Camilla Läckberg: ”Jag var elva år när jag bantade första gången”
– Jag var elva år när jag bantade för första gången. Sedan dess har mitt liv präglats av en kamp mot min kropp – och strävan efter att uppnå ett ideal som är djupt orättvist för kvinnor att leva efter, säger hon i programmet.
Camilla Läckbergs sommarprat handlar om en lång och komplicerad relation till sin kropp som tog vid redan som barn.
– Jag var elva år när jag bantade för första gången. Sedan dess har mitt liv präglats av en kamp mot min kropp – och strävan efter att uppnå ett ideal som är djupt orättvist för kvinnor att leva efter, säger hon i Sommar i P1.
Författaren berättar bland annat hur en av hennes pojkvänner hade synpunkter på hur hon levde och åt, hur maten blev en slags tröst i tunga sorgen när hon förlorat sin pappa – och om Flashbacktrådarna där användare undrar ”Hur mycket flodhästen väger nu?”.
Kände sig för första gången fin i ”Let's dance”
I nästan hela sitt liv har kroppen och vikten varit ett evigt gnagande fokus för Camilla, berättar hon. Och den eviga drömmen och stävan efter att bli ”mager” – inte ”smal”.
Under tiden i Let's dance 2012, med hård träning varje dag och lite tid för mat, gick Camilla ner mycket i vikt. För första gången på länge kände hon sig fin, berättar hon i programmet.
– Jag älskade det. Jag älskade att min kropp var det jag alltid längtade efter. Den logiska delen av mig insåg att jag inte var hälsosam. Det var inte en vikt jag mådde bra av men för mig var det allt jag längtade efter.
Camilla tänker fortsätta kampen mot vikt-och utseendehetsen, inte minst för våra kommande generationer.
– Min generation är på så många sätt en förlorad generation. Vi är så hårt präglade under så många år av ett omöjligt ideal vi förväntas leva upp till. Jag hoppas att vi kan ge nästa generation flickor som växer upp till kvinnor gåvan att kunna slå sig fri från de bojorna, för de begränsar oss, säger Camilla i Sommar i P1.
Hit kan du vända dig för hjälp och stöd
- Du som är under 18 år kan kontakta en vårdcentral, en ungdomsmottagning, elevhälsan eller barn- och ungdomspsykiatrin, bup.
- Du som är 18 år eller äldre kan boka tid på en vårdcentral, psykiatrisk mottagning eller företagshälsovård.
- Allt fler regioner har också specialiserade ätstörningsmottagningar. Här kan du få hjälp eller läsa mera: Sjukvårdsrådgivning på 1177.
- Frisk & Fri - Riksföreningen mot ätstörningar, även anhörighjälp. friskfri.se.
- Shedo – förening som är kunnig inom både ätstörningar och självskadebeteende, Shedo.se
Källa 1177 Vårdguiden.
Tilldelades pris Årets systerskap
Camilla Läckberg fick på senvåren ta emot utmärkelsen Årets systerskap på årets Feministagala, för att hon tar ställning och stöttar utsatta kvinnor i Iran och Ukraina – och pratar ärligt om kroppskomplex.
I intervjun med Femina då berättar hon varför det är viktigt för henne att ta upp ämnet.
– Kroppshetsen har väl varit relevant hela tiden, och jag har skrivit om det av och till, men det är extra relevant nu när jag gått upp så mycket i vikt för första gången på många år, säkert på grund av stress och medelåldern och allting, och jag har väldigt svårt för den förändringen. Och då skriver jag om det.
“Man känner sig ensam i världen”
Camilla Läckberg tror att hon kan lätta andra kvinnors ångest över kroppen om hon skriver om det.
– Man känner sig ensam i världen om att tänka på det här viset, det är skönt att höra att någon annan gör det. Och kanske att det är någon som jag, som på pappret har allting, säger hon och fortsätter:
– Det är lätt att tänka ”om jag hade det som Camilla Läckberg skulle det vara lätt – hon är gift med en PT, har råd med bra matvaror och har gym i källaren”, då kan det vara ganska skönt att höra att det ändå är svårt. Jag märker att det gör skillnad, säger Camilla Läckberg.
Foto: TT