Byta karriär? Här är 8 jobb där du kan få betalt under utbildningen
I pandemins spår har många valt att byta riktning i livet. Anledningarna är vitt skilda. Vissa har kommit på sig själv att sitta fast i ekorrhjulet och väljer att hoppa av för att följa sina drömmar. Andra inser att de vill downshifta och ytterligare en stor grupp har tvingats att byta karriär på grund av uppsägningar eller konkurser.
För den som har det tufft ekonomiskt, kanske har barn och lån att ta hänsyn till eller vill leva ett billigare liv, men ändå satsa på något nytt kan det vara värdefullt att slippa ta dyra studielån.
Då är korta utbildningar fördelaktiga – det finns ett helt gäng sådana som faktiskt ger riktigt bra lön. Ännu bättre är det om utbildningen till och med är betald! Sådana finns det faktiskt en del, framför allt i branscher där det är stor efterfrågan på kvalificerad personal. Inspirerat av Expressen är här åtta bra exempel.
Få lön under utbildningen – 8 attraktiva jobb
Polis
Har du, som många andra, drömt om att bli polis? Det är inte för sent! Polismyndigheten har betald utbildning för civilanställda som vill bli poliser. Då arbetar man kvar halvtid på sin ordinarie anställning och pluggar på halvtid, men samma lön.
Dessutom kan man gå en funktionsinriktad utbildning för akademiker, för att bli exempelvis utredare, forensiker eller analytiker hos polisen. För att söka bör du dock ha läst 120 högskolepoäng inom relevant område.
Läs mer på polisens hemsida.
Kock och nutritionist
Drömmer du om att bli kock? På danska skolan Hotel- og restaurantskolen i Köpenhamn kan svenska studenter få betalt för att utbilda sig till exempelvis kock, receptionist och nutritionist. Under utbildningen kombineras teori med praktik och studenterna får lön under en större del av utbildningen, upp till 24 000 kronor.
Specialistsjuksköterska
Som utbildad sjuksköterska kan man vidareutbilda sig till specialistsjuksköterska. Det är en akademisk utbildningsanställning på heltid och man får full lön under utbildningstiden. Mer information finns hos Vårdförbundet.
Tulltjänsteman
Grundutbildningen för nya medarbetare inom Tullverket skiljer sig åt beroende på vilken del av verksamheten man ska arbeta inom, men för kontrollavdelningen är utbildningen på omkring 1,5 år inklusive praktik. Under utbildningen är man anställd som aspirant och har lön på 24 000 kronor. Ett år efter grundutbildningen är lönen lägst 31 000 kr.
Antagningskraven är exempelvis fyra års arbetslivserfarenhet, simkunnighet, körkort och gymnasiekompetens. För mer info, se tullverket.se
Lokförare
Hos exempelvis Arriva i Skåne, Östgötapendeln och Saltsjöbanan i Stockholm kan man gå igenom en betald lokförarutbildning.
Kraven är att man ska ha fyllt 20, har gått klart gymnasiet, ha fullgod syn och hörsel. Är du kvinna kan chansen att bli antagen vara större eftersom man efterfrågar fler kvinnor i branschen.
Kustbevakare
Den tvååriga utbildningen kombinerar sjöpraktik med teoretiska studier i Karlskrona. Under utbildningens första år får aspiranter en lön på cirka 23 000 kronor i månaden. Efter ett år ökar lönen till 27 000 kronor. Efter utbildningen erbjuds man anställning som kustbevakare.
Mer information finns på kustbevakningens hemsida.
Deltidsbrandman
Brandman är ett annat åtråvärt jobb. Men man måste inte jobba heltid som brandman, många har det som ett extraknäck. På många ställen i Sverige har man behov av stöd från deltidsbrandmän.
Utbildningen hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är sex veckor lång och Räddningstjänsten står för både utbildningskostnaderna och ersättning för förlorad arbetsinkomst under utbildningen.
För att bli brandman ska man ha bra kondition, vara simkunnig, ha körkort och ha möjlighet att ta sig till sin närmaste brandstation inom fem minuter. Mer information finns på blideltidsbrandman.nu.
Byggarbetare
Byggbranschen har stor efterfråga på kvalificerad personal, och hittar man rätt företag kan man få utbildning och lärlingsanställning med lön samtidigt. Mer information om utbildningar hittar du hos Byggbranschens yrkesnämnd.
Vissa företag, som Skanska och JM, erbjuder även särskilda lärlingsprogram för kvinnor.
Foto: TT