Experten krossar 6 vanliga myter om torr hud
1. Ju torrare hud, desto fetare crème behöver du
En crème med hög fetthalt kan visserligen kännas skön och lindra för stunden. Men om den verkligen ska hjälpa mot torr hud måste den även innehålla fuktbindare, annars hjälper den inte huden att komma i balans. En torr hud behöver både fett och fukt och ju högre fetthalt en crème har, desto mindre plats blir det över för fuktbindare. En crème med 60–80 procent fett är nödvändigtvis inte det bästa valet. Hudoljor innehåller 100 procent fett och alltså inga fuktbindare. De har därför bara en temporär, lindrande effekt.
Har du hudproblem, leta efter en crème med de här bevisat effektiva fuktgivarna:
- Karbamid/urea
- Glycerol
- Propylenglykol
- Hyaluronsyra
2. Det viktiga är inte vad du smörjer med
Här hänger det på om du har en frisk, torr hud eller en torr och känslig, atopisk hud. Är man torr är det alltid bättre att smörja med något, än att inte smörja alls. Men en atopisk hud behöver en effektiv hudcrème, helst en medicinsk sådan. Vissa medicinska crèmer kan förebygga nya utbrott av atopiskt eksem och även förlänga tiden till nästa skov.
3. Huden blir crèmeberoende om du smörjer dig för ofta
Nej, huden blir inte beroende! Men använder man fel crème kan man skada hudens barriär och det gör den ännu torrare. Det kan tolkas som att huden kräver mer och mer crème och har blivit beroende. Framför allt är det vissa parfymer, tvålämnen och eteriska oljor irritera och torka ut ännu mer. Konserveringsmedlet MI är också känt för att kunna orsaka allergi och eksem. Upplever du att du blir torrare av din crème, byt!
4. Det går lika bra med olivolja och kokosolja…
Att använda olja ur köksskafferiet är ingen bra idé, särskilt inte om man har problem med eksem. Det gäller även ekologiska oljor. Matoljor klassas som livsmedel och kan innehålla allergiframkallande proteiner, rester av bekämpningsmedel och andra ”orenheter” som huden reagerar på. I magen tas de här ämnena hand om av bland annat magsyran, men huden har inte samma försvar. Naturliga, rena hudoljor är dock okej på en frisk hud.
5. Naturligt är bättre än kemikalier
Även naturliga ämnen är kemikalier! Ekologiska och naturliga produkter kan rent generellt vara bättre för miljön, men det betyder inte per automatik att det är bättre för huden. Till exempel kan naturliga parfymämnen som linalool och geraniol vara allergiframkallande. Att ta fram en 100 procent naturlig produkt som samtidigt är 100 procent hudvänlig och säker på känslig hud är därför mycket svårt, kanske till och med omöjligt.
6. En crème som svider är irriterande och ska undvikas
Crèmer mot torr hud innehåller ofta fuktbindaren karbamid. Inom vården är karbamid bedömt som det mest väldokumenterade ämnet mot atopiskt eksem. Det kan dock svida på känslig hud. Svedan är övergående och beror inte på irritation. Man kan alltså fortsätta använda crèmen trots svedan. Om svedan inte går över efter en tid, kan det vara ett tecken på att man reagerar på något annat ämne i den, till exempel ett konserveringsmedel. Prova då att byta crème.
Källa: Therése Pernebrink, ACO
BILD: Thinkstock
…
Läs mer: