Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Corona: Misstänker du att du är smittad? Det här ska du göra!

10 mar, 2020
Förkyld kvinna ligger nedbäddad i sängen och rínger doktorn
Har du symtom på luftvägsinfektion? Då ska du inte umgås med andra, uppmanar Folkhälsomyndigheten som nu höjer risknivån till mycket hög risk för samhällsspridning i Sverige. Så vad ska man göra om man är orolig? Här är råden som gäller just nu!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

För att resurserna ska kunna sättas in där de som bäst behövs ska du tänka på det här: Om du är orolig och vill ha hjälp ska du inte åka till vårdcentralen eller akuten eller att ringa 1177 i onödan. Dels riskerar du att smitta någon som har dåligt immunförsvar och kan bli livshotande sjuk, dels kanske någon som behöver akut rådgivning inte får hjälp i tid.

Men när, hur och var får man hjälp om man misstänker att man smittats? Och vad gör man om man har symtom men inte har varit ute och rest – eller om man bara oroar sig i största allmänhet? Här är de rekommendationer som gäller just nu:

Då ska du INTE kontakta vården

  • Om du är orolig i största allmänhet
  • Om du är orolig för att ha blivit smittad i till exempel kollektivtrafiken eller på jobbet
  • Om man varit i ett riskområde men inte har några några symtom.
  • Om du har träffat någon som är sjuk i covid-19 men själv inte har några symtom.

Oro för Corona? Ring 113 13

Ring det nationella informationsnumret 113 13 om du är orolig och har frågor. Dit du alltid ringa för att ge eller få information om större händelser och kriser, även när det inte är corona-tider. All information som 113 13 lämnar ut är verifierad av Folkhälsomyndigheten eller annan ansvarig myndighet.

Annons

Då SKA du ringa 1177

  • Om du har torrhosta, feber och svårt att andas och har varit i riskområde.
  • Om du har symtom och har varit i kontakt med någon som har covid-19  de senaste 14 dagarna.

Tänk på att du alltid ska ta kontakt med vården på telefon först. Man ska INTE åka till en vårdcentral eller akutmottagning och riskera att smitta andra. Ring 1177. Då får du information om hur du får hjälp.

Om du har influensasymtom:

Feber, hosta och andningssvårigheter är vanliga symtom vid till exempel influensa och förkylning. Det behöver inte orsakas av Coronaviruset. I dagsläget gäller det här: Folkhälsomyndigheten uppmanar alla med luftvägssymtom att undvika sociala kontakter både privat och på jobbet. Stanna hemma helt enkelt, och håll avstånd även där.

Det här är Covid-19

Covid-19 är namnet på den sjukdom som orsakas av Coronavirus. Sjukdomen sprids via så kallad droppsmitta. Det innebär  att någon som har sjukdomen hostar eller nyser och  droppar med viruset når en person i närheten. Oftast handlar det om någon eller några meters avstånd. Får man viruset på händerna och sedan rör vid ansiktet kan smittämnen hamna i näsan, munnen eller i ögonen. Covid-19 har symtom som feber, torrhosta och andningsbesvär. En del kan få lunginflammation. Om symtomen orsakas av Coronaviruset brukar de komma cirka fem dagar efter att man har smittats. Det kallas för droppsmitta.

Annons

Så går provtagningen till vid misstänkt Corona

Beroende på var i landet du bor kan du antingen blir kallad till provtagning på en särskild vårdmottagning eller så kan vårdpersonal komma hem och testa dig där.  Man tar då ett prov i näsan, med en topsliknande pinne som fångar upp virus och bakterier. Ibland får du också lämna blodprov. Prov kan ibland också tas från slem som du hostar upp.

Källor: Folkhälsomyndigheten, 1177.se

Foto: TT

Läs mer:

Coronavirus eller vanlig influensa? Här är skillnaderna!

Coronaviruset: 6 sätt att hantera din oro

Så låter du bli att röra ansiktet – och bli smittad av corona

 

Senaste nytt om Coronaviruset:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Vad är status på smittspridningen, varför är viruset farligare för män än kvinnor och vad är skillnaden mellan vanlig influensa och corona? Här har vi samlat alla artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

Annons