Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Är det vanligt att leder hoppar ur?

26 jul, 2024
En kvinna som känner på sina leder.
Foto:TT
”Anette” oroar sig för sina leder – hur vanligt är det egentligen att leder hoppar ur? Läkaren Christina Lundell reder ut.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 livsfrågor som gör dig friskareBrand logo
5 livsfrågor som gör dig friskare

Fråga: Jag har en fråga om hur lätt eller svårt det är att olika kroppsdelar hoppar ur led. För en tid sedan gick min mans stortå ur led utan någon till synes större kraft. Jag har också en vän vars finger gick ur led efter att ha träffats av en basketboll. Jag har nu börjat oroa mig för att det ska hända mig.

Jag har alltid trott att det är ganska svårt för att leder att hoppa ur, men det verkar ju inte stämma. Hur kan man förebygga, vad ska man göra om det händer och är det så att det lättare sker om det redan har hänt en gång?

/Anette

Läkaren Christina Lundell svarar: "I grunden stabila"

Framför oss i livet ligger ännu okända hälsoproblem. Man kan förebygga dem genom att avstå extremidrott och rökning och leva rimligt hälsosamt, men det är lika bra att spara oron för dem tills problemet dyker upp.

Annons

Christina Lundell

  • Christina Lundell är legitimerad läkare som svarar på medicinska frågor från våra läsare.
  • Vid sidan av sitt vanliga arbete som ST-läkare i allmänmedicin på en vårdcentral i Bromma forskar Christina om kvinnohälsa vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Du oroar dig för dina leder. Leder är i grunden ganska stabila, men får man ett sidovåld med tillräcklig kraft i ett läge där leden är sårbar kan den gå ur led. En basketboll på ett finger är alldeles tillräckligt, vad som orsakade din mans tåhändelse vet vi inte riktigt, men det låter oturligt.

Risken för att en led ska gå ur led – luxera – ökar om man har sjukdomar i leder och bindväv. En del stackare med ärftliga sjukdomar blir så vana vid att gångjärnen glappar att de drar tillbaka dem på egen hand.

I vissa fall kan man behöva operera för att minska risken för upprepade luxationer (led-ur-hoppningar) om mjukdelarna runt leden har skadats. Axeln är en led som är byggd för att kunna röra sig åt fler håll än exempelvis en gångjärnsled som knäet, vilket gör axeln mer sårbar om det riktas starka krafter om den.

Annons

Om man har oturen att få en kroppsdel ur led brukar den ibland hoppa tillbaka i rätt läge av sig själv. Annars kan medicinskt kunnig personal dra den rätt. Ibland behövs smärtlindring före, eller en röntgen för säkerhets skull innan reponeringen utförs.

Ju kortare tid leden ligger i fel position desto mindre risk för sekundära skador på nerver, senor och muskler. Ibland kan man behöva ha kroppsdelen i ett skydd en kort tid efteråt för att minska risken att det händer igen.

Jag hoppas att detta svar inte bygger på din oro. Du verkar vara ordentligt in i vuxenlivet utan att dina leder halkat fel och det finns ingen anledning till att det plötsligt skulle börja hända nu.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Annons