Quiz Husdjur Humor Horoskop Hem & inredning

5 vanliga misstag nya hundägare gör

16 dec, 2020
AvMåBra Redaktionen
Corgivalp i kvinnas famn.
Under året är det många som skaffat hund eller katt för första gången – och kanske var det inte så lätt som man trodde. Här berättar hundtränaren Maren Teien Rørvik om sakerna du borde tänka på innan du skaffar vovve – och missarna du vill undvika.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 anledningar att skaffa hundBrand logo
5 anledningar att skaffa hund

Innan du skaffar hund som husdjur finns det många saker att tänka på. Om du ska göra drömmen om en fyrbenta bästa vän till, verklighet bör du planera i god tid i förväg så att du är beredd för den uppfostran din hund kommer att behöva.

Läs igenom olika raser som finns och ta reda på vilken typ av hund som bäst passar dig och din livsstil.

Gå på hundkurs – oavsett hundens ålder

Enligt hundtränaren Maren Teien Rørvik, 30, är det vanligaste misstaget människor gör när det gäller att uppfostra en hund att många förväntar sig att hunden ska kunna göra mer än vad den faktiskt har lärt sig. Hon rekommenderar att gå hundkurser för att lära sig träningstekniker och olika kommandon, oavsett om hunden är vuxen eller en valp.

– Gå på kurs – även om du har haft en hund tidigare eller om hunden är vuxen. Att gå på hundkurs ger flera bra verktyg, och hunden får också träning i att samarbeta med ägaren även om det finns andra hundar och människor runtomkring, säger Marin Teien Rørvik till norska KK.

Annons

"Från mobbare till bästa vän"

Maren är hundtränare och blev ett känt ansikte i norska NRK:s serie "Från mobbare till bästa vän", där hon hjälper människor som kämpar med olika hundproblem. Hon har också tidigare setts i NRK-serien "Superhundarna", där övergivna hundar får en andra chans genom att hjälpa personer med fysiska och mentala utmaningar.

Redan som 6-åring visste Maren att hon ville bli hundtränare efter att ha tillbringat sitt sommarlov på ett hundläger. Hon gick sin första hundinstruktörsutbildning när hon var 15 år och började undervisa samma år.

Välj inte hund utifrån utseendet

Hundtränaren rekommenderar att du lägger mycket tid på att lära känna hunden innan du fattar ett beslut. Hon säger att det är alldeles för många som väljer en hund baserat på utseende, och att man då helt kan missa detaljer kring hundens medfödda egenskaper.

Annons

– Ta reda på vilka egenskaper du vill att hunden ska ha innan du bestämmer dig för om hunden har exakt det utseende du vill. Du kan antagligen hitta både rätt funktioner och en look du gillar, men det är mycket lättare att träffa rätt om du först kartlägger egenskaperna.

Många hundraser trivs bäst om de tränas mycket både fysiskt och mentalt, och det här är hundar som lätt kan bli frustrerade och utveckla problembeteenden om de inte får utlopp.

Teien Rørvik nämner några raser av hundraser som är väl lämpade för dem som vill vara aktiva med en hund, men som inte är lämpliga för dem som bara vill ha en trevlig följeslagare.

– Detta gäller vanligtvis herdehundar som border collie, schäfer, australiensisk shepherd, vissa jakthundar och några draghundar, säger hon.

Krävande hundraser måste aktiveras

Vidare berättar hon att det finns många andra raser som är mindre krävande när det gäller aktivitetsbehov, men som behöver bra socialisering och miljöutbildning de första åren. Om hunden har några utmaningar bör du överväga hur kompetent du är att lösa dessa utmaningar med träning, så att den inte förblir ett problem.

Annons

– Besök gärna uppfödaren och hälsa på valparnas mamma och eventuellt andra hundar på kenneln. Gör en bedömning av om du gillar det du stöter på, eftersom mycket kring beteende är ärftligt. Om du väljer att skaffa en vuxen hund har du fördelen att du vet lite mer om hur hunden är. Ta dig tid att lära känna hunden innan du bestämmer dig, avslutar hon.

Marens 5 bästa tips för att uppfostra hundar hemma:

1. Aktivera hunden genom att lära den kommandona. Då får hunden använda huvudet och kan bli trött och nöjd, samtidigt som du hela tiden får en lite mer lydig hund.

2. Använd hundens mat som belöning. Det är helt naturligt för hundar att behöva arbeta för maten, så hundar gillar att göra trick för att få maten serverad som belöning. Du kan med fördel ta en del av maten ut på en promenad och använda den för att belöna hunden för gott beteende på vägen.

3. Lär din hund vad den faktiskt ska göra, snarare än att korrigera hunden för allt den inte borde göra. Då blir det mycket lättare att vara hund och hundägandet blir trevligare.

Annons

4. Tänk enkelt för att hitta lösningar på problemen. Jag tror att många människor blir förvirrade så snart hunden gör något de inte vill att den ska göra. Ofta är lösningen precis framför dig!

5. Tänk logiskt och försök vägleda hunden att göra saker rätt, då kommer du att kunna lösa många utmaningar utan experthjälp. Om du sitter fast är det tydligt att det är bättre att söka hjälp tidigt än att vänta tills problembeteendet har blivit för väletablerat.

AV: Betina Olafsen, KK.no Översättning: Mikaela Alex FOTO: TT, Instagram

...

Läs mer:

Därför mår vi så bra av husdjur under pandemin

DIY: Enkelt tält till din katt

Ny studie: Våra hundar åldras snabbare än vi trott

Annons