Hjälp, mitt urin luktar jätteilla! Läkaren om vanliga orsaken
Fråga: I flera veckor har jag nu haft väldigt illaluktande urin och ringde därför min vårdcentral för att få antibiotika. Jag fick dock till svar att det inte var aktuellt för mig och att ingen mer undersökning krävdes. Jag känner mig inte trygg med svaret och undrar om jag ska ta kontakt igen?
Jag är orolig att jag har en infektion i urinvägarna och att den kanske går uppåt till njurarna. Jag har hört om bekanta som blivit väldigt sjuka och behövt vård på sjukhus för detta. Jag har aldrig haft besvär förut med denna kraftiga lukt från urinen och jag mår bra i övrigt.
/Britta, 69 år
Hanna Brännlund
- Hanna Brännlund är legitimerad läkare och en av de experter som regelbundet svarar på medicinska frågor från MåBra:s läsare.
- Hanna är specialist i allmänmedicin och arbetar på en vårdcentral i Sundsvall.
Läkaren Hanna Brännlund svarar: "Ofarliga bakterier om dålig lukt är enda symtomet"
Det låter som att du inte fått någon bra förklaring kring den bedömning som gjordes när du hade kontakt med din vårdcentral. Så jag förstår att du funderar och känner dig orolig.
Illaluktande urin som du skriver att du drabbats av är vanligt hos kvinnor och ofarligt om det inte samtidigt finns några andra besvär från urinvägarna. Cirka 1–2 procent av alla kvinnor har bakterier i urinen, men som inte orsakar några besvär eller sjukdomssymtom. Hos äldre kvinnor är det ännu vanligare och cirka 25–50 procent har bakterier i urinen som leder till illaluktande urin men inte ger några andra besvär.
Så därför behövs ingen utredning eller behandling av illaluktande urin, precis som du fick veta under kontakten med din vårdcentral. Om det däremot finns andra symtom från urinvägarna som sveda, täta trängningar (kissnödighet) och frekventa miktioner (tömningar av blåsan) så kan antibiotikabehandling behövas.
Symtom vid urinvägsinfektion
- Behov av att kissa ofta.
- Det svider när du kissar eller efter att du kissat.
- Du kan ha ont i nedre delen av magen över urinblåsan.
- Du kan känna dig lite småfrusen.
- Ibland kan det vara blod i urinen.
Antibiotika inte alltid nödvändigt vid urinvägsinfektion
Urinvägsinfektion hos kvinnor är vanligt och orsakas av att bakterier kommer in i urinröret och urinblåsan. Bakterierna som orsakar urinvägsinfektion har sitt ursprung i tarmen och eftersom vi kvinnor har ett kort urinrör så kan bakterierna relativt lätt ta sig upp via urinröret in i de nedre urinvägarna. Eftersom män har ett längre urinrör så är urinvägsinfektion ovanligare då bakterierna har svårare att ta sig upp till urinblåsan.
Hos kvinnor så behöver urinvägsinfektion inte alltid behandlas, utan besvären minskar ofta efter en till tre dagar och kan försvinna av sig självt inom en vecka. Då krävs ingen behandling. Vid mer uttalade besvär eller om man samtidigt får feber så kan antibiotika vara nödvändigt.
Kvinnor som är gravida, barn och män ska dock alltid söka vård för bedömning och eventuell behandling vid misstanke om infektion i urinvägarna då det finns en ökad risk för komplikationer och följdsjukdomar hos dessa patientgrupper.
I ditt fall behövs dock ingen utredning eller behandling eftersom du endast beskriver besvär med illaluktande urin och avsaknad av andra symtom som tecken på eventuell infektion. Att ha illaluktande urin innebär heller ingen ökad risk för urinvägsinfektion eller allvarliga infektioner, så du behöver inte vara orolig för det.
Bakterier i urinen hos kvinnor är som sagt vanligt och kallas för asymtomatisk bakteriuri. Man har sett att antibiotikabehandling inte har någon effekt på det utan endast gör skada. Antibiotika kan orsaka biverkningar och ge en ökad förekomst av antibiotikaresistenta bakterier varför det ej ska ges i onödan.
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din frågan till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.
Foto: Shutterstock/TT