Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Farligt eller normalt? Det här säger din tunga om din hälsa

21 jan, 2020
AvJohanna Bengtsson
Är din tunga, rosa, skrovlig, fläckig eller svullen? Tungans hemligheter kan berätta hur bra (eller dålig) din hälsa är.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Du kanske har hört uttrycket att ”munnen är kroppens spegel”? Framför allt för att munnen innehåller miljardvis bakterier och för att tungan visar med olika färger och former hur resten av kroppen mår.

– Vi måste bli mer medvetna om vår tunga. En hälsosam tunga är fint rosa och med en något grov yta. Om du märker svullnader på baksidan av tungan behöver du inte oroa dig, det är bara dina smaksensorer, säger käkkirurgen Peter Dyer vid British Dental Association’s chair of hospital dentists till Huffington Post.

Kvinna med frisk fin rosa tunga
Såhär ser en frisk tunga ut enligt experten. Rosa och grovt kornig.

Muncancer har ökat med nästan 60% under de senaste tio åren, visar forskning och Peter Dyer säger att rökning, alkohol och HPV-infektioner ofta ligger bakom. Symtomen för tungcancer är fläckar, bulor eller klumpar på ovan- eller undersidan av tungan som inte försvinner. Det kan även blöda, svida eller vara svårt att svälja.

Annons

Här förklarar vi några av de vanligaste problemen som kan uppstå på tungan, ofta ofarliga, men ibland kan de tyda på olika sjukdomar.

Vit eller gul beläggning över hela tungan

En gul eller vit beläggning på tungan är inget ovanligt.

På tungans ovansida har man korta, täta små strån som kallas papiller. Mellan papillerna kan matrester och döda celler fastna. Tillsammans med bakterier bildar de en beläggning där bakterierna kan ligga kvar. Beläggningen ger tungan en färg som ofta är gråvit, gul eller brunaktig, enligt 1177.se.

Men Peter Dyer säger att beläggningen också kan bero på att du rökt, druckit kaffe eller te.

– Detta är munhygienproblem, snarare än hälsoproblem, lugnar Dyer.

Annons

Beläggningen kan dock skapa en illaluktande andedräkt, så en tungskrapa är en investering om du vill slippa odör.

Vita fläckar på tungan

Vita fläckar på tungan kan tyda på svampinfektion.

Nya vanor på 21 dagar!

Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.

Läs mer och anmäl dig här!

Om du har vita fläckar på tungan här och där kan detta tyda på en svampinfektion, orsakad av bakterien candida. Ungefär hälften av alla vuxna har svamp i munhålan. Det är helt normalt och ger vanligtvis inga symtom. Men om svampen växer kan den orsaka en infektion. Om den inte behandlas kan infektionen spridas till andra delar av kroppen.

Annons

Du kan få svamp efter att ha behandlats med vissa läkemedel som antibiotika och kortison. Risken för svampinfektion ökar också vid muntorrhet, om du har tandprotes eller om du röker.

Det är vanligt att små barn får svampinfektion i munnen, så kallad ”Torsk”. Det beror på att barnet har ett ofullständigt immunförsvar. Det är inte farligt och för det mesta försvinner det av sig själv utan behandling.

Sår och blåsor på tungan

Sår och blåsor på tungan kan uppkomma av många olika orsaker.

Mer än varannan person får tillfälliga sår i munslemhinnan då och då, enligt 1177.se. De kan se ut som munblåsor, men det är egentligen ett eller flera små sår. De är vanligen upp till fem millimeter stora, lätt kraterformade med en kraftig rodnad i området runt såret. Såren kan göra ont, men de blöder inte.

Annons

De allra flesta som har blåsor och sår i munnens slemhinna behöver inte söka vård eftersom besvären brukar gå över av sig själv. Peter Dyer tipsar om att göra en egen munsköljning med varmt vatten och salt.

Kontakta dock en vårdcentral om du har ett eller flera av följande besvär som inte försvinner:

  • Du har svårt att äta.
  • Du har sår i munnen sedan mer än två veckor.
  • Du har sår i munnen som läker men sedan kommer tillbaka.
  • Du har stora besvär med att det svider i munnen.
    Källa: 1177

Klumpar och små svullnader

En polyp är ofta inget farligt, utan går att ta bort av en tandläkare eller läkare.

Klumpar och svullnader kan ha väldigt många olika orsaker. Du kan till exempel ha bitit dig i tungan under natten av misstag. Det kan även vara en polyp, alltså en vävnadstillväxt som ser ut som en klump och är rosafärgad. Den kan tas bort av en tandläkare.

Det kan även vara en virussjukdom som exempelvis Herpes. Då brukar man i perioder få rodnad och blåsor. Klumpar och svullnader kan även vara vårtor, orsakade av HPV-virus, och ofta orsakade av oralsex utan skydd. Om du har en svullnad som inte går över inom tre veckor bör du kolla med en tandläkare eller läkare så att allt står rätt till.

Annons

Hela tungan är svullen

Om hela tungan är svullen är det lite mer ovanligt, säger Peter Dyer till Huffington Post och förklarar att det kan vara tecken på en allergi, men det kan också orsakas av vissa typer av mediciner, till exempel blodtrycksmedicin.

Om tungan är mycket röd och svullen, eller om det finns fläckar av rött, kan det vara ett tecken på att du har vitamin B12-brist eller järnbrist.

Hur ser din tunga ut? Använd en liten spegel till hjälp och rör tungan i olika riktningar för att kolla av hela munnen. Om du är orolig för hur din tunga ser ut bör du uppsöka ett apotek, en vårdcentral eller din tandläkare.

Källa: Huffingtonpost.co.uk, 1177.se Foto: TT

Läs mer:

Susanne lider av primär immunbrist – förkylningen blev livsfarlig

Allt fler får cancer i munnen – oralsex kan vara orsak

9 riktigt äckliga saker som kan hända dig som är nagelbitare

Annons