En nostalgisk inblick i 70-talet! Se lägenheten som får oss att minnas tillbaka
Välkommen hem till familjen Johansson! Eller vad som kunde ha varit deras hem i alla fall. För familjen existerar inte på riktigt utan är en del av kultursatsningen som Dunkers kulturhus i Helsingborg gjort i samarbete med bostadsbolaget Helsingborgshem.
Här får vi en nostalgisk tillbakablick på hur en lägenhet kan ha sett ut 1972 och varje detalj är noga genomtänkt och utvald, allt för att ge besökarna den där rätta känslan av att stiga rakt in i 70-talet.
Moderna lägenheter med balkong och toalett
Under miljonprogrammet 1965–1975 beviljade regeringen bostadslån till 100 000 bostäder för att få bukt med bostadsbristen. Drottninghög var år 1969 Helsingborgs första miljonprogramsområde, med den tidens innovativa stadsutveckling, och folk från hela landet och världen flyttade hit.
Här hade alla lägenheter toalett, välutrustade kök med spis, kyl och frys, balkong eller altan och även telefonjack och tv-antennuttag.
En del av stadsmässan H22 i Helsingborg
Inför stadsmässan H22 City Expo, som pågår mellan maj och juli månad, har man alltså ställt i ordning en lägenhet tidstypisk för 1972 på Drottninghög. Här bor den fiktiva familjen Johansson med den ensamstående mamman Kristina ihop med barnen Lotta, 14 år, Peter, 10 år, och Mikael, 1 år.
Anja Petersen arbetar som kulturpedagog och är en av initiativtagarna till nostalgilägenheten.
– Det här är egentligen ingen ny idé utan en längtan som bor hos många av oss som jobbar på muséer. Det finns flera ställen med tidstypiskt inredda lägenheter som till exempel Kortedala museum i Göteborg där du kan se hur ett typiskt arbetarhem kunde se ut på 50-talet, säger hon.
Se mer från lägenheten här:
Har letat prylar i ett helt år
Anja och hennes kollegor har, parallellt med andra projekt, arbetet med planeringen av lägenheten i två år. I ett års tid har de letat prylar – i antikaffärer och i olika forum på nätet.
Vilka av inventarierna har varit svårast att få tag på?
– Förbrukningsvaror, för det slänger ju folk. Någon lanthandel som har stängt har skänkt varor till museer och där har vi kunnat ta del av lite överblivna förpackningar. Och allt vi har inrett med är inte från just 1972, utan från en närliggande tid. Vi har gjort det så trovärdigt som möjligt, men matförpackningar som är ett år äldre kan ju ha funnits med och en lampa av något senare modell stör inte helhetsintrycket.
Krävdes hårt arbete för att få i ordning lägenheten
Lägenheten i Drottninghög stod tom sedan ett år tillbaka, och här har Helsingborgshem gjort en stor insats. De har bytt ut alla ytskikt som tapeter, bänkskivor och golv så de skulle bli tidstypiska. Köket fanns kvar i en annan lägenhet i huset, men var spegelvänd, så det krävdes lite arbete för att få det på plats.
Vilken pryl väcker mest känslor hos besökarna?
– Vi har alla olika prylar som öppnar dörrarna till våra minnen. Du kanske blir nostalgisk när du ser en likadan brödrost som du hade när du var liten, medan någon annan fäster sig vid duschdraperiet eller kaffekopparna, säger Anja.
Vad är mest utmärkande för den här tidsperioden?
– De mörka träslagen med ek, valnöt och teak. Men de vita bokhyllorna gjorde även intåg under den här tiden. Och sedan var så klart färgerna gult och orange en självklarhet.
Vilka prylar fanns i “varje hem”?
– Askkoppen och transistorradion. Och barnfamiljerna hade så klart lego och bokmärken. Och soffan, men kanske i en annan färg, verkar alla ha suttit i.
Vilka prylar finns kvar och står sig än idag?
– Mycket går igen och har kanske inte varit så trendiga hela tiden. Men keramiken från 70-talet har fått sig ett uppsving. Annars börjar vi gilla de galna lamporna igen.
Om vi tänker oss en utställning, ett H77, om 50 år med samma upplägg – vad tror du vi får se där?
– Bambu i trädgårdarna så klart och inredningen med öppen planlösning kanske går i vitt, svart och grått. Och villan i enstegsfasad som kan vara vitputsad.
Så hittar du till nostalgilägenheten
I skrivande stund är det inte bestämt hur länge utställningen pågår, men förhoppningen är att museet ska vara öppet ett par dagar i veckan året ut. Nostalgilägenheten ligger på Grönkullagatan 43, och här hittar du mer information om projektet.