Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Därför ska du äta sojaprotein under klimakteriet

14 aug, 2018
AvAnaïs González Cruz
Det är bra att äta sojaprotein under klimakteriet
Sojaprotein kan stärka skelettet i övergångsåldern, visar ny forskning. Så lägg till lite tofu i kostplanen!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Benskörhet, eller osteoporos som det också kallas, är vanligt – framför allt bland svenska kvinnor. Drygt varannan kvinna över 50 år drabbas och det sker ofta i samband med klimakteriet. Detta då skelettet försvagas när kroppens östrogenhalt sjunker.

Tyvärr kan vi inte förhindra åldrandet, men med ett par förändringar i din vardag kan du i alla fall minska risken för benskörhet.

Läs också: 5 tidiga tecken på benskörhet – och så undviker du sjukdomen

Att träna regelbundet och undvika rökning och stora mängder alkohol är alla faktorer som spelar in för att undvika benskörhet. Du kan också stärka skelettet genom att äta sojaprotein, visar ny forskning.

Nya vanor på 21 dagar!

Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.

Läs mer och anmäl dig här!

I en ny amerikansk studie undersöktes effekterna av en sojabaserad respektive majsbaserad diet på råttor med och utan äggstockar. Resultaten visade att den sojabaserade kosten stärkte skenbenen på samtliga råttor och dessutom förbättrade metabolismen.

Annons

Enligt näringsprofessorn Pamela Hinton behöver du inte göra särskilt drastiska förändringar i din kost för att få ett starkare skelett.

– Det räcker med att addera lite soja i kosten för att göra skillnad, till exempel tofu, säger Hinton i en intervju med Futurity.

Läs också: När du kommer in i klimakteriet kan påverkas av vad du äter

Soja har delvis haft dåligt rykte och ett gäng myter har cirkulerat kring livsmedlet. Till exempel har det sagts att soja kan öka risken för bröstcancer, då soja innehåller så kallade fytoöstrogener som påminner om det kvinnliga könshormonet östrogen. Men här visar de flesta studier att fallet är tvärt om – soja kan snarare skydda mot cancer och dessutom ge ett skydd till personer som haft cancer tidigare.

Det har även påståtts att soja skulle kunna vara skadligt för personer som lider av jodbrist – något som dessutom ofta drabbar veganer. Här finns ännu inte tillräckligt med forskning, men forskare vågar påstå att soja inte på något sätt är farligt för den som inte redan lider av en sköldkörtelsjukdom.

Läs om fler myter kring soja här!

Foto: IBL//Shutterstock

 

Annons