När ska man sätta potatis? Så får du egen potatis att äta hela året!
Drömmen om ett eget potatisland är vi nog många som delar, och längtan efter att dra upp de hemodlade, färska knölarna, skölja av dem, koka dem mjuka och äta till sillen eller midsommarbuffén med en klick smör och lite salt – MUMS!
Men hur gör man för att odla potatis och få ut så många potatisar som möjligt? Här är några grunder att slänga ett öga på innan du sätter årets potatis.
När ska man sätta potatis?
Vill du bli självförsörjande på potatis är det bra att tänka på att olika sorter har olika egenskaper. Vissa ska du sätta tidigt på året och andra sent, de har olika lång tid till skörd och en del äts bäst färska medan andra kan lagras under en längre tid. Läs på om just den sorten du tänker sätta!
Bästa tiden att sätta potatis är generellt sett från mitten av april i södra Sverige till mitten av maj längre upp i norr, eller när jorden håller 8 grader.
3 tidiga potatissorter:
- Casablanca
- Amandine
- Rocket
3 sena potatissorter:
- Allians
- Asterix
- Ovatio
Så groddar du din sättpotatis:
Börja cirka 4-5 veckor innan du planerar att sätta ut potatisen. Förvara dina sättpotatisar varmt och mörkt i några dagar, innan du tar ut dem i ett ljust rum med en temperatur på 10-15 grader, som ett uterum eller en balkong. Förvara sättpotatisarna där i låga kärl tills de har fått knubbiga, centimeterlånga groddar
Den perfekta sättpotatisen är ungefär 5 cm i diameter – är din groddade potatis större än så kan du dela den i tu och låta snittytan torka i några timmar innan du planterar den.
Hur ska man sätta potatis?
Har du en odling med storleken 120 x 400 cm kan du räkna med att det får plats cirka 30 plantor – och varje planta ger ungefär ett kilo potatis. Du kan odla potatis i grönsaksland, pallkrage eller i hink, till exempel.
Så här gör du:
- Rensa bort ogräs och gödsla jorden innan du sätter potatisen. I odlingsland eller pallkrage kan du göra 10 cm djupa fåror, med 60 cm mellanrum.
- Lägg ner groddade sättpotatisar med 30 cm mellanrum i fårorna, och undvik att skada groddarna när du gör detta. Täck med jord och vattna.
- När de första bladen börjar komma upp behöver du kupa upp mer jord över plantan, så att inte potatisen kommer upp över jordytan och blir grön och oätlig. Detta kan du behöva göra några gånger innan skörd.
- Vattna med jämna mellanrum under hela odlingsperioden så att jorden hålls fuktig. Rensa bort ogräs om det behövs.
Bra läge för potatisodling:
Potatis trivs bäst på en solig plats och i mager men fuktbevarande jord som är luftig och väldränerad.
När ska man skörda potatis?
Man brukar säga att potatisen är redo för skörd i samband med eller strax efter blomning av plantorna. Men om du är osäker kan du alltid sticka ner ett finger i jorden och känna efter – är knölarna fortfarande små kan du gott vänta en eller två veckor till innan du drar upp dem.
Att tänka på när du odlar potatis:
- 60 cm mellan raderna är ett bra mått om du har ett stort odlingsland – men har du mindre plats räcker det om du har 30 cm mellan plantorna åt alla håll. Däremot ökar risken för bladmögel om du har dem nära varandra.
- Ju senare du skördar potatisen, desto tjockare skal får den och desto längre kan du lagra den sen.
- Bäst långlagrar du potatis i luftiga lådor på ett mörkt och svalt ställe.
- Sätter du potatisen tidigt kan du behöva skydda blasten mot nattfrost med hjälp av en fiberduk.
- Att sätta potatisen innan temperaturen nått 7-8 grader gör att potatisen inte börjar växa direkt, och ökar risken för sjukdomar och insektangrepp.
- Om potatisen växer ut jorden och utsätts för solljus produceras solanin och potatisen blir grön. Solanin är giftigt och att äta gröna potatisar kan ge illamående, diarré och kräkningar.
- Potatis mår bra av att skifta växtplats, och en grundregel är att sätta potatis på samma ställe som tidigast vart fjärde år.
Hur nyttigt är potatis?
Den som äter potatis får inte bara i sig kolhydrater som ger energi – potatisarna är även väldigt rika på C-vitamin och järn.
Äter du dessutom skalet får du i dig fibrer som är bra för magen och nyttiga antioxidanter, men också kalcium, zink och B-vitaminer.
Lycka till med potatisodlingen!
Källa: Blomsterlandet, Land.se, Svenskpotatis.se Foto: TT