Knäck koden – testa dina chifferkunskaper
Avancerad krypteringsteknik är ovärderligt i det moderna, digitala samhället. Men sinnrika och smarta chiffer och koder användes för att skydda såväl militära som privata hemligheter långt innan data-tekniken gjorde entré.
– Alla älskar en hemlighet, säger det äkta paret Björn och Camilla Liljeqvist, författare av boken Knäck koden. Björn är ordförande i Mensa International, vilket kanske gör att ribban känns hög, men han menar att det här absolut inte är bara är avhängigt begåvning.
– Man tror ofta att man behöver vara smartare än man är för att kunna lösa en uppgift som ser svår ut, men det handlar väldigt mycket om teknik och tålamod, vilket man blir bättre på ju mer man tränar. Det du tycker verkar svårt kanske bara handlar om att du inte knäckt koden än. Den som har mycket talang kan möjligen lära sig hur sådana här grejer funkar snabbare, men man gör sig själv en otjänst om man tror att det bara handlar om rå talang.
Vår hjärna gillar ju utmaningar! Att söka det hemliga budskapet i en till synes meningslös text eller bild stimulerar fantasin och tränar vår uppmärksamhet och hjärnkapacitet, samtidig som det är väldigt underhållande. Man vet att man ska lösa en gåta, men inte vad man ska titta på utan får prova sig fram med olika hypoteser.
För att lösa uppgifterna behöver du fantasi, påhittighet och en rejäl dos tålamod och envishet. En vanlig fördom är att chiffer mest är för de matematiskt lagda. Men även om det ibland finns inslag av logik och matte så grundar sig uppgifterna nästan mer på språkkänsla och öga för mönster.
Varför är detta så bra för oss?
– Det är ett analogt nöje i en uppkopplad värld, säger Camilla, som är den av de två som mest brinner för tankenötter. Man är van vid att scrolla och att det ska komma något nytt hela tiden. Här får vi använda hjärnan på ett annat sätt än vad vi vanligtvis gör, öva på djupare koncentration.
– Fokuserad uppmärksamhet är utmärkt sätt för hjärnan att vila. Och inte minst ger det en chans att stanna upp och komma ner i ett mer långsamt tempo, fyller Björn i.
Antalet nya kopplingar i hjärnan påverkas också till stor del av vad vi själva gör. En äldre person som slutar att arbeta gör till exempel färre kopplingar dagligen, vilket bland annat ger oss sämre minne. Då är det här ett bra sätt att träna upp det.
Blir vi samtidigt bättre på andra saker av den här typen av hjärngympa?
– När vi tränar på något blir vi i alla fall bättre på just det, men inte nödvändigtvis bättre på annat. En del i att kunna lösa problem handlar samtidigt om attityder. ”Jag kanske kan det här trots allt. Jag var dålig i början, men nu ser jag det här” – den glädjen den smittar av sig. Man lär sig att anstränga sig, att försöka, menar Björn.
Alltså – jättenyttigt för den stressade nutidsmänniskan, vars tålamod sjunkit i takt med att allt finns tillgängligt och bara konsumeras fortare och fortare. Här bjuder Björn och Camilla på några exempel exklusivt för MåBra:s läsare – hur går det för dig?
Telefontrassel
Den nyinköpta telefonen var ett riktigt fynd tyckte Olle. Förutom en detalj. Den verkade ha en inställning som krypterade alla inkomna meddelanden. Antingen det, eller så hade alla börjat skriva på ett märkligt sätt!
Korrespondenshinder
De två vännerna Annika och Malin hade sedan barnsben skickat hemliga semestervykort till varandra. Kodnyckeln utbytte de för över trettio år sedan och den var nu så illa åtgången att Malin inte kunde läsa den. Hur var det nu? De skrev siffror istället för bokstäver och sen använde de överstrykningspennor för att markera vilken bokstav som var vilken. Bokstäverna a, g, m, s och y skrevs alla med siffran 1, men i olika färger.
En krypterad sång
Det här är ett så kallat substitutionschiffer, där man bytt plats på de flesta bokstäverna i alfabetet. Trots det går det nästan att gissa sig till vad det står, speciellt om man läser texten högt ...
Känns det hopplöst? Ha tålamod
Först ska du komma på hur man ska göra, alltså knäcka själva koden – sen ska du också göra själva uppgiften. Det kan ta sin tid. Låt det göra det och njut av underhållningen!
Facit – tjuvkika inte!
Telefontrassel
Klartext: Ja, köp ost och filmjölk. Bröd också
Lösning: Läs meddelandet baklänges och stoppa in mellanrum på rätt ställen.
En krypterad sång
Klartext: Så här börjar en känd sång:
Den blomstertid nu kommer med lust och fägring stor. Du nalkas ljuva sommar då gräs och gröda gror.
Lösning: Denna text är krypterad med ett substitutionschiffer baserat på bokstävernas fonetiska egenskaper. Snarlika ljud har bytt plats med varandra, men vokaler förblir vokaler och detsamma gäller konsonanter.
ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÅÄÖ apctävkhjyglnmåbqrzdufwxisoeö.
Korrespondenshinder
Klartext: Hej Malin! Hälsningar från ett soligt och varmt Bornholm. /A
Lösning: Ett så kallat polybiuschiffer. A, g, m, s och y skrivs alla med siffran 1, skillnaden är att de markeras med olika färg. Se tabellen nedan.
Foto: TT