Fråga psykologen Fråga läkaren Fråga KBT-terapeuten Fråga relationsexperten Fråga träningsexperten

Har hypotyreos – vad finns det för behandling?

01 apr, 2025
author Hanna Brännlund
Hanna Brännlund
På grund av låg funktion på sköldkörteln (hypotyreos), började Mona ta Levaxin för 30 år sedan. Men hon har sedan dess aldrig mått riktigt bra. Läkaren ger råd.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Så mycket järn behöver du för att kroppen ska må braBrand logo
Så mycket järn behöver du för att kroppen ska må bra

När jag hade fött mitt andra barn för drygt 30 år sedan, upptäcktes låg funktion på min sköldkörtel och jag började medicinera med Levaxin. Sedan dess har jag egentligen aldrig mått riktigt bra, känner mig ofta trött och seg. Jag har även en övervikt som är omöjlig att bli av med.

Jag har läst på om min sjukdom och kan pricka av alla symtom som beskrivs, till exempel torr hud, trög mage och dålig kvalitet på hår och naglar. Jag har tagit upp detta med min husläkare, men fått besked om att mina värden ligger perfekt och att jag har rätt dos av Levaxin.

En väninna har tipsat om att det finns annan bättre behandling att få. Vad är det och är det ett alternativ för mig?

Annons

/Mona, 64 år

Läkaren Hanna Brännlund svarar: Hypotyreos behandlas oftast med Levaxin

Hypotyreos, låg ämnesomsättning, som du drabbats av är en vanlig sjukdom. Tillståndet innebär att sköldkörteln inte producerar tillräckligt med sköldkörtelhormon, vilket påverkar hela kroppen. Det är omkring 4 procent av Sveriges befolkning som behandlas med Levaxin för hypotyreos.

Hanna Brännlund

  • Hanna Brännlund är legitimerad läkare och en av de experter som regelbundet svarar på medicinska frågor från MåBra:s läsare.
  • Hanna är specialist i allmänmedicin och arbetar på en vårdcentral i Sundsvall.

Det är 5–10 gånger vanligare att kvinnor drabbas än män, och det är särskilt vanligt att kvinnor insjuknar under och efter klimakteriet, eller efter förlossning, så som det var för dig. Hypotyreos kan också utvecklas efter en inflammation i sköldkörteln eller efter en radiojodbehandling som kan ges vid giftstruma.

Vid en lindrig brist på sköldkörtelhormon så får man ofta diffusa symtom som trötthet, nedstämdhet och en allmän känsla av att något är fel i kroppen. Vi är därför frikostiga med provtagning, för att upptäcka hypotyreos i tid då det är en så pass vanlig sjukdom. Men många av symtomen kan ofta också bero på något annat än just fel på sköldkörteln.

Annons

Vid misstanke om hypotyreos så tas ett blodprov på ett värde som heter TSH. Vid ett högt TSH-värde så ska alltid ett nytt verifierande prov tas för att säkerställa sjukdomen. Det finns tillstånd som kan ge ett tillfälligt högt TSH-värde, som till exempel vissa infektioner.

Symtom på uttalad brist på sköldkörtelhormon

  • Svår trötthet.
  • Mental tröghet.
  • Torr hud.
  • Torrt hår och håravfall.
  • Ansiktssvullnad.
  • Mörk röst och ibland långsamt tal.
  • Förstoppning.
  • Viktuppgång.
  • Långsam puls.

Liothyronin kan ge biverkningar

Vid behandling av hypotyreos ges ett läkemedel som heter Levaxin. Det är ett läkemedel som är likvärdigt det kroppsegna hormon som sköldkörteln bildar för lite av, och det ska tas dagligen livslångt. Uppföljning sker initialt cirka var sjätte vecka för att ställa in rätt dos. Vid för höga doser av Levaxin finns risk för biverkningar och följdsjukdomar som benskörhet och förmaksflimmer, varför det är viktigt med rätt dosering.

Det finns en kombinationsbehandling med Levaxin och ett läkemedel som heter Liothyronin, men den behandlingen har bristfällig evidens och bör undvikas då den ökar risken för hypertyreotiska symtom, benskörhet och hjärtbiverkningar.

Annons

I ditt fall när du beskriver att dina värden nyligen tagits och ligger perfekt, tänker jag att du har en välbehandlad hypotyreos och att det därför inte är aktuellt att förändra din behandling. Kanske är det något annat som orsakar dina besvär?

Det finns som sagt andra tillstånd och sjukdomar som kan orsaka de symtom som du beskriver, och det kan också vara klokt att se över dina levnadsvanor för att se om det finns något som kan förbättras när det gäller kost, motion, alkohol, tobak, sömn, fysisk och psykisk belastning samt sociala relationer.

Har du provat att förändra dina levnadsvanor för att förbättra ditt mående och hälsa, utan att det känts tillräckligt så rekommenderar jag dig att boka en tid till din familjeläkare, för att få en bedömning av dina symtom och se om någon annan förklaring kan hittas.

Annons

Lycka till!

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din frågan till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: TT/Shutterstock

Annons