Fraserna som gör att folk tappar intresset för det du har att säga
Oavsett om det är ett syrefattigt möte på kontoret, ett utdraget tal på festen eller ett samtal på en middag, kan det vara svårt för vissa att behålla fokus. Därför är det extra viktigt som talare att inte klampa i de klassiska fällorna som får lyssnaren att tappa fokus och börja dagdrömma.
Sajten Business Insider har listat fyra sätt kommunicera på, vilka tenderar att få folk att zona ut och sluta lyssna på dig, kanske framförallt på jobbet. Här är fraserna att undvika om du vill få positivt gehör:
1. Otydliga och smala referenser
Oavsett om det är på ett möte eller en middagsdejt är det onödigt att dra smala referenser. Bara för att du har sett den där filmen med den där fyndiga repliken, betyder inte det att alla andra har gjort det. Ett vanligt misstag är att ta för givet att andra förstår den där referensen – som du själv gillar. Vips har du kanske tappat uppmärksamheten.
2. Generalisera inte
Ett annat tips är att inte generalisera med fraser som ”det händer oss alla” eller ”alla känner likadant”. Det finns ingen som helst garanti för att det är så, det kan uppfattas som vagt och slarvigt vilket kan få lyssnaren att missuppfatta poängen eller börja tänka på annat.
Det bästa är i stället att ta fram konkreta och mer specifika exempel som känns genomtänka, faktabaserade och mer slagkraftiga. På så sätt kan du hålla kvar lyssnarens uppmärksamhet. Att använda uttryck som ”massvis” är också luddigt eftersom ”massor” för en person, inte är detsamma för en annan.
3. Alldeles för avancerade liknelser och metaforer
Det kan vara till en fördel att använda sig av liknelser och metaforer när du talar – så länge du har koll på dem och vet att de kommer landa rätt. Tanken är att ett liknelse eller metafor ska tillföra någonting, inte tvärtom, att det ska förvirra eller blir en detalj som lyssnaren hakar upp sig på – oavsett om det är på ett möte eller en middag.
Det är heller inte bra att slänga med för många liknelser eller metaforer. Varje gång du använder en liknelse behöver lyssnaren också göra den kopplingen själv, och där tappar talaren uppmärksamheten i några sekunder. Att göra det för ofta kan därför bli för mycket begärt av lyssnaren att hela tiden behöva hoppa från att vara närvarande till att tänka på kopplingen till den där metaforen.
Var också försiktig att jämföra två personer med varandra: ”Patrick är exakt som Maria”, eftersom det kan landa fel och uppfattas som att att de inte är två enskilda individer. Det är mer effektivt och positivt att i stället lyfta deras olikheter och skilja dem åt.
4. Slänga med hippa inneord
Att slänga med moderna och hippa inneord kan uppfattas som störande och budskapet kan bli otydligt. Ibland är det bättre att bara tala i klartext och ge konkreta exempel på hur man kan lösa en uppgift eller ett problem, exempelvis.
Genom att dra till med ett: ”tänk utanför lådan” kan man måla upp en bild av att man tänker annorlunda, är kreativ och innovativ. Men det behöver inte vara så – och det finns heller ingen garanti för att just ”tänka utanför boxen” är en bra lösning långsiktigt.
Eftersom uttrycket är vagt, finns också risken att man börjar sätta tänderna i problemlösningar eller strategier som redan är satta – och dina lyssnare kan av ren förvirring av det luddiga uttrycket tappa fokus och i stället börja fundera på vad man ska äta till middag.
Andra saker att undvika i samtal med andra
MåBra har tidigare intervjuat författaren och kommunikationsexperten Nicolas Jacquemot om saker du inte ska säga eller göra i sociala sammanhang. Det här menar han är sådant som kan få folk att tappa intresset av dig och det du har att säga.
- Du pratar bara om dig själv – låt andra ta plats också.
- Du är väldigt negativ och/eller svär mycket.
- Du skvallrar och snackar skit om andra.
- Du skryter om dina egna framgångar lite väl mycket.
- Du snöar in fullständigt på något som bara berör dig, typ ditt arbete eller dina barn.