Guide: Sakerna att tänka på innan du skaffar katt
Coronapandemin har fått fler svenskar att skaffa husdjur. Till skillnad från hundar är det svårt att veta hur många kattägare det egentligen finns i Sverige, då katter inte behöver märkas eller registreras hos Jordbruksverket. Men enligt en beräkning från 2017, på uppdrag av Agria Djurförsäkring, finns det omkring 1,2 miljoner katter i Sverige. Något som gör katten till Sveriges mest populära husdjur.
Men vad behöver man då tänka på om man går i tankar att skaffa katt? Vi har samlat några av de viktigaste sakerna du behöver veta innan hämtar hem din nya familjemedlem för första gången.
Att välja kattras
När du väl bestämt dig för att köpa katt så dyker nästa fråga upp direkt – raskatt eller blandraskatt, även kallad huskatt. Oavsett om du vet vad du vill ha eller om du är öppen för båda så kan rasen faktiskt spela en liten roll i hur livet med katten kommer se ut i framtiden. När det gäller raskattens egenskaper har dessa avlats fram under många år och är oftare lättare att förutse än hos en blandras. Raskatten kan också passa bättre som innekatt än vad en huskatt gör. Däremot får huskatter sällan de sjukdomar eller problem som vissa raskatter kan ha. Så rasen har en liten påverkan, även det mesta såklart bygger på kattens egna personlighet och preferenser.
Ska man ha katten ute eller inne?
En katt klarar att leva enbart inomhus. Men precis som oss människor gillar den också att få komma ut och hämta frisk luft ibland. Bor du i lägenhet med balkong så kan du sätta upp nät så katten kan ströva fritt ute. Ett annat alternativ är att gå ut och gå med katten i koppel. Börja vänj den vid kopplet redan inomhus så att den trygg i hur kopplet fungerar när ni väl kommer ut.
Om du vill ha en utekatt är det viktigt att katten är steriliserad, kastrerad, id-märkt och inregistrerad hos Sverak.se och/eller djurid.se. Har du precis skaffat katten och vill lära den vara ute så kan det vara en god idé att gå tillsammans med den i början, på så sätt kan den utforska den nya omgivningen men i en trygg miljö. Detta är speciellt viktigt om du köpt en katt som kanske varit med om trauman eller misskötsel tidigare i sitt liv. Stressa inte fram att katten måste vara ute i långa perioder utan låt katten själv känna in vad den är bekväm med.
Vilka intyg ska man ha när man köper katt?
Innan du plockar hem din nya familjemedlem är det viktigt att be om att få se veterinärintyg som bekräftar att katten du köper är frisk. Vid köpet ska intyget inte vara äldre än sju dagar. När du hämtar katten från säljaren måste du även kolla att den är avmaskad och vaccinerad, det bör den nämligen vara. Det är även bra om katten är id-märkt. Vanligaste märkningen är microchip i nacken eller tatuering i örat.
Om du inte har planer på att katten ska få några ungar så rekommenderas kastrering. Detta sker oftast när katten är vid 6-8 månaders ålder.
Vad behöver katten för att må bra?
Katten behöver bra mat, fri tillgång till vatten, stor och rymlig toalett och såklart massa kärlek och bus.
Att välja kattmat kan vara lite av en djungel. Det finns en uppsjö av produkter att välja mellan och när du har kryssat rätt mellan torrfoder, våtfoder och färskfoder så uppkommer mer anpassade produkter för ålder och eventuella sjukdomar. Enklaste sättet att hitta rätt är att testa sig fram i början. Vad verkar katten gilla och vad ogillar den? Katter gillar variation, men experimentera inte för mycket. Skaffar du kattunge bör du satsa på mat som är anpassad efter just växande kattungar.
När det kommer till kattoaletten så behöver denna motsvara kroppens längd gånger en och en halv. Det är även viktigt att kontinuerligt göra rent lådan, annars riskerar du att katten sätter sig någon annanstans och gör sina behov. Precis som människor vill den ha rent och fint när blåsan kallar.
Katten är mästare på att rengöra sig själva men när det är dags att trimma klorna så kan det vara bra att du som ägare hjälper till. Satsa på någon form av klösträd eller klösbräda så kommer du förhoppningsvis komma undan med möblerna i behåll. Men det är egentligen bara ett kanske, ibland är det lite skönare (och roligare) att vässa sina klor på den nya soffan..
Se också – Nya lagen kan ge delad vårdnad på husdjur vid skilsmässa.
Så kan öronen avslöja om katten mår bra
Katten är, till skillnad från hundar, ganska självgående djur som ofta klarar lite längre perioder utan sin ägare närvarande. Skämtsamt brukar man säga att katten äger ägaren och inte andra hållet runt. Så länge du ser till att ge den vatten, mat, ren toalett och möjlighet att gosa, leka och gärna några utmärkta gömställen så kommer katten trivas fint.
Ett bra knep för att se om katten mår bra är att kika på hur kattens öron beter sig. En glad katt har öronen framåt och svansen i en krok. En tveksam katt å andra sidan fäller ner öronen och en rädd katt plattar ofta ner öronen.
Källor: Agria och Leva och Bo Foto: TT