Är de bruna fläckarna i hårbotten farliga?
Fråga: Jag har fått några bruna fläckar på skallen, i hårbotten, och på kinden. Jag har haft de rätt länge och tycker att det är så fult. De gör inte ont men de skrämmer mig så. Vet du vad det kan vara och om det finns något som kan göra så att de försvinner? Jag mår bra i övrigt. /Ingegerd
Läkaren Hanna Brännlund svarar: "Sannolikt godartade förändringar"
Hudförändringar är något vi alla får mer eller mindre av beroende på hudtyp, ärftlighet och solexponering under livet. Det finns flera olika typer av hudförändringar där de flesta ändå är godartade. Du beskriver att du har bruna fläckar i hårbotten och på kinden som funnits länge och inte verkar ge dig några besvär. Det mest sannolika är att de är någon variant av godartade hudförändringar, men för att bedöma det helt säkert så behövs mer information.
Hanna Brännlund
- Hanna Brännlund är legitimerad läkare och en av de experter som regelbundet svarar på medicinska frågor från MåBra:s läsare.
- Hanna är specialist i allmänmedicin och arbetar på en vårdcentral i Sundsvall.
Bruna fläckar kan vara vanliga födelsemärken, åldersvårtor eller solfläckar. Ett födelsemärke är en brunaktig fläck på huden som innehåller många pigmentbildande celler och därför ser annorlunda ut än huden i övrigt. Födelsemärken kan vara rödaktiga, ljusbruna eller brunsvarta och kan komma var som helst på kroppen. De kan skilja sig i storlek, färg och form men ska inte ge några besvär.
Födelsemärken kan dyka upp i olika åldrar, en del redan under de första levnadsåren. Ofta ökar de i antal under uppväxten och det är vanligt att det kommer nya fram till ungefär 30-årsåldern. Kvinnor får ofta fler och förändrade födelsemärken under graviditet.
Det finns en risk att födelsemärken utvecklas till malignt melanom och vi ska därför vara observanta på märken som tillväxer och förändrar sig. Födelsemärken brukar vanligtvis vara runda eller ovala och har oftast jämn färg, jämna kanter och en slät yta.
Födelsemärken ska bedömas av läkare om:
- De övergår till ett sår.
- Växer eller ändrar form snabbt och är över 5 mm stora.
- Ändrar färg eller blir flera olika färger.
- Ger symtom och börjar klia eller blöda.
Åldersvårtor: seborroiska keratoser
En annan vanlig hudförändring som kan se ut som bruna fläckar är seborroiska keratoser, även kallade åldersvårtor eller mjällvårtor. De är ofta bruna, upphöjda, rundade och väl synliga förändringar på huden och är vanligast förekommande i ansiktet, på bröstet och på ryggen. Storleken brukar variera mellan fem millimeter upp till fem centimeter. Ytan är ofta fet och glänsande eller torr och fjällande.
Åldervårtor kan uppkomma redan i 30-årsåldern och blir sedan vanligare med stigande ålder. Det är vanligt att vårtorna kommer snabbt, ibland på några dagar eller veckor. Namnet åldersvårta kommer av att hudförändringen ofta ser ut att ha en vårtliknande struktur, men det är inget som smittar och de är helt ofarliga. Orsaken är inte känd, men viss ärftlighet kan föreligga.
Även här gäller dock att det är viktigt att man vid osäkerhet söker sin vårdcentral för bedömning av en hudförändring som avviker från de övriga födelsemärkena, eller som förändras eller tillväxer snabbt. På vårdcentralen kan vi då undersöka och bedöma hudförändringen med ett dermatoskop som möjliggör säkrare diagnostik. Vi kan också ta en biopsi, ett litet hudprov från en förändring, som kan analyseras i mikroskop för att få rätt diagnos.
Handlar det om åldersvårtor så är de alltid godartade hudförändringar och räknas som en del av normalt åldrande. Eftersom de inte kan utvecklas till cancer så är det inget som vi brukar ta bort på vårdcentralen. Om de däremot orsakar symtom, som exempelvis att de skaver mot kläder, så kan vi enkelt skrapa bort dem.
Så i ditt fall: Om du har flera bruna fläckar som alla är lika i utseende och som har varit oförändrade under många år så låter som godartade hudförändringar, och mest sannolikt kanske just seborroiska keratoser. Men om du är osäker så rekommenderar jag dig att söka din vårdcentral för en bedömning.
Foto: Shutterstock/TT
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
- Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.