Fråga relationsexperten Relationstips Sexliv Sexleksaker Vänskap Singellivet

Ducka för 10-årskrisen och klara er undan skilsmässa

22 jan, 2019
AvAnna-Lena Pettersson
Undvik krisen efter 1 år!
Många förhållanden hamnar i en svacka när äktenskapet har varat i omkring tio år. Vi listar åtta vanliga problem och vettiga lösningar på dem som gör att ni kanske kan slippa undan en skilsmässa.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Varje förhållande har sina toppar och dalar och för vissa blir dalarna så djupa att man inte klarar av att ta sig upp igen utan slutar med att man går skilda vägar.

I Sverige håller äktenskapen i snitt 25 år, men då är både äktenskap som avslutas i och med att en av parterna dör och de som slutar med skilsmässa medräknade. Om man bara ser till skilsmässorna hinner vi i snitt vara gifta i elva år innan vi skiljer oss. Kvinnorna är då i snitt 42 år och männen 46. De äktenskap som avslutas med skilsmässa är kortast i Stockholm med tio år och längst i Jämtland där de håller i 13 år.

Men varför skiljer vi oss just då? Vad är det som händer efter ett decennium som gör att det inte längre håller, och går det att förhindra?

Ja, tioårssvackan är långt ifrån okänd och är ett globalt fenomen. Många par hamnar i en kris efter att de varit gifta i tio år, och om du känner att du sitter en sådan kris – lugn, det går att förhindra en skilsmässa. Det krävs att ni lägger ner energi och kraft för att ta hand om de vanligaste problemen som dyker upp.

Annons

1. Ni blir två kompisar som delar hem i stället för ett kärlekspar

Du kan fråga vilket långvarigt par som helst – att hålla gnistan vid liv kräver en hel del jobb. Om inte båda parter hela tiden jobbar på att hålla romantiken och kärleken vid liv – om så genom att fortsätta dejta, omtänksamma små gester och beröring – så kan det mycket väl bli så att ni plötsligt är rumskompisar.

Efter tio år tillsammans kan förhållandet blir mer av ett företag där ni tillsammans driver projektet ”familjen”, men utan fokus på den kärlek som är kittet som håller ihop er. Det här sker gradvis och ofta utan att man tänker på det.

Se till att planera in en kväll varje månad som är er dejtkväll. Eller en dag varje vecka där ni inte sätter på tv:n, utan sitter och pratar.

2. Du är uttråkad i ditt förhållande

Det är inte realistiskt att förvänta sig att varje dag ska vara så där pirrigt härlig som de var i början av förhållandet, när ni var nykära. Men det är ju inte meningen att varje dag ska vara fyllt av blaha blaha heller. Att känna sig uttråkad betyder ofta att du och din partner har börjat ta varandra och förhållandet för givet. När man inte längre känner att man behöver vara lite på tårna kan det i stället bli tråkigt.

Annons

För att komma runt känslan, se till att våga ta lite risker. Ta upp samtalsämnen kring sex, åldrande eller era respektive familjeförhållanden. Spännande samtal väcker liv i förhållandet. Eller föreslå bara en förändring i vardagen, det kan vara vad som helst, så länge det är en förändring som påverkar er båda.

3. Ert sexliv har svalnat

Fysisk kontakt som inte betyder sex är viktigt för ett fungerande sexliv.
Fysisk kontakt som inte betyder sex är viktigt för ett fungerande sexliv.

Alla par har sexliv som går upp och ner, både i intensitet och påhittighet. Det kan bero på hundra olika saker, bland annat småbarn, stress, mental hälsa, sömnsvårigheter, vissa mediciner eller problem i förhållandet. Det är helt normalt att man har sex mer och mer sällan under ett förhållande, men det här kan utvecklas till ett problem om man inte gör något åt det. En sextorka som drar ut på tiden kan göra att båda parter känner sig bortstötta och ensamma.

Annons

Prata om det. Nej, det är inte bekvämt men helt nödvändigt. Leta efter lösningar, till exempel att ni börjar gå och lägga er samtidigt. Se också till att ta på varandra utanför sovrummet, smek, kramar, pussar och kyssar för er närmare varandra. Det är inte många som vill gå från noll till hundra, så att säga, att utan någon som helst fysisk beröring under dagen plötsligt ha fullskaligt sex. Om ni har haft en lång torrperiod, börja försiktigt och tro inte att det ska bli perfekt över en natt.

4. Du känner det som att ditt äktenskap hindrar dig från att uppnå dina mål

När du gifter dig, och framför allt när du skaffar barn, skiftar ditt huvudfokus i livet. Från att han handlat om dig själv handlar det nu om att rodda med familjen och barnen är plötsligt nummer ett. Det här kan sätta käppar i hjulet för dina livsplaner och drömmar, som att resa, göra karriär eller hålla igång dina hobbys.

Här gäller det att förhandla. Se till att du inte är den som tar allt ansvar, utan dela på göromålen så att du frigör tid till dig själv. Tappa inte bort dina hobbys och se till att få chansen att visa framfötterna på jobbet. Prata också med din chef om hur du känner och se om det finns någon lösning som du kan ha missat.

Annons

5. Toleransnivån för varandras svagheter har minskat

När förhållandet var nytt var den andras svagheter inget du hakade upp dig på. Det var till och med lite gulligt att hen inte diskade ordentligt eller visste vilka dina favoritartister var. Nu, efter tio år, har gulligheten falnat och nu får du obehagsrysningar när svagheterna blottas.

När du får de där känslorna, kom ihåg att du och din partner är i samma lag och att ni jobbar ihop. Låt inte hjärnan få sätta igång ett inre skitsnack som inför en boxningsmatch. Ta upp problemen, men utan att låta dömande. Utgå från att hen gör sitt bästa, men se till att få fram dina åsikter.

6. Ni slutar fira stort och smått

Kommer du ihåg när ni var så där tokkära att ni firade varje månadsjubileum sedan när ni blev tillsammans? Sedan blev det kanske årsdagen eller bröllopsdagen. Och till slut kanske ingenting. Det är bara att börja igen! Att fira kärleken på olika sätt kommer att göra att ni båda känner er sedda och uppskattade.

Annons

Och det behöver inte bara handla om er relation. Fira lyckade projekt på jobbet, ett genomfört lopp eller en avklarad kurs tillsammans med din partner också, inte bara med dina kolleger, löparkompisar eller kursare. Gör er involverade i varandras liv och fira varandras framgångar.

7. Du har tappat ditt barnasinne och glömt hur man gör när man leker

Att ha barnasinnet kvar är viktigt för ett bra förhållande.
Glöm inte bort att vara lite barnslig ibland.

När vuxenlivets ansvar växer krymper ditt inre barn och vi tar plötsligt allt i livet på blodigt allvar. Det här gör dig inte till en roligare person – tvärtom. Försök att hitta tillbaka till det barnsliga och larviga och var inte rädd för att du är fånig. Kasta frisbee, spela fotboll, gunga i parken eller spela sällskapsspel tillsammans.

8. Det där med ansvaret för hus och hem

När tio år har gått har ni kanske lyckats få en bättre ekonomi än ni hade till en början och nu har ni råd att köpa ett hus, en sommarstuga eller en båt. Kul! Men det här innebär ett ökat ansvar för er båda och plötsligt handlar helgerna mer om att klippa gräset och planera amorteringar än att gå på brunch med vänner.

Försök att inse att det ena inte behöver utesluta det andra. Dela på alla sysslor och se till att göra en del av dem tillsammans, så kommer ni att få tid över till det goda i livet också.

Foto: TT

Inspo: Huffington Post

Läs mer:

4 vanliga (o)vanor som kan skada relationen

Från gnäll till humor – så förändras bråken i en relation

5 tips för att skapa en lyckligare relation

Annons