Undertänkaren är övertänkarens motsats: Här är för- och nackdelarna
Att tänka igenom vad som hänt, vad som händer just nu och vad som kommer att ske härnäst är en sund och viktig del av livet. Men många har en förmåga att spinna iväg och överanalysera saker och ting för länge, vilket kan vara skadligt för välmåendet i längden.
Övertänkare kan, förutom att ödsla en massa tid i onödan, nämligen lätt intala sig själva sanningar som inte stämmer överens med verkligheten, vilket kan leda till grubblande och en känsla som håller dem tillbaka i vardagen. Hur mycket vi än vill och önskar så kan vi inte styra över allt.
Förmodligen skulle många av dem må bättre av att ta livet lite mer med en klackspark. Men – så finns det en del som är rena motpolerna till övertänkare – närmare bestämt undertänkare.
Vad menas med att vara en undertänkare?
Medan övertänkaren har svårt att fatta beslut av rädsla för vad som skulle kunna hända om det blir fel kastar sig undertänkaren huvudstupa framåt utan konsekvensanalys. Undertänkaren är alltså en person som fattar snabba beslut utan att tänka efter och analysera situationen. Impulsivitet och bristande detaljtänk är vanliga drag.
För- och nackdelar med att vara en undertänkare
Att vara en undertänkare behöver dock inte vara dåligt. Undertänkare tenderar att fokusera på det som de själva kan kontrollera, vilket kan vara en sund inställning.
Att grubbla för mycket är inte bra för den mentala hälsan och undertänkare riskerar sällan fastna i katastroftankar och de är ofta mer nöjda mer livet (om inte undertänkandet gått till överdrift det vill säga).
Däremot riskerar de råka ut för annat trubbel efter att fattat ogenomtänkta beslut. De riskerar också att skada andra människor oavsiktligt och att klassas som opålitliga och själviska.
En del av oss är undertänkare på vissa plan och övertänkare på andra, kanske överanalyserar du mycket i jobbsituationer, men fattar snabba och ogenomtänkta beslut i privatlivet? Eller kanske behöver du bara skruva en aning på din inställning för att må bättre och fatta mer balanserade beslut?
Foto: TT
Inspirerat av: The Stylist