Fråga psykologen Fråga läkaren Fråga KBT-terapeuten Fråga relationsexperten Fråga träningsexperten

Fick mitt första epilepsianfall som 66-åring – är rädd för att falla

07 mar, 2024
En orolig kvinna som håller händerna vid huvudet.
När ”Marita” var 66 år drabbades hon av sitt livs första epilepsianfall. Nu är hon jätteorolig för att ramla och undrar vad hon kan göra för att undvika att få ett anfall igen. Läkaren Christina Lundell ger råd.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: Jag är 66 år och fick nyligen, vad vi tror var, mitt livs första epilepsianfall. Jag är fortfarande något i chock då jag inte visste att epilepsi kan debutera i så här hög ålder. Jag var med min son när det hände, han tog hand om mig och allt gick bra. Enligt honom varade anfallet bara i någon minut, men jag krampade och såg ”borta” ut. Jag själv minns inte direkt något, kände mig mycket förvirrad efteråt.

Han följde med mig till läkaren och jag röntgades, fick lämna prover, och göra en koll av hjärtat. Om några veckor ska jag få träffa en neurolog. Jag känner mig jätteorolig i allt detta, tänk om jag får ett anfall medan jag är ensam hemma och faller illa? Hur ska jag tänka när det gäller detta? Jag vet att blinkande ljus kan framkalla en attack, men finns det något mer jag ska se upp för? Egenvård? Jag gick nyss i pension och lever ensam.

/Marita

Se 4 medicinska fördelar med att nå klimakterietBrand logo
Se 4 medicinska fördelar med att nå klimakteriet

Läkaren Christina Lundell svarar: "Beror ofta på skada"

Det låter som en riktigt obehaglig händelse, vad skönt att din son var med dig och att du ska träffa en neurolog!

Annons

Epilepsi kan debutera vid olika åldrar men det vanligaste är att man får det antingen som litet barn eller som äldre, efter 65 år.

Man kan också få ett enstaka anfall utan att ha epilepsi, exempelvis om man har en infektion i nervsystemet, nyligen har haft en stroke, eller varit med om en skallskada. Den sortens anfall kallas akutsymptomatiska och betraktas inte som epilepsi. Du beskriver inte några sådana händelser.

Christina Lundell

  • Christina Lundell är legitimerad läkare som svarar på medicinska frågor från våra läsare.
  • Vid sidan av sitt vanliga arbete som ST-läkare i allmänmedicin på en vårdcentral i Bromma forskar Christina om kvinnohälsa vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Vad beror då epilepsi på? Vi vet långtifrån allt, men i lite mer än hälften av fallen hittar man orsaken. Om man kopplar elektroder till hjärnan under ett anfall syns avvikande hjärnvågor i den påverkade delen, som ett åskoväder. Man brukar säga att risken att drabbas igen av ett nytt anfall är cirka 40%.

Beroende på vilken del av hjärnan som påverkas kan det yttra sig på olika sätt. Du blev frånvarande men man kan också få kramper, udda rörelsemönster, syner och känna dofter.

Annons

Hos personer i pensionsåldern beror det ofta på skada, kanske ett tidigare trauma, en åldersrelaterad försvagning eller någon sjukdom som ställer till det. Man utreder med blodprover, röntgenundersökningar och genom att undersöka hjärnvågorna.

Dessbättre finns behandlingar som höjer kramptröskeln och minskar risken för nya anfall, det vanligaste är mediciner som försvårar för de okontrollerade urladdningarna. Tänk på att inte köra bil efter ett sådant här anfall, man brukar säga att det ska gå sex månader, men läkaren tar ställning till när det är säkert i ditt fall.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: TT/Shutterstock

Annons