Butiker från 90- och 00-talet som vi önskar kom tillbaka
Det finns ett nostalgiskt skimmer över vissa nedlagda butikskedjor. Kanske för att de minner oss om en annan tid, den då lördagar ägnades åt att strosa runt på stan. Tiden innan näthandel tog över och vi blev allt mer försjunkna i våra skärmar.
Här är butikskedjor som vi önskar kom tillbaka och gjorde så att allt blev som förr.
Galne Gunnar
Galne Gunnar var en lågpriskedja som kom 1988 och stängde ned vid millenieskiftet. I sortimentet fanns småsaker, kläder och konserver i en salig blandning. Galne Gunnar ägdes av Hennes & Mauritz vars inköpare tog in billiga partier av varor som inte stämde överens med H&M’s profil och koncept, men passade fint i mixen hos GG – som vi älskade!
Duka
Butikskedjan Duka grundades redan på 60-talet och var fram till sin konkurs 2009 en storfavorit när det kom till att shoppa studentpresenter, porslin och köksinredning. Konkurrenten Cervera tog därefter över flera av butikerna och gott så, men vi är nostalgiska.
Bokia
Bokhandelskedjan Bokia såg dagens ljus i mitten av 80-talet och blev snabbt ledande inom böcker, papper och pennor. Vi minns det mysiga i att gå in och botanisera bland brevpapper, klistermärken och ungdomsböcker. År 2013 slogs Bokia ihop med Akademibokhandeln och bytte namn.
Topshop
År 2002 öppnade den brittiska klädkedjan Topshop i Stockholm och Göteborg. Nischen låg på ungdomar med mode från märken som Miss Selfridge, Monsoon och Dorothy Perkins. År 2013 lämnade Topshop Sverige med hänvisning till att ägarföretaget Trenor hade gått i konkurs. Vi saknar pulsen som fanns i denna trendiga butik.
Debenhams
Åren 2002 till 2007 kändes det som om London hade kommit till Stockholm. Den brittiska varuhuskedjan Debenhams huserade då på bästa shoppingadress, Drottninggatan mitt i city. Det vi minns och gillar så mycket med Debenhams var just upplevelsen att gå in och känna som om vi var på weekendsemester i Storbritanniens shoppingmecka.
Obs! Stormarknad
På 60-talet öppnades Obs! Stormarknad som drevs inom Kooperativa Förbundet, KF. Fram till millenieskiftet drev KF en rad stormarknader med namn som B&W, Prix och Robin Hood. Vi minns den gamla goda tiden då det skulle storhandlas på dessa. Numer har de alla bytt namn till Coop Forum.
Vivo
Maten kunde även inhandlas på Vivo, livsmedelskedjan som i flera decennier konkurrerade med Ica och Konsum. Sakta men säkert försvann Vivo och bytte namn till Spar, Tempo och Vi. Idag har de sista Vi-butikerna bytt namn till Hemköp.
Onoff
Tv, radio och dator köpte vi på Onoff. Som mest fanns ett 60-tal Onoff-butiker i hela landet. Hemelektronik-kedjan begärdes i konkurs 2011 och cirka hälften av butikerna togs över av Expert, som ansökte om konkurs året därpå. RIP.
Siba
I Sibas tv-reklamer fick vi lära känna vd:n Fabian Bengtsson. Till vinjetten ”Fabians värld” berättade han om förmånliga rabatter och reapriser vilket fick oss att vilja fynda hemelektronik som aldrig förr. År 2016 togs Siba över av Netonnet.
Källa: Expressen, Aftonbladet
Foto: TT