8 saker som händer i kroppen när du sover för lite
När vi sover återhämtar sig såväl kropp som hjärna, därför är det så viktigt med regelbunden och god nattsömn. Mellan sex och nio timmar per dygn rekommenderas för en vuxen person, men det är i första hand kvaliteten som räknas.
Läs även: Somnar du för sent och vaknar för tidigt? Här är anledningen!
Att sova några timmar för lite någon gång ibland är inte hela världen och kan mestadels ”tas igen” under nästkommande natt. Är sömnbrist däremot något du ofta råkar ut för finns det skäl att ta tag i problemet.
8 negativa effekter av långvarig sömnbrist:
1. Förkylningar
Studier visar att personer som sover mindre än fem timmar per natt löper större risk att bli förkylda jämfört med personer som sover mer än sju timmar, oavsett bakgrund eller vikt.
2. Magproblem
Att sova dåligt påverkar inte bara ditt psyke, även magen kan ta stryk – med en inflammerad tarm och sura uppstötningar som resultat. Du kan dessutom riskera att utveckla IBS.
Nya vanor på 21 dagar!
Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.
Läs mer och anmäl dig här!Läs även: Så gör du för att råda bot på sömnlösheten
3. Inlärningssvårigheter
För lite sömn påverkar våra hjärnor i högsta grad och kan rubba vår förmåga att minnas och bearbeta intryck och ny information. Vi blir lite dummare helt enkelt.
4. Humörsvängningar
Forskning visar att vi blir mer lättirriterade och oftare drabbas av humörsvängningar när vi har sovit dåligt.
5. Huvudvärk och migrän
Om du har huvudvärk efter en sömnlös natt är det helt normalt. Studier visar nämligen att dålig sömnkvalitet kan leda till migrän och att sömnapné kan orsaka huvudvärk.
6. Minskad sexlust
Att få tillräckligt med god sömn är viktigt för lusten och underlättar kopplingen mellan hjärnans signaler till underlivet. Det har också betydelse för hur ofta vi har sex.
Läs även: Därför behöver kvinnor mer sömn än män
7. Dålig syn
Det finns ett samband mellan dålig sömn och tunnelseende, att se dubbelt samt att se suddigt. Ju längre du är vaken desto sämre ser du och löper större risk att börja hallucinera.
8. Viktuppgång
Forskare har kommit fram till att vi tenderar att småäta mer och även välja mer kaloririkt när vi inte får vårt sömnbehov tillgodosett. Särskilt tydligt är det på barn.
Källa: Business Insider
Läs även: Så förändras sömnen när vi blir äldre
AV: Mikaela Råberg BILD: Thinkstock