Experten: Därför ska du inte inreda med riktiga snäckor hemma
Snäckor har blivit trendiga detaljer i inredningar, men de är inte helt oproblematiska. Väljer man varianter i keramik, glas eller andra produkter som enbart inspirerats av originalet kan man inreda med trenden med gott samvete. Problemen uppstår om vi lockas till att inreda med originalen.
– Man ska aldrig plocka med sig snäckor och koraller när man är på resa, sand och stenar likaså. På en del platser finns det höga böter för det eftersom turister gjort det så mycket, men reglerna varierar från land till land, säger Louise Carlsson, som är naturvårdsexpert på WWF.
Varför ska man inte plocka snäckor?
– Man ska inte plocka dem eftersom många arter är hotade och efter att de dör fungerar de som hem till andra djur. Ibland kan det till och med vara så att man plockar en snäcka som är död, men så är det en eremitkräfta eller något djur som gömmer sig inne i snäckan. Och även om snäckan är tom för tillfället så betyder det inte att den inte är nyttjad, säger hon.
Låt snäckor och koraller vara
Det samma gäller för koraller som även de har en viktig funktion i haven.
– Man brukar säga att korallreven är som havets regnskogar. Det är ungefär två miljoner arter som bor på eller omkring korallreven och hittar föda och skydd här. Korallreven i sig skyddar också mot stormar, exempelvis om det blir höga vågor. De är även viktiga för lokalbefolkningen som fiskar vid reven och vad gäller intäkter från turister.
WWF:s rekommendation är att varken plocka med sig snäckor, koraller, stenar eller sand, eftersom alla är en del av stranden som skyddar mot erosion när vågor slår in mot land och havsytan stiger.
– Det handlar också om mängden. Vi är så många människor på jorden. Man kanske tänker ”men jag plockar bara en snäcka eller jag plockar bara en sten, det gör inte så mycket”, men grejen är ju att om alla gör det så blir det mycket. Vi brukar säga ”lämna bara fotspår”, säger Louise Carlsson.
Det finns också en laglig aspekt i det hela. I vissa länder kan man få dryga böter om man plockar med sig sand och snäckor från stranden och det finns även en konvention som reglerar den internationella handeln eftersom många arter är hotade. I Sverige är det Jordbruksverket man får vända sig till för att få reda på vad som är lagligt att köpa och ta med sig hem från resan, och man bör även kontrollera vad som är lagligt att ta med sig från landet man är i.
I en Sifo-undersökning som gjordes förra året på uppdrag av WWF uppgav 17 procent att de köpt produkter av vilda djur, inklusive koraller och snäckor. Att produkter av djur säljs öppet på marknader utomlands betyder dock inte att det är lagligt eller ofarligt för miljön och djurlivet.
– Även om det kan låta strikt att säga, så har man ett egenansvar att tänka på vad man köper och hur det påverkar andra. Är du osäker, köp inte. Plocka inte något på stranden om du är osäker på vad det är för något, säger Louise Carlsson.
Louise Carlsson tipsar om att istället för snäckor och koraller köpa andra saker som souvenirer och minnen på resan.
– Man kan köpa saker av keramik, textilier och lokalt hantverk som förhoppningsvis gynnar kvinnor och lokalbefolkningen. Det är mycket bättre, säger hon.
Så kan du inreda med snäckor – utan att skada miljön
Har man redan plockat snäckor med sig hem för länge sedan, innan man visste om miljöpåverkan, hjälper det inte att ha dåligt samvete. Louise Carlsson uppmanar att njuta av och uppskatta det man har, men att inte ta hem mer.
Vill du inreda med snäckor finns ett stort utbud av inredningsdetaljer som enbart inspirerats av havets skatter, både i form av lampor, fat, mattor, mönster och former på diverse andra objekt. Det är dock viktigt att samtidigt lyfta problematiken i att välja äkta exemplar, eftersom exempelvis verklighetstrogna keramiksnäckor kan inspirera andra till att plocka med sig riktiga snäckor från stranden.
– Tänker man på exempelvis fuskpälsarna, så förstod många direkt att det inte är någon som går runt i en riktig leopardpäls på stan, men det skulle kunna trigga människor att skaffa riktiga pälsar från hotade arter. Det är en svår balansgång.
Läs mer:
5 anledningar att inreda med naturmaterial – och så lyckas du