Skintags och fibrom: Vad är de små hudflikarna på huden?
Fråga: Jag närmar mig 50-strecket och märker att min hud förändras. Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva det. Man kan säga att jag fått som små knottror, eller de beskrivs bäst som väldigt små hudflikar.
De har ingen avvikande färg och syns inte, men de känns om man tar på huden. De kliar inte och ömmar inte och är främst koncentrerade runt och mellan brösten och några i armhålorna. Jag skulle uppskatta att jag har 20–30 sådana små ”knottror” på huden. Kan det vara något farligt? Och bör jag kolla upp dem? /Sol
Hanna Brännlund
- Hanna Brännlund är legitimerad läkare och en av de experter som regelbundet svarar på medicinska frågor från MåBra:s läsare.
- Hanna är specialist i allmänmedicin och arbetar på en vårdcentral i Sundsvall.
- Vill du läsa fler artiklar av Maria Jacqueline? Klicka här.
Läkaren Hanna Brännlund svarar: "Hudflikarna är ofarliga"
Med åldern så förändras våra kroppar och vår hudkostym. I normalt åldrande så får vi olika typer av hudförändringar, där det är viktigt att vi är observanta och känner till vad som är avvikande och kan vara hudcancer.
Det du beskriver som små hudflikar med normal hudfärg och inget pigmenterat, låter helt ofarligt.
"Skintags" vanligare med åren
Att de sitter just runt brösten och i armhålorna och med det utseendet som du beskriver låter som typiskt för skintags. Skintags, även kallat fibrom, är små hudflikar som uppstår på huden. De är vanligt förekommande och sitter fram för allt runt halsen, i armhålor och runt brösten. De är små hudfärgade, ibland mörkare, godartade hudutväxter. De kan variera i storlek från några millimeter upp till några centimeter. De är ofta mjuka och sitter på en bred eller smal hudstjälk.
Skintags blir vanligare ju äldre vi blir. Vi ser också att övervikt samt typ 2 diabetes ger ökad frekvens av skintags. Även gravida kvinnor har ökad tendens att få skintags på grund av hormonell påverkan på huden. De är ofarliga men kan ibland upplevas kosmetiskt störande eller sitta så det skaver mot kläder eller smycken.
Att ta bort skintags är ett kosmetiskt ingrepp som inte görs inom primärvården vanligtvis om det inte är så att det orsakar mycket besvär eller skav. Oftast kan man lätt klippa bort skintags efter lite lokalbedövning.
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
- Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.
Foto: TT/Shutterstock