Quiz Husdjur Humor Horoskop Hem & inredning

7 anledningar att ta det lugnt med städandet

05 dec, 2017
Torkar du bänkytor till förbannelse och tvättar en maskin per dag? Då är det precis den här artikeln du behöver läsa! Allt städande kan nämligen föra med ont än gott med sig, här är några exempel.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

En del av oss behöver inte läsa den här artikeln – vi har inga som helst problem med att inte städa mer än nödvändigt. Men det finns andra som slänger sig med dammsugare, mopp och klorin varje dag och som kan behöva lite uppmuntran för att koppla av istället.

Här är därför sju bevis för att överdriven städning inte alltid är bra.

Läs också: Allergi – vanorna som gör dem värre

1. Det är slitsamt

Förutom att städning kan vara slitsamt för kroppen, med alla konstiga arbetsställningar som kan krävas, så sliter du också på allt du städar. Lackade och målade ytor tappar i tjockhet och glans, du repar golven onödigt mycket med allt skurande, kläder håller inte lika länge om de tvättas ofta. Etc.

2. Ger motsatt effekt

Om du tvättar kläder med för mycket tvättmedel kommer medlet inte att sköljas ur ordentligt och riskerar att lämna fula fläckar på kläder och lakan. Och diskar du med för diskmedel bara för att disken är hårt smutsad är risken stor att du får fläckar på disken.

Annons

Och tvättar du hela tiden speglar med rengöringssprej ökar risken att fukt tar sig in bakom spegeln och skadar den.

Läs också: Så blir du ekologisk i badrummet

3. Dammigt blir dammigare

Om du hela tiden dammtorkar  genom att spruta rengöringsmedel direkt på dina trämöbler riskerar du att det bildas en hinna på möblerna – som drar åt sig ännu mer damm.

4. Ökad risk för allergi

Man vet idag att allergi är vanligare i hem som är mycket rena, där det inte finns husdjur.

– Barn som växer upp på bondgårdar har tio gånger lägre risk att utveckla allergi än andra, har forskaren Agnes Wold tidigare sagt till Sveriges Radio.

Läs också: Agnes Wold: Det är meningslöst att städa!

5. Förstör dammsugaren

Tar du fram dammsugaren så fort du ser ett hårstrå på golvet? Sluta med det, och ta fram sopborsten istället. I dammsugaren kan nämligen håret fastna i borstvalsen på insidan av dammsugaren där det är svårt att få bort, vilket försämrar dammsugarens funktion.

Annons

6. Ökar risk för KOL

I en ny studie har man funnit att sjuksköterskor som minst en gång i veckan använder desinficerande medel, löper en ökad risk på mellan 24 och 32 procent att utveckla lungsjukdomen KOL.

– Studien visar att det är mycket möjligt att sambandet KOL och rengöringsmedel finns, säger Eva Andersson, överläkare vid Arbets- och miljömedicin i vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, till tidningen Arbetsliv.

Läs också: Så ofta bör du städa – se hela listan!

7. Tänk på miljön

Brukar du tänka på att alla medel du använder i hemmet kan hamna i naturen? Diskmedel, tvättmedel, schampoo, balsam, tvål, golvrengöring är exempel på kemikalier vi häller rakt ner i avloppet.

Måste du ändå städa ofta så byt några medel mot miljömärkt såpa, använd en dammvippa eller mikrofiberduk istället för något medel om du bara ska torka damm, och byt ut klorinet helt mot exempelvis bleksalt, ättika eller bikarbonat.

Få fler bra miljötips av Naturskyddsföreningen!

Läs också: Städa med bikarbonat – 6 smarta sätt som fungerar

Källa: Leva&Bo, Arbetsliv, MåBra, Naturskyddsföreningen  Foto: IBL

Annons