Experter: Nej, handsprit håller dig inte friskare
Det finns idag inga rekommendationer från myndigheter om att vi vanliga dödliga behöver använda handsprit. För handsprit biter dåligt på flertalet virus. Ett exempel är förkylningsviruset rhinovirus, som är luftburet och sprids genom droppsmitta när man hostar eller nyser. Och mot det biter inte handsprit. Det biter inte heller på calicivirus, som orsakar vinterkräksjuka.
Däremot har det en viss effekt på influensavirus som man råkar få på till exempel händerna. Men troligen smittas vi snarare av luftburna influensavirus, än av virus som hamnat på händerna. Skyddet från handspriten blir alltså ganska skralt.
Många experter menar därför att handsprit är onödigt för allmänheten: Det kanske kan ta död på några bakterier och virus, men skyddet är begränsat eftersom det inte hjälper mot alla.
Skyddar inte mot bakterier och virus
Smittskyddsexperter menar också att det är nästintill omöjligt att hålla sig helt fri från bakterier och virus, hur mycket vi än spritar händerna. Våra ständiga sociala kontakter gör att vi hela tiden utsätts för nya baciller. Så fort vi rör vid något, eller någon, skulle vi behöva sprita oss på nytt.
Nya vanor på 21 dagar!
Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.
Läs mer och anmäl dig här!De enda som uppmanas använda handsprit är de som jobbar inom vård och omsorg. Alla andra ska i första hand se till att tvätta händerna noga med tvål och vatten ofta. Andra knep är att bryta smittvägarna genom att hosta och nysa i armvecket och inte gå till jobbet när man är sjuk. Men är man på språng och inte kan tvätta händerna ordentligt kan handsprit vara ett komplement till tvål och vatten.
Källor: KI, Smittskyddsinstitutet, Dagens Medicin Foto: IBL
Läs mer:
5 saker du kan använda handsprit till
Studie: Barn som använder handsprit får färre förkylningar
7 smarta tips som förebygger förkylningar