9 reklamfilmer som etsade sig fast i hjärnan - så gick det sen för profilerna
Ipren-mannen, Lotto-Åke och Judit & Judit.
Irriterande trudelutter som fortsätter att eka i huvudet och karaktärer som blev folkkära genom att kränga produkter på bästa sändningstid.
Här är reklamfilmsprofilerna som gjorde avtryck under 90- och 00-talet. Visst minns du dem också?
Så många gånger man suttit i soffan och velat kasta chipsskålen rakt i rutan.
Men det finns också reklamfilmerna som etsade sig fast i hjärnan för att aldrig försvinna, jinglar och karaktärer som fortsätter att mala decennier senare.
På fredag är det ärtsoppa. Livet har sina ljusa stunder. Har ni fest eller?
Att använda kända ansikten för att sälja produkter är ett väl beprövat recept sedan en blonderad Lill-Babs sålde kaffeglädje i en liten kopp för Gevalia på biograferna under 60-talet. Vem minns till exempel inte hur Dogge Doggelito krängde cykel på köpet för Elgiganten, Mads Mikkelsen som åkte på charter med Fritidsresor på dagarna på dagarna - och actionhjälten Jean-Claude Van Damme som gick ned i spagat för Volvo?
Den sistnämnda reklamfilmen generarade 100 miljoner visningar och gjorde Enyas låt Only Time synonym med svenska lastbilar.
Men det finns också helt okända svenskar som blivit stora hits i stugorna efter sina insatser i reklam-tv.
Tusen kronor på att ni inte har glömt de här karaktärerna!
Lotto-Åke
Måste väl fortfarande vara tidernas bästa? Folk sprang till tv-apparaterna för att höra och se hunsade Åke härma och göra grimaser åt sin chef. "Du har ju hela helgen på dig". Reklamfilmen blev en enorm succé för Svenska Spel och "Lotto-Åke" blev nationalidol. Mannen bakom karaktären var Pär Lindblom som efteråt har sagt att han gillade filmen eftersom den visade "den lilla mannen mot förtryck" men blev också urbota trött på att ständigt påminnas om sin roll.
Pär Lindblom är i dag musiker, tecknare och författare som skrivit flera barnböcker, bland annat om den gula hunden Ojsan.
OLW-tönten
Ni vet han som satt och moffade ostbågar när läderpolarna från mc-gänget ringde och undrade: ”Du, var är brudarna?”
Skådespelaren Per Munter som spelade nörden som fick snacksa med tjejerna har berättat i intervjuer att han var ”en vanlig kille som var på fel plats vid fel tidpunkt". Egentligen var han företagare i snickeribranschen som gick en en teaterutbildning när han fick rollen i OLW-reklamen (Per Munter har även setts snarka i reklam för Hästen-sängar).
En nörd som får hänga med brudarna för att han bjuder på chips är väl inget tema som åldrats jätteväl men reklamen är en vedertagen klassiker.
Judit och Judit
Reklambyrån King stod bakom konceptet med de rödhåriga "tvillingarna" Judit och Judit som blev en lång och framgångsrik reklamsaga för Com Hem.
Filmerna anspelade på populärkulturella fenomen som Sagan om Ringen och det gjordes även en parodi på Jean-Claude van Dammes episka Volvo-split.
Judit och Judit fick pris som Årets duo på QX-galan, stoppades från att tävla i Melodifestivalen och tvingades tusen gånger förklara: Nej vi är inte tvillingar på riktigt.
Bakom reklamduon stod Pernilla Parszyk och Carina Perenkranz. Den sistnämnda hade en bakgrund som lärare och är i dag verksam inom stand-up, krogshow och företagsevent. 2002 vann hon Revy-SM i monologklassen.
Ipren-mannen
Han hade haft roller på både Dramaten och i Jönssonligan på Mallorca men inget var ens i närheten av det genombrott Johan Neumann fick som "den intelligenta värktabletten med antiinflammatoriska egenskaper" runt millennieskiftet. Läkemedelsverket såg rött och ansåg reklamen vara osaklig men den glada och lika irriterande trubaduren blev kult och låten en landsplåga.
Ipren-mannen Johan Neumann berättade att han hade fått rollen på grund av sin längd på 150 centimeter, "man var ju tvungen att få plats i tabletten" - och försvann efter reklam-succén från strålkastarljuset. I en intervju med magasinet Filter 2018 berättade Johan Neumann att det blev tuffa tider efter karriären som värktablett; han hade både stått utan jobb-erbjudanden och varit nära att dö av denguefeber.
Men lade till att han fortfarande blir inbjuden till cocktailpartyn och att livet förändrades när han mötte sin fru och blev så förälskad "som en gubbe kan bli".
Gina-modellen
"Hjälp, min man är kär i Gina Tricot-modellen!" löd en rubrik i Expressen 2009.
Ingen visste vad hon hette men plötsligt började gubbarna sitta kvar i soffan i reklampauserna. Modellen i fråga var en långbent norska vid namn Pernille Holmboe som kom att bli en trotjänare för klädföretaget Gina Tricot under flera år. När Pernille Holmboe vek ut sig i Café 2006 tvingades chefredaktören Daniel Kjellsson gå ut och vädja till folket om att sluta mejla redaktionen för att få omslaget.
När klädkedjan bytte modell blev det ramaskri och Pernille Holmboe har fortsatt att komma tillbaka i ett antal kampanjer genom åren.
Paco
"Ey Paco vad tänker du på?”
Upprinnelsen lär ha varit ett skämt i reklambyrån Leo Burnetts mötesrum. Byrån ansvarade för det feta McDonald’s-kontot och funderade över hur man skulle få snabbmatsätarna intresserade av nya tex mex-burgaren El Maco.
Men framförallt: pommesen som skulle skakas med kryddor i en påse. Det korta klippet gick ut på att två mexikaner red i öknen, den burduse Paco och hans vän Sancho och reklamen fick ett genomslag som inte bara bäddade för 17 miljoner sålda burgare. Folk på gatan gick runt och pratade Paco-språk och reklamen fick flera spin-offs med bland annat Pacos hustru Rosita och NHL-stjärnan Mats Sundin, som blev ”El Matso” i reklamen.
Paco lär ha ridit vidare mot solnedgången.
Mekonomen-Karin
2017 skrev Expressens motorredaktör att det var dags att ”parkera kvinnan i Mekonomen-reklamen". Alla visste direkt att det handlade om den käcka växeltelefonisten "Karin".
"Vid flera butiker och verkstäder är det samma gamla manliga jargong och miljö som det alltid varit i verkstäder och butiker. Det förvånar mig att inte Mekonomen eller något annat företag vill ta en renare, tydligare och modernare position", menade bilredaktören.
"Karin" som var en trotjänare för företaget i tv-reklamen under flera år heter
heter Karin Linn Edenroth Oké och är lärare i förlossningsprofylax som i dag är certifierad intsruktör i viryayoga.
Rocky/Kjell-Henry
"Dra in magen, så jag kommer förbi och fram".
"Stäng av värmen, Britta!"
Filmerna togs fram av reklambyrån SWE, Felix Herngren regisserade och Kjell-Henry Dahlberg blev rikskändis som skivbolagsdirektören Rocky i Vasakronans reklamfilmer i början av 2000-talet.
Kjell-Henry Dahlberg som var konstnär och dekoratör berättade i intervjuer efteråt att han tvingades klä sig i hatt och mörka glasögon för att få vara i fred på stan: "Kanske är det min dialekt som har gjort mig så populär. Kan du tänka dig, jag blev stjärna över en natt".
Kjell-Henry Dahlberg avled 2012 vid en ålder av 63 år.
Börje & Kaj
Att använda djur i reklamen har också varit ett grepp genom åren. Fåret Frank till exempel som under parollen ”Born to be cheap” var Tele2:s frontfigur under åtta år.
Men än populärare blev de två pratande fiskmåsarna i färjebolaget Scandlines reklam. ”Heeej Kaj, halllåååååuuu Börje” blev svenska folkets hälsningsfras i månader och om någon undrar vart Kaj och Börje tog vägen kan jag berätta att de flyttade. In i min hjärna.