Experterna har tänkt om I gift vid första ögonkastet
Inför årets säsong har experterna bytt taktik för att ge paren en större chans att hålla ihop.
Gift vid första ögonkastet har gått sedan 2014 och är nu inne på sin nionde säsong. Trots det har bara en handfull par valt att fortsätta sin relationer efter programmet.
Det vill experterna ändra på, och har därför bytt taktik inför året säsong. I år tittar de mindre på vad deltagarna tror sig vilja ha och fokuserar istället mer på vad de behöver hos en partner.
Expertens självkritik: Varför lyckas vi inte?
Psykologen Fredric Bohm har varit expert i GVFÖ i flera säsonger, och till Expressen berättar han mer om den nya förändringen.
– Man måste vara beredd att ställa kritiska frågor. Om vi inte lyckas, varför gör vi inte det? När vi lyckas, varför gör vi det? Då upptäcker man en sak som fungerar bra, det handlar om fokus. Har man ett fokus på vad man vill ha eller en strikt lista på hur en partner ska se ut och vara, så har vi svårt att matcha det inom ramen för programmet, säger han till tidningen.
Rådfrågade tidigare deltagare i Gift vid första ögonkastet
Produktionen har pratat med tidigare deltagare för att få insikt i vad som har fungerat och vad som inte har det. Och flera av dem menar att ett problem är de långa kravlistorna som vissa har.
– En av de sakerna som har dykt upp är att många har långa, specifika och inte speciellt flexibla kravlistor. Det har funnits deltagare som det inte har gått så bra för i programmet, men det är väldigt vanligt att de hittar någon efter programmet, säger Fredric Bohm och fortsätter:
– När man frågar dem vad som hände nämner de att de tidigare haft listor och tittat på en persons egenskaper, men att de nu fokuserar mer på hur man kan bygga en relation och vilka behov man har.
Psykologen säger att även om de tittar mindre på kravlistor under årets säsong så har de inte lämnat dem helt. Han menar också att det inte är något fel att ha krav på personen som man ska bli ihop med, men att det kan blir problematiskt att stirra sig blind på en lista utan gråzoner.
Foto: TT