4 myter att sluta tro på – för att leva riktigt länge
Kanske har du också hört att det finns många saker som kan förkorta, påverka eller förlänga vår livslängd? Men vad är egentligen sant och vad kan man strunta i? Så här säger senaste forskningen.
Se också – så lever du länge och väl enligt experten.
Myt: Att jobba för hårt kan förkorta livet
Att jobba hårt kan enligt en studie faktiskt minska risken att dö tidigt med 20–30 procent. Förutsatt att du inte utsätts för mycket negativ stress som du går runt med, även utanför jobbet.
För de allra flesta är det bra med den sociala gemenskapen och meningsfullheten som en arbetsplats och ett arbete ger. Och det är bra att fortsätta utmana hjärnan hela livet.
Myt: Generna avgör hur länge du lever
Dina gener kan absolut till viss del påverka hur länge du kommer att leva men bara till en liten del. Din livsstil och miljön du lever i är mer avgörande.
Har du ärftliga sjukdomar i släkten så ska du göra regelbundna kontroller när du börjar bli äldre, för att öka chansen att upptäcka dem i tid. Men fokusera också på det du kan göra själv:
- Hålla dig till en hälsosam vikt
- Äta hälsosamt
- Träna regelbundet
- Dricka måttligt med alkohol
- Inte röka
Myt: Det är försent för bättre vanor
Att lägga sig till med bättre vanor är det aldrig för sent för. Att sluta röka till exempel, kan förlänga livet med år. Och att börja träna likaså. Om du inte varit så noga med solskydd kan det vara värt att börja bli bättre på det nu också.
Myt: Optimister lever längre
Du kanske har hört att optimister lever längre? En studie som gjordes på över 1 500 personer visar att det i själva verket var tvärt om.
Det var de försiktiga, uthålliga personerna, som inte tog onödiga risker som levde längre. Till exempel var de bättre på att göra sina hälsokontroller. Istället för att till exempel tänka ”asch, det ordnar sig” och ”det är säkert ingen fara”, som mer optimistiska människor kan göra.
Däremot kan det vara sant att ett gott skratt förlänger livet, då (minst) ett gott skratt om dagen har visat sig kunna sänka risken för hjärt-kärlsjukdomar.
Källa: Prevention Foto: TT