Kan den envisa torrhostan vara besvär efter covid?
Fråga: Jag är en 68-årig man som sedan en ganska lång tid tillbaka har problem med en envis torrhosta som kommer och går. Förutom hostan har jag också haft andra hälsoproblem med komplikationer efter en galloperation. Jag vill nämna att hostan fanns före operationen. Med tanke på covid-19 har jag testat mig vid ett flertal tillfällen och jag har även tagit prov för antikroppar i blodet. Ingen av undersökningarna har visat något onormalt. Jag har också fått fem vaccinationer mot covid-19 nu utan problem. Efter många påstötningar på vårdcentralen gjordes lungröntgen som inte visade något. Kan det vara så att jag trots allt ändå varit smittad och det här skulle kunna vara långtidsbesvär av covid-19?
Sedan några år tillbaka får jag medicin för högt blodtryck och så har jag nyligen fått diabetes typ 2. För dom här åkommorna tar jag för blodtrycket Enalapril 20 mg och Amlodipin 10 mg, en av varje per dag. För diabetesen fyra tabletter Metformin 500 mg dagligen. Tycker annars att jag har sunda vanor när det gäller maten. Gick dessutom ner tolv kg i vikt i samband med galloperationen och det var bara bra för mig. Tar gärna ett glas vin till middagen men det blir inte mer. Slutade röka för länge sedan. Går nästan dagligen långa promenader. Allt skulle vara riktigt bra nu om det inte vore för den envisa hostan. Det har varit lite svårt att få läkarkontakt på vårdcentralen och det är sällan samma läkare. Har vid några tillfällen pratat med en sköterska både i telefon och på vårdcentralen. I ärlighetens namn blev jag inte mycket klokare av det. /"Berne"
Läkare Michael Seipel svarar: "En vanlig biverkan är just torrhosta"
Även om vi ännu inte har riktigt klart vad för oss som skulle kunna vara långtidsbesvär efter covid-19 så tror jag inte att ditt symtom med torrhosta är ett uttryck för detta.
Michael Seipel
- Michael Seipel är legitimerad läkare, specialiserad inom anestesi och intensivvård.
- Han har arbetat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala men också som distriktsläkare och inom företagshälsovården. Utöver det har han en egen mottagning där han inriktar sig på smärtproblematik och smärtlindring.
Utan att vara respektlös mot personalen på din vårdcentral vill jag använda ett uttryck vilket påstås komma från Sherlock Holmes: ”Elementärt min käre Watson”, och därmed påstå att jag nog har förklaringen. Min bedömning är att din envisa hosta är en biverkan av Enalapril, en av dina blodtrycksmediciner. Denna tillhör en grupp läkemedel mot högt blodtryck vilka med ett gemensamt namn kallas för ACE-hämmare. Enalapril är namnet både på den aktiva substansen i ditt läkemedel, generiska namnet, och det namn under vilket den säljs, ”fantasinamnet” som man ibland säger.
ACE-hämmarna är väl beprövade och säkra läkemedel vilka använts under lång tid och hjälpt många. En vanlig biverkan är just torrhosta. Hostan kan uppträda tidigt i behandlingen men också efter så lång tid som ett år. Hos en del kan hostan försvinna efter en tid trots att man fortsätter behandlingen men hos andra blir den kvar. Den upphör när man slutat med behandlingen. Saken blir inte bättre av att din andra blodtrycksmedicin, Amlodipin, också har hosta som biverkan, om än en mindre vanlig sådan.
Vem är det egentligen som har ansvarat för din blodtrycksbehandling och förskrivningen av läkemedel? Det är viktigt att du snarast får prata med en läkare som tar sig tid och ser över din situation, du har ju dessutom diabetes nu. Sjuksköterskan kan ge goda råd men får ju inte göra några ändringar i din blodtrycksbehandling. Det finns flera bra alternativ till Enarapril att prova.
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.
Foto: TT/Shutterstock