Gunilla HasselgrenGunilla HasselgrenGunilla HasselgrenGunilla HasselgrenGunilla HasselgrenGunilla HasselgrenGunilla HasselgrenGunilla HasselgrenGunilla HasselgrenGunilla HasselgrenGunilla HasselgrenGunilla HasselgrenGunilla HasselgrenGunilla HasselgrenGunilla HasselgrenGunilla HasselgrenGunilla HasselgrenGunilla HasselgrenGunilla HasselgrenGunilla HasselgrenGunilla HasselgrenGunilla HasselgrenGunilla HasselgrenGunilla HasselgrenGunilla HasselgrenGunilla HasselgrenGunilla HasselgrenGunilla HasselgrenGunilla HasselgrenGunilla HasselgrenGunilla HasselgrenGunilla HasselgrenGunilla HasselgrenGunilla HasselgrenGunilla HasselgrenGunilla HasselgrenGunilla HasselgrenGunilla HasselgrenGunilla HasselgrenGunilla Hasselgren
Fråga psykologen Fråga läkaren Fråga KBT-terapeuten Fråga relationsexperten Fråga träningsexperten

Hälsenan gick av! Går den lättare av igen nu?

28 dec, 2024
author Gunilla Hasselgren
Gunilla Hasselgren
Kvinna som håller sig om hälsenan.
Det small till ordentligt och gjorde ont när "Helens" hälsena gick av. Nu undrar hon om risken är större att det händer igen? Läkaren Gunilla Hasselgren svarar och ger råd.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Stukad fot och frakturer – så lägger du upp sin rehabiliteringBrand logo
Stukad fot och frakturer – så lägger du upp sin rehabilitering

Fråga: För fyra år sedan hade jag av hälsenan. Vilken smäll! Jag fick gå gipsad i två veckor och sen med en ortos. I dag är det benet fortfarande smalare än mitt andra och jag känner som en svaghet vid hälen. Därför är jag rädd för att hoppa på Friskis och svettis-passen och ta i. Går hälsenan lättare av nu? Hur bör jag tänka?

/Helen, 63 år


Gunilla Hasselgren

  • Gunilla Hasselgren är legitimerad läkare, specialist i allmänmedicin och medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet.
  • Gunilla är känd från "Fråga Doktorn" i tv - men är även MåBra:s egen läkare som regelbundet svarar på medicinska frågor från våra läsare.

Läkaren Gunilla Hasselgren svarar: "Senan kan gå av igen efter operation och ortos"

Hälsenan kan gå av ner mot fästet i hälbenet. Det brukar gå till som du beskriver – det smäller till och gör ont. Det är betydligt vanligare att män drabbas jämfört med kvinnor, och i tidig medelålder eller efter pensionen.

Nya vanor på 21 dagar!

Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.

Läs mer och anmäl dig här!

Ganska typiskt händer det i motionsidrott som innehåller snabba oväntade steg, som i till exempel racketsporter. Det kan även hända om man akut överbelastar hälsenan i ett fall eller liknande. Man kan även ha kroniska hälsenebesvär på grund av överbelastning som en bakomliggande orsak, men den akuta avslitningsskadan kommer oftast oväntat.

Annons

Om senan helt går av kan man behandlas med operation, där man syr ihop senan och därefter behandlas med gipsning och stödskena (ortos). Ibland väljer man att inte sy, som i ditt fall, och rehabiliteras med enbart gips och skena.

Att ditt ben är smalare har förmodligen att göra med att du använt det andra benet mer efter skadan, och att musklerna därför är mindre och antagligen svagare på den sidan där skadan var.

Råd för god återhämtning efter en skada

  • Det är lätt hänt att man överbelastar andra delar eller motsatta sidan av kroppen efter en skada.
  • Kontakta alltid en fysioterapeut för bedömning och träningsråd. Gärna i tidigt skede.
  • Det är också viktigt att ta kontakt om rehabiliteringen har gått i stå.

Senan kan gå av igen, men det händer oftare i närmare tid efter den första skadan. Man kanske råkar slita upp en ”halvläkt” skada om man har otur. Det går inte att säga något generellt om risken för att den har lättare att gå av. En del anpassar sig och tränar försiktigare länge, medan andra kommer igång och är tillbaka i god styrka efter rehabiliteringen igen.

Annons

Du bör därför kontakta en fysioterapeut som kan bedöma hur dina muskler och ben samverkar. Denne kan ge dig råd om hur du ska träna upp den svagare sidan och även ge tips på vilka övningar som är bra, och vilka du ska hoppa över på Friskis-passen.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: Shutterstock/TT

Annons