Föräldrar vill smitta sina barn med mässling – sjuka barn erbjuds på Facebook
Mässling är en mycket smittsam sjukdom och runtom i världen beräknas 300 människor dö av sjukdomen varje dag. I Sverige har flera personer insjuknat i år, senast i Fyrbodal i västra Sverige, men trots det finns det personer som gläds över sjukdomen.
Enligt GT erbjuder föräldrar nu sina insjuknade barn till andra föräldrar via en grupp på Facebook. Det för att deras barn ska smittas och på så vis inte behöva vaccineras mot sjukdomen.
Läs också: Mässlingsutbrott skapar oro i Stockholm
”Om någon vill få sina barn smittade är det bara att komma hit”, ska en kvinna ha skrivit i gruppen enligt GT. En annan person ska ha skrivit: ”Vi har mässlingen” och ”Passa på”. I samma inlägg i Facebook-gruppen delas en länk till en internationell grupp där det förutom mässling även erbjuds röda hund, påssjuka och vattkoppor, skriver GT.
– Att utsätta ett barn för den risk det innebär är ytterst olämpligt när vi har ett vaccin som är säkert till 99 procent. Och sprids smittan sedan vidare till folk med nedsatt immunförsvar eller barn som inte hunnit vaccineras utsätter man också sina medmänniskor för stor fara, säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare vid Västra Götalandsregionen, till GT.
Trots att sjukdomen är mycket smittsam och i värsta fall kan leda till döden är det inte olagligt att försöka smitta sina egna barn. Virussjukdomen smittar via luften och i Fyrbodal ska den ha spridit sig i ett väntrum där en kvinna bar på smittan. Enligt Lefin Dotevall kommer alla ovaccinerade att smittas om en insjuknad person exempelvis går på en buss eller in i ett rum.
Läs också: BVC granskas – spred felaktig information om vaccin
Vaccination mot mässling sker för första gången vid 18 månaders ålder om man följer det allmänna vaccinationsprogrammet, vilket innebär att barn under 18 månader och ovaccinerade är i riskzonen. Dessutom kan personer födda mellan 1960 och 1981 som endast fått en dos av vaccinet drabbas.
Mässling ger utslag på kroppen och hög feber. Sjukdomen kan även bli allvarlig och leda till följdsjukdomar som lunginflammation och bihåleinflammation. Om man tror att man har fått mässling ska man inte gå till vårdcentralen, utan istället ringa Vårdguiden för att kunna ta sig till en vårdinrättning där det finns ett isoleringsrum.
Källa: GT
Foto: Shutterstock
Flera kommuner riskerar mässlingsutbrott
Läs också: Flera kommuner riskerar mässlingsutbrott