Fråga psykologen Fråga läkaren Fråga KBT-terapeuten Fråga relationsexperten Fråga träningsexperten

Borde vi vaccinera oss mot denguefeber inför Thailandsresan?

20 apr, 2023
Äldre par på båt i Thailand
Paret ska skaffa hus i Thailand och vill veta mer om denguevaccinet. Läkare Michael Seipel förklarar vad denguefeber är och hur de kan skydda sig mot virusinfektionen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: Vi är ett par som planerar att skaffa hus i Thailand efter att vi varit där på vanliga turistresor sedan många år tillbaka. Det är mycket att tänka på och en viktig sak i sammanhanget är skydd mot sjukdomar. Vi tror oss vara komplett vaccinerade förutom att vi saknar vaccinet mot dengue. Vi vet att detta nu finns tillgängligt i Sverige sedan en tid tillbaka och skulle nu vilja veta lite mer om vaccinet. /Långresenärer

Så sparar du pengar under semesternBrand logo
Så sparar du pengar under semestern

Läkare Michael Seipel svarar: "Hos de flesta får sjukdomen ett godartat förlopp"

Det låter som ett spännande projekt. Det stämmer att vi äntligen, sedan december 2022, har ett vaccin mot denguefeber tillgängligt i Europa. Innan jag går till detaljer kring vaccinet ska vi titta litegrann på själva sjukdomen.

Annons

Denguefeber är en virusinfektion vilken huvudsakligen sprids av myggor som heter Aedes aegypti, till viss del även Aedes albopictus. De här myggorna kännetecknas av att de är mycket aggressiva. Till skillnad från malariamyggorna är de inte bara aktiva i skymning och gryning utan även dagtid. Dengue förekommer i tropiska länder i Afrika, Asien och Latinamerika. Det finns fyra varianter av viruset, så kallade serotyper. Var och en kan orsaka denguefeber eller svår denguefeber. Lokala utbrott förekommer regelbundet.

Michael Seipel

  • Michael Seipel är legitimerad läkare, specialiserad inom anestesi och intensivvård.
  • Han har arbetat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala men också som distriktsläkare och inom företagshälsovården. Utöver det har han en egen mottagning där han inriktar sig på smärtproblematik och smärtlindring.

Efter en inkubationstid på 5–10 dygn insjuknar man akut med influensaliknande symtom som feber, huvudvärk, inflammation i ögats bindehinnor, led-, muskel- och ryggsmärtor. De sistnämnda kan vara så intensiva att sjukdomen också fått namnet ”benbrytarfeber”. Några dygn efter insjuknandet uppträder ett mässlingsliknande hudutslag. I ett senare stadium av sjukdomen kan det också uppkomma små punktformande blödningar, så kallade petekier, på händer, fotryggar och i armhålorna. Hos de flesta får sjukdomen ett godartat förlopp och symtomen klingar av efter 1–2 veckor utan bestående men.

Annons

Någon botande behandling finns inte utan man får fokusera på att lindra symtomen. I mer ovanliga fall kan sjukdomen få ett allvarligare förlopp. Detta förekommer framför allt när man åter smittas med denguevirus tillhörande någon av de virustyper som man tidigare inte varit infekterad med. De som löper den risken är framför allt människor vilka lever i samhällen med lägre levnadsstandard och har ett sämre allmänt hälsotillstånd än vi turister. Många resenärer har säkert insjuknat med dengue utan att veta om det, man har tolkat symtomen som ”en vanlig influensa”. På så vis ”flyger dessa fall under radarn”. Fallen man upptäcker är de svåra där man behövt söka sjukvård. I Sverige är denguefeber sedan 2004 en anmälningspliktig sjukdom. Detta innebär att den behandlande läkaren ska anmäla fallet till smittskyddsläkaren i regionen vilken i sin tur rapporterar till Folkhälsomyndigheten.

Denguefebern sprider sig i världen och klimatförändringarna hjälper till. Här är allt om symptom och behandlingar.

Sedan några år tillbaka har man vaccinerat befolkningen i länder där denguesmitta förekommer men det vaccinet har inte varit tillgängligt för oss. Att lokalbefolkningen varit vaccinerade har inte minskat risken för resenärer. Lyckligtvis har även vi nu ett vaccin vilket ger skydd mot samtliga fyra virustyper. Vaccinet kan även ges till dem vilka tidigare haft dengue. Vaccinet heter Qdenga och kan ges från fyra års ålder. Grundvaccinationen omfattar två doser med tre månaders mellanrum. Vaccinet ges vid vaccinationscentraler. Kostnaden per dos varierar mellan 1700–1900 kronor, som man själv får stå för.

Annons

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: TT

Annons