt att inte blanda in barnen i konflikterna, enligt experten.
Det är viktigt att inte blanda in barnen i konflikterna, enligt experten.

Läs också: Så hanterar du skilsmässan på bästa sätt

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons