Fråga psykologen Fråga läkaren Fråga KBT-terapeuten Fråga relationsexperten Fråga träningsexperten

Blindtarmsinflammation – måste man opereras?

28 feb, 2023
En man som blir undersökt av en läkare
Han sökte vård för ont i magen och läkarna upptäckte att han hade en böld där blindtarmen sitter. Han blev behandlad med antibiotika och smärtan försvann. Nu undrar hans sambo varför läkarna inte opererade bort blindtarmen? Så här svarar läkare Michael Seipel.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: Jag har en fråga som gäller min sambo. Han är 53 år gammal och frisk sånär som på lite för högt blodtryck som han får medicin för. Mina funderingar gäller om han verkligen fått rätt behandling när han hade blindtarmsinflammation.

Det började med att han för en dryg månad sedan fick ont i magen. Det gjorde ordentligt ont så han sökte sig till akuten på vårdcentralen. Där fick han träffa en ganska stressad läkare som undersökte honom och tog några prover. ”För mycket gas i tarmarna, troligen IBS” var beskedet han fick och så skickades han hem med rådet att ta Alvedon.

Magdoktorn: Så tar du hand om dina magproblemBrand logo
Magdoktorn: Så tar du hand om dina magproblem

När han inte var bättre efter tre dagar sökte han akuten på sjukhuset. Där undersökte man honom ordentligt och tog prover och gjorde ultraljud. Nu såg man att det var en böld där blindtarmen sitter. Man sa att det inte gick att operera. Han fick stanna på sjukhuset i nästan två dagar och fick penicillin i dropp. Sedan fick han komma hem och fortsätta med penicillinet i en dryg vecka till. Nu är han bra igen.

Annons

Om en månad ska han tillbaka till sjukhuset för att undersöka tjocktarmen. Nu undrar jag om han fick rätt behandling? Varför märkte man inget när han först sökte och varför kan man inte operera? /Undrande sambo

Michael Seipel

  • Michael Seipel är legitimerad läkare, specialiserad inom anestesi och intensivvård.
  • Han har arbetat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala men också som distriktsläkare och inom företagshälsovården och har dessutom en egen mottagning där han inriktar sig. Han driver sedan många år tillbaka en egen mottagning där han inriktat sig på smärtproblematik och smärtlindring.

Michael Seipel svarar: ”Lämpligt att upprepa undersökningen”

Blindtarmsinflammation, appendicit på fackspråk, är en vanlig sjukdom. Cirka sju procent av befolkningen drabbas. Vanligast är det i åldern 10-25 år men man kan bli sjuk i alla åldrar. Diagnosen kan vara lite svår att ställa i inledningsskedet och då är det lämpligt att man upprepar undersökningen inom det närmaste dygnet.

”Till slut kommer fisarna ut genom munnen”

För att börja med handläggningen på sjukhusets akutmottagning så var denna helt korrekt. Din mans appendicit hade utvecklats till en avgränsad böld kring den inflammerade blindtarmen, en appendicitabscess som det heter på fackspråk. I det här läget väljer man att inte operera utan behandlar i stället med en kombination av effektiva antibiotika. En kraftig inflammation med abscessbildning kan göra att man vid en eventuell operation också tvingas ta bort en bit av tjocktarmen och det är något man vill man undvika. Det normala är annars att den sjuka blindtarmen avlägsnas kirurgiskt när man inte har en abscess. Antingen använder man öppen kirurgi eller titthålsteknik/laparoskopisk teknik.

Annons

Din sambo förbättrades när han fick antibiotika direkt i blodet/intravenöst och kunde sedan fortsätta med tabletter hemma. Rutinmässigt kommer man nu att kalla honom för undersökning av tjocktarmen. Detta för att försäkra sig om att ingen annan sjukdom ligger bakom hans blindtarmsinflammation.

Tror du att blindtarmen är ett helt onödigt organ som bara riskerar att bli inflammerat och orsaka smärta? Dags att tänka om.

Vad gäller undersökningen på vårdcentralens akutmottagning kunde det vara lätt för mig att vara kritisk nu när jag har svaret i min hand. Sannolikt var det väl på det viset att han kom såpass tidigt i förloppet att kroppsundersökningen inte gav starka misstankar om den diagnosen. I det här läget kan det också vara svårt för den som inte är så van vid att göra bukundersökningar att göra en korrekt bedömning. När sedan proverna också var normala så valde man att inte gå vidare. Vad som borde ha skett är att man skulle uppmanat honom att komma tillbaka om han inte blev bättre.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din frågan till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: TT

Annons