Fråga psykologen Fråga läkaren Fråga KBT-terapeuten Fråga relationsexperten Fråga träningsexperten

Mina händer skakar – kan det vara Parkinsons sjukdom?

09 maj, 2024
En person som håller i sina händer.
Foto: TT
”Karin” har hela livet haft problem med skakningar i händerna som blir värre när hon är trött. Kan det vara Parkinsons sjukdom? Läkaren Hanna Brännlund reder ut.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Det här är Parkinsons sjukdomBrand logo
Det här är Parkinsons sjukdom

Fråga: Jag har i hela mitt vuxna liv haft besvär med skakningar i händerna och tycker att det kanske långsamt har blivit värre. Det är i båda händerna men mest i höger hand och jag upplever att det blir sämre när jag är stressad och trött. Jag mår ju bra i övrigt och har inga besvär med skakningar någon annanstans.

Ibland tycker jag att det är lite pinsamt men har egentligen inga besvär. Men tanken slår mig ibland att det kanske är något jag ska söka för och att det kan vara någon allvarlig sjukdom som orsakar detta. Har jag Parkinsons sjukdom? Bör jag vara orolig och bör jag söka hjälp för detta?

/Karin

Läkaren Hanna Brännlund svarar: "Inga symtom på Parkinsons sjukdom"

Du beskriver skakningar i händerna och att du haft dessa under lång tid. Det du beskriver låter klassiskt som det vi benämner som essentiell tremor, det vill säga ofarliga skakningar. Detta är relativt vanligt och precis som du beskriver så kan det bli lite sämre med tiden.

Annons

Hanna Brännlund

  • Hanna Brännlund är legitimerad läkare och en av de experter som regelbundet svarar på medicinska frågor från MåBra:s läsare.
  • Hanna är specialist i allmänmedicin och arbetar på en vårdcentral i Sundsvall.

Det finns inget av det du beskriver som jag tycker låter oroande eller för tanken till Parkinsons sjukdom. Men det är väldigt vanligt att oro för Parkinsons sjukdom uppstår för de som har essentiell tremor och det är därför en ganska vanlig besöksorsak i primärvården.

Symtom på Parkinsons sjukdom är i det initiala skedet att man får besvär med att en arm eller ett ben känns fumligare, och oftast är det en sida av kroppen som drabbas initialt. Man kan också få en sämre handstil. Det är klassiskt att skakningar i en hand eller arm vid Parkinsons sjukdom blir sämre i vila, det vill säga när man slappnar av i handen och armen. Detta skiljer sig från essentiell tremor som blir bättre i vila och sämre när man ska använda handen. Parkinsons sjukdom debuterar oftast vid 50–60 års ålder och symtomen försämras successivt över tid.

Annons

Du beskriver långvariga besvär med skakningar i båda händerna som under en lång tid kanske blivit lite mer uttalade, detta tycker jag inte alls att du ska oroa dig för att det skulle bero på Parkinsons sjukdom.

Essentiell tremor är som sagt vanliga besvär och kan ibland vara väldigt besvärliga med skakningar som engagerar även huvudet, överkroppen, benen och till och med rösten. Men sjukdomen ska ej ge några andra symtom än skakningar.

Det finns behandling att prova mot skakningarna och det vanligaste är då att vi provar med en betablockerare. Det är en form av hjärtmedicin som också sänker pulsen och till viss del blodtrycket. Den har bäst bevisad effekt mot skakningar och man kan prova sig fram för att hitta en effektiv dos som inte ger några biverkningar.

Viktigt att veta är också att essentiell tremor ofta försämras vid trötthet och stress precis som du upplever. Även koffein, nikotin och alkoholabstinens kan försämra skakningarna. Det finns vissa läkemedel som kan ha skakningar som biverkan så om man drabbas av nytillkomna skakningar efter en nyinsatt läkemedelsbehandling så ska man diskutera det med sin behandlande läkare.

Annons

Hoppas att du känner dig lite lugnad av detta svar och att dina besvär stämmer in för essentiell tremor som är en ofarlig sjukdom. Kontakta din familjeläkare om du önskar diskutera och prova behandling med en betablockad. Lycka till!

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: Shutterstock/TT

Annons